Vianočná výzdoba balkóna – TOP inšpirácie pre sviatočný exteriér

Vianočná výzdoba balkóna – TOP inšpirácie pre sviatočný exteriér

Už ste začali s vianočnými prípravami, alebo konkrétne zdobením domácnosti vo vianočnom duchu? Ak už máte vianočnú náladu, ako ďaleko ste sa dostali? Možno už vám v obývačke svieti vianočný stromček a možno toho máte vyzdobeného ešte viac. Zameriavate sa pri zdobení len na interiér, alebo sa váš vianočný duch neváha realizovať aj vonku?

Priam až extrémnou vianočnou výzdobou domov sú pravdepodobne najznámejší práve Američania. U nás, až na nejaké výnimky, nebýva zdobenie exteriéru tak extravagantné. Bola by však škoda nejakú tú ozdôbku von predsa len neumiestniť. Minimálne krásny vianočný veniec na dverách navodzuje atmosféru, že človek vstupuje do vianočne naladeného prostredia. 

Ak však obľubujete zdobiť a vianočná výzdoba je aspoň sčasti vašou vášňou, určite nepodceňte ani výzdobu balkóna, či už v rodinnom dome alebo bytovke. Ako vyzdobiť balkón? Dnes sa dajú zohnať rôzne vianočné dekorácie na balkón. Prinášame pár jednoduchých a vkusných inšpirácií na vianočnú výzdobu balkóna, ktoré však pokojne môžete uplatniť napríklad aj pri výzdobe verandy či terasy. 

Pozri aj: ​Domáce snehové pusinky: Dokonalé vianočné snehové pečivo

svetelná reťaz

Zdroj: pinterest.com/Target

TOP nápady na vianočnú výzdobu balkóna:

Svetelné reťaze

Vonkajšie vianočné osvetlenie skrátka musí byť! A nie sú práve svetielka tými najkúzelnejšími vianočnými dekoráciami, ktoré dokážu vyčarovať útulnú a hrejivú atmosféru? Dnes v obchodoch aj na internete môžeme nájsť najrôznorodejšie svetelné reťaze s rôznym tvarom aj farbou svetielok. 

Guľaté, špicaté, v tvare vianočných vločiek, biele, modré, farebné či blikajúce vianočné svetlá. Výber je len na vás. Pri kúpe sa však vždy uistite, že dané svetielka sú určené aj na použitie v exteriéri. Reťaz následne stačí už len podľa fantázie a preferencií umiestniť na to správne miesto, postačí napríklad aj omotanie okolo zábradlia. 

Pozri aj: Vianočné ozdoby z papiera: Pusti sa do DIY zdobenia domácnosti

girlandy

Zdroj: pinterest.com/FamilyHandyman

Vianočné girlandy

Svetielka sú sami osebe krásnou dekoráciou, no majú jednu nevýhodu. Zdobia a skrášľujú len keď sa zotmie, žiaľ, počas dňa veľa parády nenarobia. Preto je ich najlepšie skombinovať aj s nejakými inými dekoráciami.

Skvelou voľbou je klasická zelená girlanda, ktorú možno podľa chuti dozdobiť vianočnými dekoráciami, alebo akákoľvek girlanda či ozdobná reťaz z rôznych materiálov (zo šišiek, vianočných gúľ a pod.) a rôzneho štýlu. Najskôr na balkón umiestnite girlandu a následne okolo omotajte aj svetelnú reťaz. Cez deň bude balkón skrášľovať girlanda, večer svetielka. 

vianočný lampáš

Zdroj: pinterest.com/pinelanenursery.com

Vianočné lampáše

Útulné a hrejivé svetlo prinesú na balkón i lampášiky. Na trhu je ich rovnako neúrekom. Zohnať možno lampášiky vo forme svetelnej reťaze, vianočne zdobené menšie či väčšie lampáše, lampáše na klasické sviečky aj LED lampáše na baterky. Voľba je opäť len na vás. Ak máte krytý balkón, reťaz z lampášikov môžete zavesiť pod strechu.

Menšie samostatné lampáše môžete položiť na vonkajšiu parapetu okna, veľké lampáše možno pokojne umiestniť aj na podlahu do rohu balkóna či k dverám. A ak máte napríklad veľké lampáše, do ktorých sa dávajú klasické sviečky, no nechcete sa stále obťažovať ich zapaľovaním, skúste zapojiť trochu fantázie a využiť ich inak.

Vyrobiť si z nich môžete veľmi pekné vianočné dekorácie. Napríklad ich sčasti môžete naplniť starými vianočnými guľami, ktoré na stromček už nedávate, ale aj niečím prírodnejším, napríklad šiškami a ihličím. 

Pozri aj: Vyberáme darčeky na Vianoce – TOP tipy pre ženu, muža, deti, rodičov i zamestnancov

závesné ozdoby

Zdroj: pinterest.com/DIYnCrafts.Com

Závesné ozdoby

Táto inšpirácia je skôr určená pre zastrešené balkóny. V takomto prípade totiž zvykne konštrukcia balkóna umožniť aj umiestnenie rôznych závesných dekorácií. Môže to byť napríklad aj spomínaná svetelná reťaz s lampášmi či opäť nejaká girlanda, ale aj samostatné ozdôbky, napríklad veľké vianočné gule alebo vianočné hviezdy.

Ak mávate počas leta na balkóne zavesené kvety v kvetináči, nádobu neváhajte využiť aj počas zimy. Naaranžujte do nej ihličnaté konáriky, šišky a pár vianočných ozdôb a originálna dekorácia je na svete. Podobným spôsobom však môžete dozdobiť aj prázdne črepníky na zábradlí. 

ihličnan v črepníku

Zdroj: pinterest.com/One Kindesign

Vianočná výzdoba v kvetináči – ihličnan v črepníku

Ak máte miesto na väčšom balkóne alebo terase, táto inšpirácia je presne pre vás. Skrášli ich malý vianočný stromček v črepníku. Podľa preferencií môžete ponechať ihličnan aj neozdobený, no rovnako naň môžete pridať aj pár svetielok a dekorácií.

Veď prečo nemať mini vianočný stromček aj vonku? O živé stromčeky v črepníkoch sa však treba i starať. Zalievajte ich vtedy, keď nemrzne. Navyše, ich nádoba by mala byť chránená nejakou textíliou, substrát možno prikryť napríklad čečinou. 

Pozri aj: Recept na crinkles: Čokoládové so zázvorom sú TOP

ozdoby na okná

Zdroj: pinterest.com/hometalk.com

Ozdoby na okná

Pre dokonalý vianočný balkón nezabúdajte ani na balkónové okno či dvere. Tie môžete pokojne vyzdobiť zvnútra, pričom, takpovediac, zabijete dve muchy jednou ranou. Pekne zdobené okno vytvorí vianočnú atmosféru i v konkrétnej miestnosti, no rovnako ozdobí aj balkón.

Úplnou klasikou sú rôznorodé vianočné nálepky, ktoré je krásne vidieť aj zvonka. Na vyzdobenie okna tiež môžete použiť umelý sneh v spreji. Veľkú parádu však urobia aj svetelné záclony, prípadne aj iné závesné dekorácie do okna, napríklad aj doma vyrobené. 

Ďalšie inšpirácie na vianočnú výzdobu exteriéru

výzdoba balkóna

Zdroj: pinterest.com/Martha Stewart

výzdoba balkóna

Zdroj: pinterest.com/Rocky Hedge Farm - Simple Life | Simple Home

výzdoba balkóna

Zdroj: pinterest.com/Amazing Craft Ideas

ozdoby na balkón

Zdroj: pinterest.com/Party Planning Solutions

svetielka na balkóne

Zdroj: pinterest.com/Westwing

vianočná výzdoba

Zdroj: pinterest.com/garden design

výzdoba balkóna

Zdroj: pinterest.com/Côté Maison

výzdoba balkóna

Zdroj: pinterest.com/Lowe's

vianočná výzdoba

Zdroj: pinterest.com/Kelly Page / BlueGrayGal

Článok aktualizovaný 6.12.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Mária Maxianová 12.12.21 18:19

MM
karma
100.00

páči sa mi, keď sa vyzdobuje aj exteriér, adventný čas je taký čarovný

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 12.12.21 19:08

karma
113.00

líbí se mi osvětlené balkóny, při procházce se psem to sledujeme

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 13.12.21 06:30

ĽŠ
karma
100.00

Veľmi pekné inšpirácie!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní