KVÍZ: Vianočné zvyky a tradície, adventný veniec, pesničky – vieš o Vianociach všetko?

KVÍZ: Vianočné zvyky a tradície, adventný veniec, pesničky – vieš o Vianociach všetko?

Vianoce nie sú len o darčekoch! Aj keď deti majú toto obdobie spojené práve s darčekmi, ktoré si nájdu pod vianočným stromčekom, tradícia a podstata Vianoc je zakorenené niekde úplne inde. Ide skôr o duchovné a magické obdobie, ktoré skôr poznali naši predkovia. My dnes poznáme predovšetkým náhlenie sa a zháňanie vianočných darčekov, našim predkom skôr záležalo na pokoji, vzťahoch, rodine a prosperite zvierat. Vianoce sú skôr duchovným kultúrnym dedičstvom, ktoré by mali poznať všetci. Tieto moderné tradície totižto nikdy nenahradia tie staré duchovné, ktoré sú symbolom Vianoc.

Aj keď sa mnohé vianočné tradície a zvyky zachovali dodnes, pre mnohých z nás sú skôr nepodstatné. Jednoducho mnohé vianočné rituály sa už dnes nedodržiavajú. Napríklad kedysi sa do kútov izby hádzali orechy (niekde to robia aj v súčasnosti), ktoré mali predstavovať blahobyt. Po štedrej večeri sa počúvali koledy, avšak nie na YouTube či iných platformách, ale všetci členovia rodiny netrpezlivo vyčkávali koledníkov, ktorí spievali pod oknami domov.

Moderné Vianoce so štipkou tradícií

Síce dnes sú Vianoce už moderným sviatkom a sú viac na americký obraz (výzdoba stromčekov, balkónov, vchodov, ulíc,...), stále sa v mnohých domácnostiach dodržiavajú aspoň tradície prípravy jedál. Niekde varia kapustnicu, inde zase hubovú polievku alebo strukovinovú. Podávajú sa ryby a zemiakový šalát, no čo platí – všetci členovia rodiny sa delia o ovocie, ktoré zväčša krája hlava rodiny. Tradícií je naozaj veľa a rovnako aj všetkého kolo Vianoc. Viete napríklad, aké pomenovanie dostali sviečky na adventnom venci? Alebo kto je autorom koledy Tichá noc, svätá noc? Dokážte, že sa vo Vianociach (moderných i tradičných) naozaj vyznáte.

Odporúčame: KVÍZ: Pamiatky UNESCO na Slovensku – máš v nich dostatočný prehľad?

  • Kvíz: Vianoce

  • 1 / 10

Kto je autorom koledy Tichá noc, svätá noc

  • Joseph Mohr a Franz Xaver Gruber
  • Edmund Pascha
  • Beethoven
Nepodarilo sa uložiť hlasovanie.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 25.12.21 09:25

ĽŠ
karma
100.00

Výborný kvíz.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní