Kvalitný olivový olej – aké kritériá by mal spĺňať?

Kvalitný olivový olej – aké kritériá by mal spĺňať?

Olivový olej je neoddeliteľnou súčasťou talianskej či gréckej kuchyne, no dnes je bežne využívaný naprieč celým svetom. Dokonca sa udomácnil aj v našich končinách. Avšak olivový olej si nenašiel uplatnenie len v potravinárskom priemysle, ale aj kozmetike či lekárnictve. Vďaka svojmu jedinečnému zloženiu má rôznorodé účinky, vrátane priaznivého vplyvu na zdravie človeka. Aby však bol olivový olej skutočne prospešný, mal by byť v prvom rade kvalitný. Kvalitný olivový olej prekvapí nielen účinkami, ale aj výnimočnou chuťou. Podľa čoho však olivové oleje vyberať?

Zloženie olivového oleja

Konkrétne zloženie olivového oleja môže sčasti závisieť od jeho druhu či kvality, no vo všeobecnosti platí, že olej je zložený primárne z tukov. Približne do 15 % z objemu tvoria nasýtené tuky, ktoré by sme mali v strave minimalizovať, pretože ich nadmerný príjem sa spája s viacerými zdravotnými ťažkosťami. Veľkou výhodou olivových olejov však je, že v ich zložení značne prevládajú práve nenasýtené tuky, a to mononenasýtené a v menšom množstve aj polynenasýtené tuky, vrátane omega-3 a omega-6 mastných kyselín, ktoré sú zdraviu prospešné. 

Olivový olej je ďalej bohatý na dôležitý vitamín E, ktorý je známy svojimi antioxidačnými účinkami. Ako antioxidant napomáha chrániť bunky tela pred poškodením zo strany voľných radikálov aj predčasným starnutím. V olivovom oleji však nájdeme mnoho ďalších látok s antioxidačným pôsobením. Okrem toho ukrýva aj vitamín K a v menšom množstve niektoré minerály. 

Olivový olej a jeho účinky:

  • pomáha zvyšovať dobrý HDL cholesterol a znižovať škodlivý LDL cholesterol,
  • má priaznivý vplyv na zdravie srdca,
  • obsiahnuté polyfenoly podporujú pevnosť cievnych stien,
  • prispieva k prevencii kardiovaskulárnych chorôb,
  • vďaka antioxidantom má protirakovinové pôsobenie,
  • je skvelou potravinou pre zdravý mozog, pamäť a dobré sústredenie,
  • má priaznivý vplyv na tráviacu sústavu,
  • vyživuje a hydratuje pokožku.

Odporúčame: Nafúknuté brucho z potravín? TIETO robia najviac zloby!

účinky olivového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Aký olej vlastne kupujete?

Nájsť alebo rozpoznať kvalitný olivový olej skutočne nie je ľahké. Existuje však viacero kritérií, podľa ktorých sa možno pri výbere orientovať, ak práve nemáte pri sebe odborníka na olivové oleje. V prvom rade sa vždy zamerajte na etiketu produktu a všetky informácie, ktoré z nej môžete získať. Ako prvé by sme sa mali na obale dočítať, o aký typ olivového oleja vlastne ide. Existuje totižto niekoľko druhov olivových olejov, ktoré sa výrazne líšia svojou kvalitou a vlastnosťami. Odborníci pritom odporúčajú siahať prevažne po extra panenských olivových olejoch, ktoré sú príznačné najvyššou kvalitou. 

Druhy olivových olejov:

  1. extra panenský olivový olej – vyrobený mechanickým lisovaním za studena z olív najvyššej kvality, pochádza z prvého lisovania suroviny,
  2. panenský olivový olej – olej bežnej akosti, získava sa lisovaním za studena, no použité olivy už nemusia byť najvyššej kvality,
  3. olivový olej – zvyčajne ide o zmes menšieho množstva panenského oleja s rafinovaným olivovým olejom,
  4. olivový olej z výliskov – olej najnižšej kvality, vyrába sa z výliskov, šupiek, tvrdých častí a kôstok, nájdeme ho aj pod označením olio di sansa alebo pomace. 

Sledujte pôvod, certifikáty či ocenenia

Keď už viete, aký olej kupujete, mali by ste vedieť aj to, odkiaľ pochádza. Vždy je vhodné zaujímať sa o pôvod potravín, ktoré konzumujeme. Ak chcete mať istotu, že kupujte skutočne kvalitný olej, ideálne je poobzerať sa po olejoch priamo od dôveryhodných dodávateľov, ktorí budú vedieť poskytnúť o pôvode oleja všetky dôležité informácie, ako je sezóna a miesto zberu olív, tiež ich druh, ďalej dátum výroby oleja aj dátum plnenia oleja do fliaš. Dostupné olivové oleje v supermarketoch pritom neraz na svojich etiketách viacerými z týchto údajov nedisponujú.

Je potrebné zvážiť kúpu oleja, na ktorom je len nejasne uvedené, že je napríklad vyrobený v EÚ alebo mimo EÚ, alebo že je vyrobený zo zmesi olív pôvodom z EÚ. Tie najkvalitnejšie oleje majú spravidla pôvod v Taliansku či Španielsku, no neplatí, že ak je olej taliansky alebo španielsky, je hneď aj kvalitný. Na kvalitný olivový olej, jeho pravosť a kvalitné spracovanie, poukážu aj rôzne certifikáty (napr. COOC – California Olive Oil Council) či ocenenia z medzinárodných súťaží. Ak na kvalitu oleja poukazujú aj nezávislé tretie strany, je to spravidla dobré znamenie. 

Vzhľad, vôňa a chuť kvalitného olivového oleja

K tým najdôležitejším známkam kvality olivového oleja patrí jeho vzhľad, vôňa a chuť. Pre mnohých sú práve tieto parametre najdôležitejšie. Samozrejme, farba či chuť sa môžu mierne líšiť v závislosti od konkrétnej značky oleja. Kvalitný olej by však mal v prvom rade pomerne výrazne, no zároveň príjemne voňať. Ako základ by sme mali cítiť olivy, mnohí dokonca cítia pokosenú trávu či ovocie. Dôležité je, aby sme z oleja necítili nič nepríjemné, dokonca nejaký zápach či zatuchlinu.

Čo sa týka chuti, tá by mala byť rovnako olivová, bežné sú ovocné či orieškové tóny, zároveň mierne horkastá či dokonca pikantná chuť. Dobrý olivový olej človeka, takpovediac, škriabe v hrdle či za jazykom. Jeho chuť v ústach pretrváva. Nepríjemná kovová či octová príchuť je nežiaduca. Pozrieť sa do tretice možno aj na farbu oleja, i keď tá nemusí priamo poukazovať na jeho kvalitu. Vo všeobecnosti je však pre olivový olej prijateľná farba od žltkastej až po jemne zelenú. Výrazne oranžové sfarbenie olivového oleja je nežiaduce. 

Odporúčame: TOP potraviny pre obličky: Týmto im ulahodíš a zároveň aj ochrániš

ako vybrať olivový olej

Zdroj: Shutterstock®

Acidita olivového oleja

Niektorí odborníci odporúčajú pri výbere olivového oleja sledovať aj jeho aciditu, respektíve voľnú kyslosť. Tento údaj vyjadruje zastúpenie voľnej kyseliny olejovej, respektíve to, aké množstvo voľných mastných kyselín olej obsahuje. A aká kyslosť môže okrem iného poukazovať na kvalitnejší olej? Kvalitné olivové olej vyrobené z plodov najvyššej kvality majú nízku kyslosť, tie najkvalitnejšie pod 0,35 %. Vo všeobecnosti však mávajú extra panenské olivové oleje kyslosť do 0,8 % a panenské olivové oleje pod 2 %.

Cena aj obal

Pri výbere olivového oleja sa môžete orientovať ešte podľa niekoľkých menších či väčších detailov. Spotrebitelia často nakupujú napríklad aj podľa ceny. V prípade olivového olej spravidla platí, že vyššia kvalita sa bude spájať aj s vyššou cenou. Samozrejme, drahý olivový olej nemusí byť hneď kvalitný, no ak má olivový olej smiešne nízku cenu, zvyčajne to na vysokú kvalitu nepoukazuje. Pestovanie kvalitných olív, ich šetrné spracovanie a výroba dobrého oleja je pomerne drahou záležitosťou, preto nemožno čakať, že fľaška olivového oleja bude stáť pár eur.

Pri kúpe si možno všímať okrem ceny aj balenie oleja. Aby si oleje uchovali svoje prospešné vlastnosti, dobrí výrobcovia ich balia do vhodných obalov. Kvalitnému panenskému oleju napríklad škodí svetlo, preto olej v priehľadnej plastovej fľaške obvykle nie je dobrou voľbou. Kvalitné olivové oleje by sme mali hľadať predovšetkým v tmavých sklených fľašiach alebo plechovkách. 

Otestujte olej v chlade

Nakoniec vám môžeme prezradiť ešte jeden tip. Skúste vybraný olivový olej otestovať akýmsi malým experimentom, ktorý vám môže sčasti napovedať, či máte doma kvalitnejší olej. Test oleja v chlade pomôže odhaliť jeho zloženie. Dajte olivový olej do chladničky alebo mrazničky. Ak olej v chlade pomerne rýchlo stuhne, naznačuje to jeho dobré zloženie, a teda vyššiu kvalitu. Ak olej v chlade ani po dlhšej dobe netuhne, poukazuje to na vyšší podiel nezdravých tukov a zložiek z rafinácie z iných olejov, čo nie je pozitívny výsledok. 

Odporúčame: Soľ býva zradná! Ako soliť menej a celkovo znížiť jej spotrebu?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 06.01.22 06:27

ĽŠ
karma
100.00

Výborný tip na test v chlade, ďakujem!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní