Soľ býva zradná! Ako soliť menej a celkovo znížiť jej spotrebu?

Soľ býva zradná! Ako soliť menej a celkovo znížiť jej spotrebu?

Bez soli si to mnohí v kuchyni nevedia ani predstaviť. Soľ je dobrým pomocníkom pri dochucovaní rozličných jedál. Soľ je pre nás zdrojom sodíka, ktorý naše telo potrebuje. Rovnako býva zvyčajne klasická kuchynská soľ jodidovaná, čiže nám dopĺňa aj nenahraditeľný jód. Soľ však môže byť poriadne zradná. Nadmerné solenie so sebou nesie isté riziká. Najmä nadbytok sodíka negatívne vplýva na kardiovaskulárny systém a môže súvisieť s rozvojom vysokého tlaku. Nadmerné solenie tiež býva častou príčinou problémov so zadržiavaním vody v organizme, taktiež škodí obličkám či kostiam. Spotrebu soli by sme preto mali mať pod kontrolou. Nadmerná spotreba soli je pritom v súčasnej dobe častým problémom a týka sa mnohých z nás. Ako teda soliť menej a celkovo znížiť spotrebu soli?

Soľ až nakoniec

Pri solení sa oplatí držať istých zásad. Napríklad pri varení je vhodné pridávať soľ až v záverečnej fáze prípravy jedla. V opačnom prípade sa môže soľ výrazne vstrebávať a človek potom môže mať potrebu soľ ešte znova pridávať, pretože ju dostatočne necíti. Následne jedlo solíme ešte na tanieri, čím sa jej spotreba znásobuje.

Pozri aj: Časté chyby pri príprave šalátu: Vyhni sa im a vychutnáš si ho viac!

spotreba soli

Zdroj: Shutterstock®

Soľnička preč!

Soľ je vhodné uskladňovať v nádobe niekde v kuchynskej linke, kde ju budete mať pri varení poruke. Malé soľničky však vítané v domácnosti skôr nie sú. Mnohí sú naučení pri jedení po nej automaticky siahnuť, neraz ešte skôr, než samotný pokrm vôbec ochutnajú. S týmto zlozvykom je nutné sa rozlúčiť. Možno to chvíľu potrvá, no nakoniec si človek zvykne pokrm nadmerne nedosoľovať, vďaka čomu si bude môcť aj viac vychutnať jeho reálnu chuť a hlavne skutočnú chuť jednotlivých potravín.

V hlavnej úlohe byliny

Zníženie spotreby soli neznamená, že by sme sa mali uspokojiť s jedlom s fádnou a nevýraznou chuťou. Dochucovať ide predsa skvelo aj s rôznymi bylinkami a koreniami. Skúste čerstvé či sušené byliny, napríklad bazalku, oregano, tymian, rozmarín či šalviu. Výborným pomocníkom pri varení je kurkuma, mletá červená paprika, zázvor a mnohé iné koreniny. Ak máte radi štipľavé, o to lepšie. V pikantných pokrmoch spravidla soľ ani veľmi nechýba.

Pozor na zmesi korenia či bujóny

Koreniny dodajú každému pokrmu tú správnu chuť, no dávajte si pozor na rozličné koreninové zmesi. Často totiž bývajú z veľkej časti tvorené práve soľou. Oveľa lepšie je v obchodoch kupovať len jednodruhové koreniny a tie si podľa potreby doma miešať. Taktiež si dávajte pozor na tekuté či tuhé bujóny. V nich totiž okrem veľkého množstva soli nájdeme aj rozličné zvýrazňovače chuti, umelé farbivá a podobne. Ak bujóny používate, hľadajte ich v zdravších verziách, napríklad so zníženým obsahom soli. 

slané pochutiny

Zdroj: Shutterstock®

Obmedzenie slaných pochutín

Znížiť spotrebu soli, a tým aj niečo urobiť pre svoje zdravie, je možné aj obmedzením rozličných slaných pochutín. Dopriať si sem-tam slané pukance a oriešky, zemiakové lupienky, crackery, chrumky či paličky nie je problém, no nemali by byť našimi každodennými spoločníkmi pri večernom pozeraní televízora. Ak je chuť niečo chrumkať, vždy to ide zdravšie. Napríklad môžete vyskúšať nesolené prírodné orechy. Časom oceníte ich reálnu a jedinečnú chuť, nie len chuť soli, v ktorej bývajú obalené. Ak obľubujete pukance, pripravte si ich doma priamo z kukurice a posoľte ich len zľahka alebo vôbec, prípadne ich dochuťte úplne inak, napríklad údenou mletou paprikou či škoricou pre sladkastú chuť.

Zníženie spotreby spracovaného mäsa

I spracované mäso, rozličné údeniny, klobásy, šunky, salámy alebo mäsové konzervy spravidla predstavujú bohatý zdroj soli. Ich každodenná spotreba je pre naše zdravie značne riziková. Problémom nie je len soľ. Menované mäsové výrobky sú často plné zlých tukov a cholesterolu. Nadmerný príjem živočíšnych tukov a nasýtených mastných kyselín navyše radíme k rizikovým faktorom mnohých nádorových ochorení. Takéto zloženie stravy predstavuje napríklad významný rizikový faktor zákernej rakoviny hrubého čreva

Zbohom polotovarom

Veľké množstvá soli, ale aj mnohých umelých látok, nájdeme v rozličných polotovaroch, najmä teda v instantných polievkach či rozličných sušených zmesiach na prípravu omáčok a podobne. Vysoký obsah soli však mávajú aj niektoré syry, taktiež nakladaná či konzervovaná zelenina. Pri potrebe obmedziť prísun soli je preto potrebné dávať si pozor i na tieto potraviny a suroviny. 

Pozri aj: Najkrajšie palmovité rastliny: Vnes do interiéru trochu exotiky!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Mária Reibergerová 12.04.21 08:42

MR
karma
114.00

začala som soliť menej kvôli deťom a kvôli mojej hypertenzii, dá sa na to zvyknúť

  • 0
Odpovedať

miriam tomanova 12.04.21 14:13

MT
karma
-1.00

Solim menej ale niekedy si dosolíme na tanieri

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 13.04.21 06:46

ĽŠ
karma
100.00

Výborné rady!

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 13.04.21 08:51

ZS
karma
100.00

Bujon nepoužívam,polotovary nevarím, solim menej.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní