Najkrajšie palmovité rastliny: Vnes do interiéru trochu exotiky!

Najkrajšie palmovité rastliny: Vnes do interiéru trochu exotiky!

Aké izbové rastliny zdobia vašu domácnosť? Možno obľubujete hlavne nenáročné izbové rastliny, ktorým sa darí aj bez toho, aby ste im venovali veľa pozornosti. Našli by sme u vás kaktusy, nenáročné sukulenty, paprade alebo skôr kvitnúce rastliny? A čo také palmovité rastliny? Palmy sa mnohým spájajú hlavne s dovolenkami v prímorských oblastiach. Práve tunajšia flóra z veľkej časti pozostáva aj z neraz majestátnych paliem. Pojmom palma sú označované predovšetkým rastliny z čeľade arekovité, niekedy sa k nim však pridávajú i ďalšie rastliny, ktoré sú palmám podobné svojím vzhľadom.

Palmy by sme mohli opísať ako stromy s nerozvetveným kmeňom, ktorý je spravidla zakončený ružicou či súborom listov. Typicky sa vyskytujú v tropických a subtropických oblastiach. Ak sa vám palmy páčia, verte, že si ich pokojne môžete nasťahovať i do svojej obývačky, kuchyne či spálne. V dnešnom článku sme pre vás vybrali hneď päticu veľmi pekných paliem a palmovitých rastlín, ktoré sú vhodné aj na pestovanie v interiéri. 

Pozri aj: Zelená hviezda Instagramu: Táto trendy izbová rastlina už očarila mnohých!

livistona

Zdroj: Shutterstock®

Livistona čínska

Do čeľade arekovité v prvom rade môžeme zaradiť livistonu čínsku, latinsky Livistona rotundifolia. Môžete ju vidieť na obrázkoch vyššie. Je charakteristická vejárovitými listami. Dlhé špicaté listy sú usporiadané do kruhu. Rod livistona zahŕňa vyše dve desiatky konkrétnych druhov, ktoré vo voľnej prírode môžu dorastať do výšky okolo 40 metrov. Livistone čínskej doprajte svetlé stanovište a vysokú vlhkosť vzduchu, ktorú môžete zabezpečiť pravidelným rosením listov. Počas leta ju môžete umiestniť v exteriéri, no vyberte miesto chránené pred priamym slnkom. 

Pozri aj: Vintage štýl a jeho veľký návrat: Trend, ktorý ťa dostane na prvý pohľad!

slonia noha

Zdroj: Shutterstock®

Slonia noha

Peknou palmovitou rastlinou, ktorú môžete vidieť vyššie, je aj slonia noha, inak nolina, latinsky  Beaucarnea recurvata. Patrí síce do skupiny asparágovité, no vzhľadom pripomína práve exotické palmy. Jej domovinu možno hľadať v Mexiku. Nolina je charakteristická štíhlymi prevísajúcimi a akoby strapatými listami a zhrubnutým kmeňom, ktorý skutočne vyzerá ako noha slona. V prírode môže dosiahnuť výšku 9 metrov, v byte dorastá do výšky jedného metra. Aj nolina preferuje slnečné stanovište, zálievka je potrebná v prípade, že substrát mierne preschne. 

cykas japonský

Zdroj: Shutterstock®

Cykas japonský

Palmám veľmi podobné sú i druhy z radu cykas, ktoré radíme do čeľade cykasovité. Ide opäť o rastliny s kmeňom a chocholom listov. Spomenúť môžeme konkrétne druh cykas japonský, latinsky Cycas revoluta, ktorý je charakteristický tmavozelenými kožovitými listami s perovitým tvarom. Vidieť ho môžete na fotografiách vyššie. Mladšie cykasy majú kmienok podobný hnedej guli, z ktorej vyrastá koruna palmovitých listov. Pochádza z Japonska a bežne v prírode môže siahať do výšky 5 metrov. Rastlina obľubuje svetlé miesto a rosenie listov.

Pozri aj: Jedinečné riasogule: Sú to najmenej náročné rastliny na svete?

chamédorea

Zdroj: Shutterstock®

Chamédorea úhľadná

Palmou v pravom zmysle slova, a teda rastlinou z čeľade arekovité, je chamédorea úhľadná, latinsky Chamaedorea elegans (na fotografiách vyššie). Má tiež prezývku horská palma. Mladá rastlina je charakteristická dlhými a oblúkovito zahnutými listami, ktoré rastú vo dvojiciach po oboch stranách strednej žilky, nízky tenký kmienok sa vytvára až časom. Tejto palme sa dobre darí i v miestnostiach s nižšími teplotami a v polotieni. Počas horúcich letných dní si vyžaduje bohatú zálievku. Vzhľadom podobná je aj palma s latinským názvom Dypsis lutescens, ktorá má tiež prezývku zlatá trstinová palma. 

rajská palma

Zdroj: Shutterstock®

Rajská palma

Taktiež spomenieme rajskú palmu, ktorú môžete vidieť na fotografiách vyššie. Ide o palmu z čeľade arekovité s latinským názvom Howea forsteriana. Jej domovinu možno hľadať v Austrálii. V prírode dosahuje výšku okolo 10 metrov. Je charakteristická elegantnými vejárovitými listami, ktoré sú mierne previsnuté. Je nenáročná na pestovanie. Nemáva problém s nedostatkom svetla či suchším vzduchom. 

Pozri aj: Ako zútulniť svoj domov? Ide to rýchlo, lacno a bez veľkých úprav!

Juka obrovská

Aj juka obrovská, Yucca elephantipes, je palmám podobná rastlina, ktorá môže vyniknúť vo vašom interiéri. Patrí tiež do rodiny asparágovité, podobne ako spomínaná slonia noha. Táto izbová rastlina potrebuje svetlo a teplo, taktiež intenzívnejšiu zálievku 2 až 3 razy týždenne. Je charakteristická hrubším kmeňom už v pomerne mladom veku a predĺženými tvrdšími listami na vrchole. Možno vás poteší správa, že táto rastlinka prečisťuje ovzdušie v interiéri. Na druhú stranu je však toxická pre domáce zvieratá, preto jej umiestnenie dobre zvážte.  

Aktualizovaný článok: 28.3.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Pavlína Vaksmundská 01.04.21 17:07

PV
karma
113.00

U mňa sa nedarí kvetom a rastlinám , pretože mám tmavú izbu .. Už som mala všelijaké palmy, ale vydržali rok .. Ten Cykas japonský alebo Rajská plama sa mi páči ,možno skúsim tieto , kedže nepotrebujú veľa svetla ..

  • 1
Odpovedať

Milka Damašková 01.04.21 23:35

MD
karma
132.00

Palec hore, táto téma je ako šitá pre mňa :) Milujem kvety, ktoré sú samá zeleň a najmä palmy ma vedia očariť. Palmové listy som si vyžiadala aj do svadobnej kytice :))

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 02.04.21 07:14

ĽŠ
karma
100.00

Krásne palmovité rastlinky!

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 02.04.21 10:08

KK
karma
109.00

hneď by som ich brala všetky, ale musela by som si zväčšiť dom :)

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 02.04.21 17:57

MC
karma
109.00

Pestovala som Rajskú palmu cca20 rokov ,teraz nemám žiadnu.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 02.04.21 18:02

MM
karma
100.00

túto zimu mi odišlo veľa izbových kvetov, už sa teším na nové úlovky

  • 0
Odpovedať

Dominika Molnárová 05.04.21 14:46

DM
karma
-1.00

Rajská palma je aj nenáročná.

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 06.04.21 12:52

ZS
karma
100.00

Mam sloniu nohu,ale veľmi sa jej nedarí

  • 0
Odpovedať

Anna Jasná 28.03.23 20:53

AJ
karma
-1.00

Palmy boli a sú súčasťou každej našej domácnosti:)

  • 0
Odpovedať

Mária Sivová 29.03.23 08:25

MS
karma
100.00

Mám Palmy, ktoré máme v lete v kochlíkoch v exteriéri a na zimu ich dávame dovnútra. Darí sa im. Poradila by som v zime takmer nezalievať iba občas rosiť listy.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní