Prolaktinóm – neškodný nádor alebo závažný zdravotný problém?

Prolaktinóm – neškodný nádor alebo závažný zdravotný problém?

Pojmom hypofýza odborne označujeme podmozgovú žľazu, čo je asi 1 cm veľké oválne teliesko uložené v takzvanom tureckom sedle lebečnej spodiny. Hypofýza predstavuje žľazu s vnútorným vylučovaním, ktorá produkuje nemalé množstvo rôznorodých hormónov a ktorá má nadradenú funkciu voči ostatným endokrinným žľazám.

V súvislosti s podmozgovou žľazou sa môžu vyskytnúť viaceré zdravotné problémy, vrátane nádorového ochorenia. Najčastejším nádorom hypofýzy je pritom takzvaný adenóm, ktorý tvorí okolo 10 až 15 % všetkých vnútrolebečných nádorov. Adenómy hypofýzy však môžu byť rôzne, niektoré sú hormonálne aktívne, iné nie, deliť ich však môžeme i na základe iných kritérií. Medzi adenómy hypofýzy radíme i takzvaný prolaktinóm. Čo by sme o ňom mali vedieť?

Čo je prolaktinóm?

Prolaktinóm je jedným z druhov nádorov na podmozgovej žľaze, respektíve nádor patriaci medzi adenómy hypofýzy. Ide o benígny, čiže nezhubný, nádor, ktorý je hormonálne aktívny a produkuje takzvaný prolaktín, čo vedie k zvýšeniu hladiny tohto hormónu v krvi. Prolaktín predstavuje hormón produkovaný adenohypofýzou, čiže žľaznatou a najobjemnejšou časťou podmozgovej žľazy. 

Hormón prolaktín má v tele človeka viacero funkcií. U žien má vplyv na laktáciu, množenie buniek prsnej žľazy, ovuláciu a celkovo menštruačný cyklus či materské správanie ženy po pôrode, u mužov ovplyvňuje celkové reprodukčné zdravie i kvalitu sexuálneho života. Nádory hypofýzy produkujúce prolaktín sa vyskytujú u mužov i žien, i keď výskyt u ženského pohlavia je o niečo vyšší. Prolaktinóm je častejší v mladšom veku, približne medzi 20. až 35. rokom, u detí je skôr vzácny. 

Odporúčame: Ako sa prejavuje zápal srdcového svalu? Pozor na varovné signály!

prejavy prolaktinómu

Zdroj: Shutterstock®

Príznaky prolaktinómu u mužov i žien

Prolaktinóm sa spočiatku nemusí nijak prejavovať. Sprievodné príznaky ochorenia sa spravidla dostavujú v prípade výraznejšieho zväčšenia nádoru, alebo ak nádor začne produkovať značné množstvá spomínaného hormónu. Zväčšujúci sa nádor totiž môže tlačiť na okolité tkanivá a mozgové štruktúry, čo vyvoláva jednu skupinu príznakov typických pre prolaktinóm.

Druhá skupina príznakov je spôsobená zvýšenou hladinou prolaktínu, čo odborne nazývame hyperprolaktinémia. Nadbytok prolaktínu má pritom nepriaznivý vplyv na funkciu pohlavného systému a spôsobuje viaceré zdravotné ťažkosti. Príznaky v tomto prípade môžu byť sčasti odlišné v závislosti od pohlavia. 

Všeobecné príznaky prolaktinómu:

  • poruchy plodnosti až neplodnosť,

  • znížené libido,
  • bolesť hlavy,
  • problémy so zrakom (napr. výpadok vonkajšieho zorného poľa očí),
  • znížená hustota kostí,
  • u detí oneskorená puberta a spomalený rast.

Príznaky prolaktinómu u žien:

  • problémy s pravidelnosťou menštruácie alebo jej úplná neprítomnosť,

  • bolesť pri pohlavnom styku (v dôsledku nedostatočného zvlhčovania),
  • produkcia mlieka v prsníkoch mimo tehotenstva a dojčenia.

Príznaky prolaktinómu u mužov:

  • problémy s erekciou,

  • strata ochlpenia,
  • zväčšenie prsníkov, prípadne vylučovanie mlieka (skôr zriedkavo).

Aké sú príčiny vzniku prolaktinómu?

Prolaktinóm je následkom samovoľného množenia buniek hypofýzy, ktorých funkciou je produkcia prolaktínu. Prečo k tomuto stavu, a teda rozvoju nádoru dochádza, však nie je zrejmé. Je napríklad známe, že nadmerný stres môže zvyšovať hladinu prolaktínu v krvi, no za rizikový faktor pre rozvoj prolaktinómu považovaný skôr nie je.

Nepredpokladá sa ani priamy vplyv dedičnosti, teda nádor sa neprenáša geneticky z rodičov na potomkov. Prolaktinómy sa však vyskytujú napríklad aj u tehotných žien, preto sa niekedy za  spúšťací faktor v istej miere považuje tehotenstvo či dojčenie. Rizikovým faktorom tiež môže byť iný nádor hypofýzy. 

Diagnostika prolaktinómu

Pri spozorovaní vyššie spomínaných príznakov rozhodne konzultujte zdravotný stav s lekárom. Podobne ako pri iných druhoch nádorov, aj v prípade prolaktinómu platí, že najdôležitejšie je ochorenie čo najskôr diagnostikovať a liečiť. Ženy s prolaktinómom väčšinou k lekárovi prichádzajú skôr, keďže ich na zdravotný problém upozornia poruchy menštruačného cyklu a iné hormonálne ťažkosti. U mužov sa však prolaktinóm nemusí prejavovať tak výrazne. Často sa stáva, že muži spozorujú skôr príznaky poukazujúce na tlak nádoru na okolité tkanivá, čiže bolesti hlavy a poruchy zraku. 

Pri diagnostike sa uplatňuje viacero metód. Dôležité býva obvykle v prvom rade vyšetrenie krvi, ktoré môže pomôcť odhaliť vysokú hladinu prolaktínu v krvi a naopak nedostatok iných hormónov. Uplatňujú sa aj zobrazovacie metódy, ako je napríklad magnetická rezonancia, vďaka ktorej možno odhaliť presné miesto nádoru. Podľa potreby pacient podstúpi aj vyšetrenie zraku, prípadne ďalšie vyšetrenia. 

Odporúčame: Zriedkavá Pompeho choroba: Kto môže ochorenie zdediť po rodičoch?

liečba prolaktinómu

Zdroj: Shutterstock®

Ako prebieha liečba prolaktinómu?

Prolaktinóm je síce nezhubný nádor, no pacientovi môže spôsobovať viaceré zdravotné ťažkosti, preto je nevyhnutné tento zdravotný problém riešiť. Cieľom liečby je hlavne normalizovať hladinu prolaktínu v krvi a obnoviť správnu funkciu hypofýzy, vďaka čomu možno eliminovať sprievodné príznaky ochorenia a zlepšiť kvalitu života pacienta.

Odstránenie nádoru nebýva však vždy potrebné. Ak je napríklad nádor malý a nespôsobuje zdravotné ťažkosti, obvykle sa pristupuje len k dlhodobému pozorovaniu zdravotného stavu pacienta. Ak je nádor väčší a produkuje viac prolaktinómu, býva liečba spravidla nevyhnutná.

  • Medikamentózna liečba – pacientovi sú podávané lieky (napodobňujúce účinok dopamínu, ktorý prirodzene inhibuje vylučovanie prolaktínu) na potlačenie tvorby prolaktínu. Lieky môžu viesť k zmenšeniu nádoru.
  • Chirurgická liečba – odporúča sa, ak nádor nereaguje na lieky, alebo ak nádor spôsobuje výrazný útlak a viaceré zdravotné ťažkosti. Chirurgická liečba zahŕňa odstránenie nádoru cez nosovú dutinu, ak je však veľký, obvykle je potrebné otvorenie lebky.
  • Radiačná liečba – ožarovanie sa uplatňuje najmä pri nádoroch s horšou prognózou a so sklonom k recidíve, ak lieky nezaberajú, prípadne ak nie je možný chirurgický zákrok. 
  • Kombinovaná liečba – zahŕňa chirurgické riešenie problému v kombinácii s ožarovaním, prípadne ďalšími metódami liečby. 

Možné komplikácie prolaktinómu

Pacienti s menšími prolaktinómami mávajú v drvivej väčšine prípadov výbornú prognózu, správna liečba môže v priebehu niekoľkých rokov úplne zastaviť rast nádoru, resp. ho eliminovať. Pri veľkých prolaktinómoch môžu byť prognózy rôznorodé, záleží od konkrétneho pacienta. Aj keď prolaktinómy spravidla nepredstavujú agresívne nádory, nie je ich vhodné podceňovať. Nádor na podmozgovej žľaze totiž môžu v neskorších štádiách sprevádzať viaceré komplikácie.

Rastúci nádor môže tlačiť na zrakové nervy a viesť k zrakovému postihnutiu až slepote. Okrem toho majú osoby s prolaktinómom vyššie riziko osteoporózy, keďže zvýšený prolaktín vplýva na tvorbu estrogénu, testosterónu aj metabolizmus vápnika. V dôsledku nádoru môže dôjsť aj k takzvanému hypopituitarizmu. Ide o zníženie produkcie ostatných hormónov hypofýzy, čo môže mať negatívny vplyv na činnosť štítnej žľazy aj nadobličiek. 

Odporúčame: Čo je Klinefelterov syndróm a ako sa prejavuje? Dá sa mu predísť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jana Komadová 26.02.22 17:38

JK
karma
100.00

Rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní