Čo dokáže oregano? Famózne liečivé účinky vyskúšaj nasledovne

Čo dokáže oregano? Famózne liečivé účinky vyskúšaj nasledovne

Dávate si oregano ako korenie na pizzu či iné pokrmy? Tak to nepochybne robíte dobre, no možno ste ešte úplne neodhalili silu tejto úžasnej bylinky, ktorej liečivé účinky poznali už v starovekom Grécku. No fascinovaní zostávame oreganom aj dnes, keď sa okrem iného potvrdzuje aj jeho protirakovinové pôsobenie (týkajúce sa najmä rakoviny prostaty).

V článku sa dočítate o širokospektrálnych benefitoch oregana pre zdravie človeka, no zároveň v ňom nájdete aj návod na blahodarný oreganový olej a taktiež čaj. Kto nevyskúša, neuverí!

Oreganový olej – malý zázrak, ktorý si viete ľahko vyrobiť

Z hľadiska benefitov pre zdravie je mimoriadne oceňovaným najmä oreganový olej, pričom ide naozaj o osvedčený prípravok proti mnohým neduhom. Tento olej sa klasicky lisuje za studena z listov aj kvetov pamajoránu obyčajného, ako sa inak oregano nazýva. Oreganový olej má dokázateľne silný antibiotický účinok. Pôsobí antibakteriálne, antimykoticky, protizápalovo, antioxidačne aj protirakovinovo. Hlavnými účinnými látkami, pre ktoré je oregano tak zdraviu prospešné, sú najmä karvakrol a tymol. Okrem toho však obsahuje aj množstvo iných látok, ako sú horčiny, triesloviny, ale aj vitamíny (A, C, E) a mnohé minerály (napr. vápnik, železo, meď).

Pozri aj: Áno či nie? Má sa jedlo zapíjať vodou či inými nápojmi a alkoholom?

bylinka oregano

Zdroj: Shutterstock®

Oreganový olej dostanete, samozrejme, v špecializovaných predajniach so zdravými potravinami či na internete, no 30 ml balenie vás môže vyjsť od 15 až do 30 eur. Vy si však môžete vyrobiť vlastný oreganový olej, hoci s nižšou koncentráciou účinných látok. Oreganový olej sa pri rôznych neduchoch, napríklad s trávením, dýchacími cestami alebo parazitmi, používa aj vnútorne. No vlastnoručne vyrobený oreganový olej (nakoľko obsah účinných látok môže byť rôzny a je ťažké odhadnúť presné dávkovanie), využívajte len na problémy zvonka.

A prečo sa oplatí vyrobiť oreganový olej?

  • Uľaví pri štípancoch od rôzneho hmyzu, potláča svrbenie pokožky.
  • Je účinným pomocníkom v boji proti bradaviciam a kurím okám.
  • Efektívne pomáha nechtom aj pokožke napadnutej plesňou.
  • Premasírovanie spánkov s troškou oreganového oleja na prstoch tlmí bolesť hlavy.
  • Zatočí s akné a aj s inými typmi zápalu kože, napríklad aj s ekzémom.
  • V kombinácii s vodou je to ideálne kloktadlo na dezinfekciu ústnej dutiny, no zároveň dokáže zmierniť bolesť zubov či eliminovať bolestivé afty.
  • Pár kvapiek votretých do okolia uší pomáha liečiť zápal uší.
oreganový olej

Zdroj: Shutterstock®

Návod na výrobu oreganového oleja

Budete potrebovať v pomere 1:1 oregano v sušenej alebo čerstvej podobe a panenský olivový alebo slnečnicový olej. K tomu ešte dobre uzatvárateľný sklenený pohár, do ktorého dáte obe ingrediencie. Ak máte čerstvé oregano, tak to treba predtým dôkladne umyť, nechať preschnúť a nakrájať. Sušené bylinky oregana bude zas potrebné rozmrviť. Podstatné je, aby bolo oregano v pohári pod hladinou oleja, bez problémov ho môžete aj trošku potlačiť. Potom pohár umiestnite do teplého kúpeľa –  nechajte si variť vodu v hrnci, odstavte a po miernom ochladnutí doň jednoducho pohár na nejakých cca 10 minút vložte, čím sa z bylinky lepšie uvoľnia účinné látky. Následne treba nádobu vzduchotesne uzavrieť a nechať ingrediencie pôsobiť na tmavom mieste zhruba dva týždne, pričom každý deň by ste mali pohárom aspoň raz pretrepať. Po tomto čase olej sceďte, dobre uzavrite a skladujte na tmavom mieste. Benefity svojho oreganového oleja môžete od doby uskladnenia využívať rok. Po tejto dobe by ste si mali zas pripraviť nový. A to vám garantujeme, že si ho budete chcieť znova pripraviť, keď vyskúšate na vlastnej koži jeho liečivú silu. 

oreganový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Oreganový čaj – ideálny na jesenné pokašliavanie a virózy

Antibakteriálne a protivírusové pôsobenie oregana možno využiť aj v podobe čaju, a to najmä pri bolesti v krku, pri kašli či zápale dutín. Odporúča sa však aj pri horúčke, zápale mandlí a rôznorodých infekciách. Taktiež tento čaj zmierňuje nadúvanie a tráviace problémy. Korenistá silná chuť oreganového čaju asi nebude patriť medzi najvyhľadávanejšie chute väčšiny ľudí, no jeho účinky, a to najmä v tomto sychravom jesennom období, keď sa na nás chytajú rôzne virózy, určite ocení každý. Pozor však, tehotné či dojčiace ženy sa musia oregana vzdať a rovnako aj ľudia, ktorí sú precitlivelí na zložky v ňom obsiahnuté.

Samotný čaj si pripravíte celkom jednoducho. Využiť pritom môžete aj čerstvé lístky z oregana, ktoré vám bez problémov bude rásť aj vnútri v kvetináči na parapete. Lístky treba pred prípravou opláchnuť a nakrájať. Na čaj však môžete využiť aj oregano, ktoré sa predáva ako klasická sušená korenina. Jedna lyžička oregana by vám mala stačiť na šálku plnohodnotného oreganového čaju. Po zaliatí horúcou vodou lúhuje oreganové lístky cca 5 minút a potom sceďte. Určite si nezabudnite čaj osladiť, ideálny na to bude med. Ide o to, aby ste prebili silnú korenistú chuť a čaj bez problémov dopili. Výsledný efekt určite stojí za to!

Na posilnenie zdravia, na podporu liečby rôznych zdravotných problémov, ba dokonca ako prevencia proti rakovine sa však odporúča nezabúdať na túto silnú bylinku aj v kuchyni. Dobre poslúži nielen pri receptoch talianskej kuchyne, pridajte ho bez problémov aj do rôznych šalátov, nátierok, omáčok či polievok. Ako sa však hovorí – všetko s mierou.

Tinktúra z oregana

Bylinky sa využívajú rôznymi spôsobmi. Najčastejšie siahame po bylinkových čajoch, a to v prípade, že pociťujeme nejaký zdravotný problém. No okrem čaju sa oplatí siahnuť aj po tinktúrach. Tinktúru z oregana pripravíte maceráciou akejkoľvek jeho časti v alkohole. Pri zdravotných problémoch sa užíva 15 až 20 kvapiek tinktúry, a to 1 až 3 razy denne. Tinktúru je možné užívať aj preventívne, na predchádzanie problémov s plynatosťou, podporu trávenia a pod.  

Neprehliadni: Prečo nekonzumovať obľúbené instantné polievky? Je desivé, čo sa deje v žalúdku!

Aktualizovaný článok: 14.9.2022

- Anketa

VYSKÚŠALI STE UŽ OREGANOVÝ OLEJ ALEBO ČAJ?

Odpovedalo 798 ľudí  

Áno
61%
Nie
39%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 05.10.19 08:14

ĽŠ
karma
100.00

Malý zázrak v podobe oleja a nielen..., ktorý sa oplatí vyrobiť!

  • 3
Odpovedať

Mária Maxianová 05.10.19 18:43

MM
karma
100.00

hneď v pondelok ostrihám oregano a naložím do oleja

  • 1
Odpovedať

Marika Michálková 05.10.19 19:00

MM
karma
107.00

Oregano je super. Olej som ešte neskúšala, ale pridávam zopár čerstvých lístkov do Vincentky ,nechám prejsť varom a používam na naparovanie pri prechladnutí

  • 4
Odpovedať

Daniela Bieliková 08.10.19 12:10

DB
karma
117.00

oregano som zatiaľ používala iba pri varení, o týchto liečivých účinkoch som nevedela...

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 30.10.19 21:32

JK
karma
100.00

Čaj občas keď mám problém z trávením a olej na vonkajšie použitie odporúčam

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 19.12.19 16:52

JK
karma
100.00

Na posilnenie zdravia, na podporu liečby rôznych zdravotných problémov, ba dokonca ako prevencia proti rakovine sa však odporúča nezabúdať na túto silnú bylinku aj v kuchyni.

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 29.07.20 19:53

karma
106.00

Oregáno som si tento rok prvý krát vypestovala, tak vyskúšam čaj.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní