Lahôdkové droždie: Ako túto zdravú bombu využiť v každej kuchyni?

Lahôdkové droždie: Ako túto zdravú bombu využiť v každej kuchyni?

Poznáte lahôdkové droždie? Nie, nejde o klasické kvasnice, ktoré sú nevyhnutným pomocníkom pri pečení chutných kysnutých koláčov. Reč je o trošku odlišnej potravine, ktorá je skutočne veľmi zdravá a má čo ponúknuť nášmu telu.

Môžeme prezradiť, že je skvelým zdrojom nielen cenných bielkovín, ale aj mnohých ďalších látok. Ak ešte s lahôdkovým droždím nemáte skúsenosti, určite neprehliadnite nasledujúci článok. Prezradíme vám, ako vlastne chutí a aké sú jeho účinky. Ako na používanie lahôdkového droždia?

Čo je lahôdkové droždie?

Takzvané lahôdkové droždie, taktiež známe ako nutričné kvasnice, predstavuje neaktívne, respektíve deaktivované jednobunkové kvasinky, ktoré nespôsobujú kvasenie. Na trhu ich je možné zohnať ako potravinový výrobok vo forme prášku alebo ako sušené vločky.

Dobre dostupné sú najmä v obchodoch so zdravou výživou alebo potom i na internete. Cena sa pohybuje v priemere 2,50 eura za 150-gramové balenie. Chuť nutričných kvasníc je veľmi špecifická.

Je výrazne syrová až syrovo-oriešková. Niektorým dokonca zľahka pripomína i chuť oškvarkov. Nutričné kvasnice našli v kuchyni uplatnenie hlavne ako dochucovadlo, ktoré zároveň zvyšuje výživovú hodnotu jedla.

Pozri aj: Cícerová múka – výživnejšia než všetky ostatné? Pre toto si ju zamiluješ!

účinky lahôdkového droždia

Zdroj: Shutterstock®

Čo obsahuje lahôdkové droždie?

Nutričné kvasnice sú vítanou súčasťou každého jedálnička a ich výživová hodnota je naozaj úžasná. V prvom rade je nutné zmieniť, že sú nabité mnohými dôležitými látkami, ktoré ľudský organizmus nevyhnutne potrebuje pre správnu funkciu.

Nutričné kvasnice:

  • sú bohaté na bielkoviny, pričom telu dokážu doplniť množstvo dôležitých esenciálnych aminokyselín, proteíny pritom môžu tvoriť takmer polovicu ich hmotnosti,

  • značný podiel z ich hmotnosti následne tvorí i vláknina,
  • sú zdrojom minerálov aj stopových prvkov – obsahujú zinok, železo, selén a ďalšie cenné látky,
  • sú bohaté najmä na vitamíny skupiny B, ktoré majú v ľudskom organizme viacero dôležitých funkcií,
  • obsahujú glutatión – má silné antioxidačné účinky. 

Aké má sušené lahôdkové droždie účinky?

Keďže nutričné kvasnice nevedú k procesu kvasenia ako bežné pekárske droždie, nemajú ani nepriaznivý vplyv na tráviaci systém a črevnú flóru. Práve naopak, lahôdkové droždie vie vďaka svojmu zloženiu trávenie dobre podporiť. Môže byť pomocníkom pri zápche. Podporuje pohyby čriev a môže eliminuje plynatosť.

Lahôdkové droždie vyhľadávajú často vegáni a vegetariány. Nutričné kvasnice totiž predstavujú skvelý zdroj bielkovín. Obsiahnutý glutatión má priaznivý vplyv na imunitu. Rôzne vitamíny skupiny B sú zase dôležité pre nervový systém a tvorbu energie.

Odporúčame: Už si ochutnala bazalkové semienka? Podpor nimi svoje zdravie aj ty!

použitie lahôdkového droždia

Zdroj: Shutterstock®

Ako na použitie lahôdkového droždia?

A ako teda neaktívne lahôdkové droždie používať? Už viackrát sme spomenuli, že tieto kvasnice sú neaktívne, preto z nich chutný domáci kysnutý koláč jednoducho nepripravíte. Použiť ich však môžete v mnohých receptoch, pričom pokrmu dodajú jedinečnú chuť. Syrová chuť lahôdkového droždia ho predurčuje na použitie ako náhrady syra, napríklad pri vegánstve.

Verte však, že využiť ich môžete i vo vašich tradičných obľúbených receptoch. Vajíčkovú nátierku z 3 až 4 vajíčok môžete ozvláštniť pridaním 2 lyžíc nutričných kvasníc. Samozrejme, uplatnenie nájdu pri príprave akejkoľvek nátierky. Podobne ich môžete použiť na ochutenie jedla, napríklad omáčok alebo polievok.

Chuť je skutočne výrazná, s množstvom teda opatrne. Taktiež nimi môžete posypať šaláty z čerstvej zeleniny. Lahôdkové droždie sa perfektne kombinuje s cestovinami či ryžou. Pridajte ho na špagety s rajčinovou omáčkou, lazane alebo aj chutné rizoto. Primiešať ho taktiež môžete do strukovinových pokrmov, rôznych placiek a jeho výrazná chuť vynikne aj v peste

Drožďová nátierka z klasického aj lahôdkového droždia

Ingrediencie:

  • 2 kocky čerstvého droždia

  • 1 červená cibuľa
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL masla
  • 2 PL lahôdkového droždia
  • jarná cibuľka
  • soľ a korenie

Postup: Cibuľu nakrájame najemno, osolíme a jemne opražíme na olivovom oleji. Potom pridáme čerstvé aj lahôdkové droždie a maslo. Osolíme a okoreníme a necháme rozpustiť. Nakoniec necháme stuhnúť v chladničke a podávame na čerstvom chlebe s jarnou cibuľkou. 

Aktualizované na 07. 10. 2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 30.09.19 07:46

ĽŠ
karma
100.00

Rozhodne sa oplatí používať!

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 21.10.19 21:36

JK
karma
100.00

Čítam o nich prvý krát

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní