Vieš, aké má koriander účinky? Podľa vedcov môže pomôcť pri chudnutí

Vieš, aké má koriander účinky? Podľa vedcov môže pomôcť pri chudnutí

Poznáte koriander? Hoci sa používa aj u nás, v tunajšej kuchyni predsa len až taký bežný nie je. Naopak vo východnej oblasti Stredomoria a v západnej Ázii ide o bežnú bylinku a koreninu. Je súčasťou najmä ázijskej kuchyne, ale napríklad aj juhoamerickej. Rovnako je súčasťou tradičnej medicíny, vrátane čínskej či indickej. Má totiž rôznorodé vlastnosti, pre ktoré sa ho oplatí využívať nielen v kuchyni. A podľa vedcov sa javí aj ako dobrý pomocník pri chudnutí. 

Poznáte koriander?

Koriander siaty, latinsky Coriandrum sativum, predstavuje jednoročnú rastlinu z čeľade mrkvovité, ktorá obvykle dosahuje výšku okolo jedného metra. Za jeho domovinu je považovaná predovšetkým India, ale aj ďalšie ázijské oblasti. Čo sa vzhľadu týka, koriander má mnoho čŕt typických pre rastliny z čeľade mrkvovité, no tvarom listov je najviac podobný práve petržlenu, prípadne ligurčeku či zeleru. Koriander má vretenovitý koreň, z ktorého vyrastá priama vysoká stonka, ktorá je vo vrchnej časti rozkonárená. Listy sú prevažne perovito zložené, vo vrchnej časti skôr čiarkovité. 

Koriander kvitne obvykle v letných mesiacoch. Kvety majú bielu alebo ružovkastú farbu a sú usporiadané v okolíkoch. Z koriandra možno využiť prakticky všetky časti, najviac používanou je však vňať a plody, respektíve semená. Každá z častí rastliny má svoju špecifickú arómu i chuť. Napríklad semená sú sladkasté s ľahko štipľavým nádychom, listy sú sviežo citrusové. 

Odporúčame: Aké majú hroznové jadierka účinky? Z hrozna ich už nevypľuješ!

koriander na chudnutie

Zdroj: Shutterstock®

Aké má koriander účinky?

Listy koriandra si spolu so semenami našli miesto predovšetkým v kuchyni. Vďaka ich jedinečnej aróme i chuti sú využívané na dochutenie mnohých pokrmov. Pre svoje priaznivé účinky na zdravie sa však od nepamäti využívajú aj v rámci tradičnej ľudovej medicíny. Pripravujú sa z nich odvary, tinktúry či iné liečivá (najmä zo semien). Koriander vo všeobecnosti obsahuje viaceré účinné látky, ako je napríklad linalool, ktorému je pripisovaný upokojujúci vplyv na nervový systém. Koriander ďalej obsahuje viaceré flavonoidy a antioxidanty, vlákninu, minerálne látky (vápnik, horčík, mangán a ďalšie), vitamín C a iné cenné látky. 

Tradičná medicína pripisuje koriandru vďaka jeho zloženiu nasledujúce účinky:

  • priaznivo vplýva na hladinu cholesterolu, čím podporuje zdravie ciev,

  • pôsobí protizápalovo, obsahuje tiež antimikrobiálne látky, bojujúce s niektorými infekciami,
  • zmierňuje bolesti kĺbov pri artritíde a iných reumatických ochoreniach, 
  • podporuje tvorbu žalúdočných štiav, tým aj správne trávenie, 
  • prináša úľavu od pocitov plnosti a žalúdočných kŕčov,
  • pomáha pri plynatosti,
  • pôsobí proti črevným parazitom.

Vplyv koriandra na chudnutie

Okrem vyššie spomínaných účinkov sa ukazuje byť koriander nápomocný aj pri chudnutí. Poukazuje na to štúdia publikovaná v časopise Journal of Agriculture & Biology, ktorá bola zameraná na sledovanie účinku semien koriandra na ukladanie tuku v tele zdravých samíc potkanov. Počas päťtýždňovej štúdie bola jedna skupina potkanov kŕmená bežným krmivom, tá druhá dostávala stravu obohatenú o podrvené koriandrové semienka. Po skončení štúdie vedci zaznamenali významný rozdiel v hodnotách viscelárneho tuku u oboch skupín potkanov. Viscelárny tuk pritom predstavuje tuk nachádzajúci sa vnútri tela. Ukladá sa predovšetkým v brušnej dutine a v okolí životne dôležitých orgánov, ako je srdce alebo pečeň.

Hovorí sa mu i vnútrobrušný tuk a čo je dôležité, jeho nadbytok môže zvyšovať riziko rozvoja viacerých zdravotných problémov. Výsledky uskutočnenej štúdie naznačujú, že práve koriander môže byť dobrým pomocníkom na prevenciu hromadenia brušného tuku. Taktiež poukazujú na fakt, že koriander môže napomáhať zvyšovať pomer omega-3 ku omega-6 vo viscelárnom tkanive. Samozrejme, nemožno zabúdať na fakt, že išlo o štúdiu uskutočnenú na zvieratách. Pre potvrdenie účinkov koriandra na ukladanie tuku v ľudskom tele by boli potrebné ďalšie výskumy priamo na ľuďoch. 

Odporúčame: Kyselina alfa-lipoová: Poznáš účinky tohto silného antioxidantu?

koriander v kuchyni

Zdroj: Shutterstock®

Privítajte koriander aj vo svojej kuchyni

Nech už nám koriander pomôže alebo nepomôže schudnúť, vo svojej kuchyni sa ho oplatí privítať. Prinesie do nej totiž závan nových chutí a vôní. Hodí sa v prvom rade do pokrmov indickej alebo aj mexickej kuchyne, no vôbec sa nebojte s ním experimentovať. Navyše, koriander pomáha zmierňovať tráviace ťažkosti, ako napríklad pocit plnosti či nafukovanie, preto sa skvelo hodí aj do ťažších jedál, podporí totiž trávenie. Listy koriandra možno používať čerstvé i sušené, semená sú dostupné celé aj mleté.

  • Čerstvé lístky koriandra možno v prvom rade používať podobne ako našu petržlenovú vňať. Nasekané ich môžete pridať do šalátov, alebo nimi dochuťte hotové pokrmy. Ak ich chcete použiť priamo pri varení, je vhodné ich pridávať pred koncom tepelnej úpravy, inak sa ničí ich chuť. Koriandrové lístky sa skvelo kombinujú s bazalkou aj kôprom. 
  • Sušená vňať koriandra je vhodná na dochucovanie ázijských polievok, nátierok a dresingov, tiež mletého mäsa a rôznych indických alebo thajských pokrmov. Rovnako sa ju odporúča pridávať pred koncom varenia.
  • Mleté semená koriandra sú súčasťou rôznych koreninových zmení, ako je napríklad garam masala či kari korenie. Mleté semená sú vhodné na dochucovanie omáčok, mäsa, polievok, dokonca pečiva i sladkých múčnikov. Hodia sa ku grilovanému mäsu (hovädziemu i bravčovému) aj rybám, strukovinám alebo hubovým jedlám. Dobre sa kombinujú s čili, klinčekmi, škoricou aj rímskou rascou. 
  • Celé semená koriandra sú najčastejšie využívané v nálevoch na nakladanie zeleniny a húb. Avšak semená možno pomlieť v mažiari a využívať ako koreninu pri varení. Pre zvýraznenie chuti a arómy sa odporúča semená pred pomletím krátko nasucho opražiť na panvici. 
  • Ak máte poruke koreň koriandra, využiť ho môžete podobne ako zázvor. Rovnako sa ho odporúča pridávať do jedla pred koncom varenia. 

Odporúčame: Ozónoterapia: Pri ktorých ťažkostiach pomôže liečba ozónom?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní