Vianočné tradície a zvyky vo svete: Ako trávia sviatky v iných kútoch sveta?

Vianočné tradície a zvyky vo svete: Ako trávia sviatky v iných kútoch sveta?

Na Slovensku máme mnoho vianočných zvykov a tradícií. A hoci sme malou krajinou, v každom kúte by sme mohli nájsť iné obyčaje, ktoré sa počas najkrajších sviatkov roka dodržiavajú už od nepamäti. Typickou tradíciou je napríklad odkladanie rybej šupinky do peňaženky alebo pod obrus vianočného stola i rozkrajovanie jabĺčka. V niektorých rodinách dáva gazdiná členom rodiny na čelo medový krížik, v ďalších sa počas Štedrého dňa drží pôst.

Za tradíciu možno považovať aj typické vianočné menu, ktoré sa v rôznych kútoch Slovenska s malými obmenami objavuje na vianočných stoloch. Viete si vôbec predstaviť štedrovečernú večeru bez kapustnice či inej vianočnej polievky, majonézového šalátu a ryby?

Naše tradície veľmi dobre poznáme, predsa len sú súčasťou našich životov už od narodenia. Zaujímalo vás však niekedy, ako trávia Vianoce aj v iných krajinách? Poďte sa pozrieť spolu s nami na pár zaujímavých vianočných zvykov a tradícií naprieč svetom. 

Zvyky na Vianoce v Rusku

V Rusku roznáša vianočné darčeky Dedo Mráz, ktorého sprevádza Snehulienka. Vianoce sa pritom v kresťanských rodinách oslavujú na Nový rok, v prípade pravoslávnych Vianoc sú oslavy na sviatok Troch kráľov. Zaujímavosťou je, že v Rusku sú oslavy príchodu nového roka dôležitejšie ako vianočné sviatky. Na ruskom vianočnom stole by sme našli napríklad pšeničný nákyp s mandľami, hrozienkami i slivkami. 

Odporúčame: Vianočná móda 2021: Ako sa obliecť k štedrovečernému stolu?

Vianoce v Anglicku

Zdroj: Shutterstock®

Anglické zvyky na Vianoce

V Anglicku podľa tradície roznáša darčeky Father Christmas, teda Otec Vianoc, ktorý je považovaný za synonymum Santa Clausa. Pre Angličanov je hlavným vianočným dňom 25. december, počas ktorého sa i rozbaľujú darčeky, tiež sa konajú rodinné sviatočné obedy alebo skoré večere. Avšak v Británii dnes nie sú Vianoce prísne rodinnými sviatkami. Zvykom je, že sa konajú rôznorodé vianočné večierky a párty. Typickým pokrmom vianočného stola je vianočný puding, čo je, takpovediac, múčnik so sušeným ovocím a orieškami. 

Talianske Vianoce

Talianske Vianoce sú sčasti podobné tým slovenským. Taliani však obvykle nedajú dopustiť na živú vianočnú jedličku. 24. decembra sa koná večera, no významnejší je spravidla obed 25. decembra. Darčeky sa rozbaľujú po polnoci z 24. na 25. decembra. Nosí ich Babbo Natale (Otec Vianoc). Podľa tradície však na sviatok Troch kráľov prilieta čarodejnica Befana a roznáša dobrým deťom darčeky či sladkú nádielku, zlým deťom uhlie. V talianskom vianočnom menu sa odráža typická talianska kuchyňa. Podávajú sa ryby a morské plody i cestoviny. Tradičnou pochúťkou je vianočný koláč panettone s ovocím. 

Ako trávia sviatky v Grécku?

Veľmi starým zvykom v Grécku je zdobenie lodí. Rôzne modely člnov Gréci farbia na zlato, prípadne i zdobia orechmi či svietiacimi reťazami. V niektorých rodinách ich možno nájsť vystavené v oknách alebo záhradách. Darčeky roznáša Svätý Bazil, deti si ich zvyknú nájsť pod posteľou ráno 1. januára. Na Štedrý deň chodia deti do ulíc spievať koledy (kalanda).

Zvyky na Vianoce v Nemecku

V Nemecku sa počas Vianoc objavujú adventné vence a kalendáre či betlehemy, podobne ako u nás. Darčeky rovnako roznáša Ježiško alebo dobrý vianočný duch. I Nemci zdobia vianočný stromček. Zaujímavosťou je, že dvere do miestnosti, v ktorej je jedlička a jasličky, otvárajú rodičia v domácnosti až po večeri. S vianočným obdobím v Nemecku, ale aj Rakúsku, sa spája postava zvaná Krampus. Krampus vyzerá ako čert a chodí trestať neposlušné deti. 

Odporúčame Vianočná výzdoba balkóna – TOP inšpirácie pre sviatočný exteriér

Vianoce vo Francúzsku

Zdroj: Shutterstock®

Vianoce vo Francúzsku

Vo Francúzsku zvyknú tráviť rodiny Vianoce spoločne. Deti si ukladajú topánky pod stromček alebo pred krb, prípadne si na krb zavesia ponožku a čakajú na darčeky. Tie nosí Père Noël, teda Otec Vianoc. Ide o francúzsku verziu Santa Clausa. Podľa tradície chodí spolu s Otcom Vianoc aj Père Fouettard, ktorý zlé deti trestá výpraskom. Francúzi zvyknú večerať dlhé hodiny, pričom slávnostné menu má mnoho chodov. Zloženie menu sa líši podľa oblasti. Podáva sa napríklad morka na gaštanoch či husia pečeň i čokoládová roláda bûche de Noël (vianočné poleno).

Sviatky v Austrálii

U protinožcov biele Vianoce rozhodne neočakávajú. Tu sa vianočné sviatky netrávia na snehu, ale na piesku. Austrálčania sa bežne zúčastňujú rôznych aktivít a osláv na pláži. Na pláži možno stretnúť i Santa Clausa, ktorý deťom rozdáva darčeky na surfe či lodi. Austrálsky Santa Claus nemá soby, ale vianočné klokany. Kde-tu sa dokonca konajú tradičné preteky Santov v rôznych športových disciplínach.

Sviatočné stolovanie Austrálčanov sa často podobá pikniku, pochutnávajú si na morke, šunke u slivkovom pudingu. Do pudingu sa v niektorých domácnostiach pridáva malá drobnosť. Kto ju vo svojej porcii objaví, tak mu podľa tradície prinesie šťastie. 

Škandinávske vianočné tradície

I na severe Európy by sme našli rôznorodé vianočné tradície. Napríklad vo Švédsku sú Vianoce spojené aj s postavou káčera Donalda. Každé Vianoce možno v poobedných hodinách nájsť v televízore vianočný špeciál s názvom Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul (Káčer Donald Duck a jeho priatelia vám prajú veselé Vianoce). Mnoho švédskych rodín si vysielanie rozprávky nenechá ujsť. 

Dáni podávajú sladký ryžový nákyp, v ktorom je zapečená mandľa. Kto ju nájde, vyslúži si špeciálny darček. Fíni zase na Štedrý deň čo najdlhší čas trávia v saune, čím si podľa tradície majú uctiť svojich predkov. Nóri chodia počas Štedrého dňa koledovať, pričom súčasťou skupiny je vždy jeden človek prezlečený za kozu. Ak sa stretnú dve osoby v takomto kostýme, majú za úlohu predstierať boj. Tento zvyk sa volá Julbukk, v preklade vianočná koza. 

Odporúčame: Trendy 2021: TOP inšpirácie ako zabaliť darček na Vianoce

Vianoce v Amerike

Zdroj: Shutterstock®

Vianoce za veľkou mlákou

Vianočné tradície z USA poznáme najmä z filmov. Spojené štáty americké však predstavujú zmes rôznorodých kultúr, takže tu i nachádzame rôzne zvyky. Sviatky sú však spravidla veľmi komerčné. Typické je hojné zdobenie exteriérov aj interiérov. Darčeky nosí Santa Claus, ktorý sa do domov dostáva cez komín. Dary vkladá do zavesených ponožiek a obdarovaní si ich otvárajú 25. decembra. 

V Kanade nachádzame zvyk usporadúvať párty, na ktorej sa pečú sušienky, a to podľa rôznych receptov, ktoré si hostia priniesli. Hostia si na záver oslavy sušienky vymenia, a tak domov odchádzajú s mixom rôznych sušienok. I smerom na juh nájdeme rôznorodé zaujímavé vianočné zvyky. Napríklad vo Venezuele je typickou vianočnou činnosťou korčuľovanie. V hlavnom meste dokonca počas vianočného obdobia prichádzajú na korčuliach i na bohoslužby.

V Peru organizujú takzvané chocolatadas. Počas týždňa Vianoc podarovávajú chudobným deťom šálky horúcej čokolády, prípadne i malé darčeky. V Kolumbii je zase zvykom mať na Vianoce niečo nové, a to z dôvodu akéhosi obnovenia svojho ducha. 

Vianočné tradície na Islande

Na Islande by pravdepodobne chceli tráviť sviatky všetci knihomoli. Poznáte islandskú tradíciu zvanú Jolabokaflod? Tento vianočný zvyk spočíta v obdarovávaní jednotlivých členov rodiny novými knihami. Islanďania následne zvyknú tráviť zvyšok večera ich spoločným čítaním. No nie je to krásna tradícia?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 24.12.21 06:23

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavé, niektoré naozaj prekvapili.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní