Nafúknuté brucho z potravín? TIETO robia najviac zloby!

Nafúknuté brucho z potravín? TIETO robia najviac zloby!

Nafúknutému bruchu sa počas sviatkov dá len veľmi ťažko vyhnúť. Všetky tie skonzumované maškrty totižto spravia svoje. Ak sa cítite ako balón, tak by ste mali vedieť, ktoré potraviny najviac nafukujú a kde hľadať príčinu nafúknutého brucha.

Nafúknuté brucho sa neraz spája aj s plynatosťou či dokonca so zastavenou stolicou, čo môže byť po niekoľkých dňoch rozhodne problém, ktorý už patrí do rúk odborníkov. Poprípade môžete vyskúšať rôzne babské triky, ktoré vám pomôžu rozhýbať metabolizmus a vaše črevá. 

Na nafúknuté brucho je skvelý feniklový čaj, mrkvová šťava, no pomocou môže byť aj masáž brucha alebo kúpeľ. Avšak najlepším spôsobom, ako sa tomuto problému vyhnúť, je posvietiť si na svoj jedálniček. Napríklad taká fazuľa a vo všeobecnosti strukoviny majú tendenciu nás nafukovať.

Ktoré ďalšie potraviny môžu spôsobiť nepríjemné nadúvanie brucha, zvýšenú plynatosť či grganie? A naopak, ktoré potraviny v jedálničku dokážu práve nadúvanie minimalizovať?

Odporúčame: Trápi vás zápcha? Spoľahnite sa na týchto 8 potravín!

fast food potraviny

Zdroj: Shutterstock®

Potraviny nafukujúce brucho:

1. Nezdravé jedlo – fast food, spracované potraviny

V dnešnej dobe je domáca strava pre mnohých z nás úplným luxusom, ktorý si nemôžu dovoliť. A nie tak po finančnej, ale skôr po časovej stránke. Totižto v dnešnej uponáhľanej dobe do seba obed alebo večeru len nahádžeme, aby sme všetko stíhali. Mnohí z nás teda dávajú prednosť fast foodu a spracovaným potravinám.

Z dlhodobého hľadiska takáto nezdravá strava plná sacharidov, slaných jedál, nevhodných tukov a priemyselne spracovaných potravín prispieva k žalúdočným problémom. Sú to všetko kalorické jedlá, ktoré znižujú obsah kyselín a enzýmov v žalúdku, čo môže prispieť aj k nadúvaniu, pokojne sa však môžu objaviť aj bolesti brucha. 

2. Pečivo

Čo robí droždie, keď ho zarobíte a necháte na teplom mieste? No jednoducho vykysne. A tak podobne to je s nami, keď si doprajeme čerstvé pečivo pripravené z droždia.

Síce je chutné, ale práve spomínané droždie spôsobuje nadúfanie a tráviace ťažkosti. Ak sa tomu chcete vyhnúť, tak odporúčame siahnuť skôr po pečive pripravenom z kvásku.

Zaujme ťa: Prečo povianočný pôst skôr uškodí než pomôže? Dávaj si pozor!

čerstvá zelenina

Zdroj: Shutterstock®

3. Čerstvá zelenina

Odborníci odporúčajú do svojho jedálnička zaradiť aspoň 3 porcie zeleniny denne. Ale aj v tomto prípade je potrebné vybrať si správnu zeleninu. Napríklad taká brokolica, kapusta, karfiol, kel, reďkovka môže spôsobovať zvýšenú plynatosť i nafukovanie brucha.

Zeleninu si doprajte, ale konzumujte ju s rozumom a určite nie s množstvom ťažko stráviteľných tukov a sacharidov.

4. Mliečne výrobky

V prípade, že trpíte intoleranciou laktózy, tak už určite poznáte ten nepríjemný pocit nafúknutého brucha spojený s kŕčmi. Ale aj v prípade, ak intoleranciou netrpíte, môžete z času na čas pocítiť tento nepríjemný stav po skonzumovaní mliečnych výrobkov, váš tráviaci systém na ne skrátka môže byť citlivejší.

Môže za to predovšetkým bielkovina kazeín, ktorá spôsobuje tráviace ťažkosti ako je nadúvanie (to však závisí od organizmu jednotlivca).

5. Bublinkové nápoje

Aj nápoje nafukujú vaše brucho. Spomenúť musíme bublinkové nápoje. Sódovky a iné sýtené nápoje obsahujú bublinky (oxid uhličitý), ktoré môžu zvýšiť množstvo plynu v tráviacom systéme a spôsobiť nafúknutie. Ak mávate pravidelný problém, akým je nafúknutie brucha, na sýtené nápoje radšej zabudnite a voľte vodu či bylinné čaje.

6. Potraviny a nápoje s umelými sladidlami

Medzi potraviny vyvolávajúce nadúvanie patria často aj tie, ktoré obsahujú umelé sladidlá. Napríklad sorbitol a iné umelé sladidlá ukrývajúce sa v bezcukrových žuvačkách a sladkostiach môžu spôsobiť nafúknutie a hnačku u niektorých ľudí.

Iné možné príčiny nafúknutého brucha:

  • nadbytok vlákniny v strave (potraviny bohaté na vlákninu je vhodné konzumovať v primeranej miere),
  • nadmerné prehĺtanie vzduchu (napr. pri rýchlom jedení, hovorení, žutí žuvačky),
  • prejedanie sa,
  • potravinové intolerancie,
  • celiakia,
  • syndróm dráždivého čreva,
  • infekcia tráviaceho traktu,
  • zápcha,
  • hormonálne zmeny (napr. pri menštruácii). 

Článok aktualizovaný 25.12.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 27.12.21 06:07

ĽŠ
karma
100.00

Najlepším spôsobom, ako sa tomuto problému vyhnúť, je naozaj posvietiť si na svoj jedálniček.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní