Najdrahšie mestá na život: Z tých cien sa ti zatočí hlava!

Najdrahšie mestá na život: Z tých cien sa ti zatočí hlava!
  • 05.03.2022
  • Michaela Kožáková

Život vo veľkomeste má mnoho výhod – pracovné príležitosti, vyššie platy, kultúrne a športové vyžitie, rôzne možnosti stravovania, rozvinutá sieť mestskej dopravy, lepšie možnosti socializácie. Mestá, veľkomestá i svetové metropoly sa museli v roku 2021 prispôsobiť obrovským výzvam. Vedúci predstavitelia čelili narastajúcim extrémnym poveternostným udalostiam, napätej politickej klíme a najmä prebiehajúcej a neustále sa meniacej pandémii COVID 19. Napriek tomu niektoré mestá dosiahli pokrok v tom, aby sa stali udržateľnejšími a lepšími miestami pre život, a to väčším investovaním do cyklistickej infraštruktúry a infraštruktúry pre elektrické vozidlá, zlepšovaním kybernetickej bezpečnosti (ochrana, zabezpečenie digitálnych informácií, zariadení a aktív).

Podľa štúdií do roku 2050 bude viac ako 70 percent svetovej populácie žiť v mestách. Keďže sa globálna komunita stáva čoraz viac urbanizovanou, mestá budú musieť prihliadať na udržateľnosťZatiaľ čo dopyt po cenovo dostupnom bývaní, dobre prepojených dopravných systémoch a inej infraštruktúre je pomerne dosť zrýchlený, zastavané prostredie je v súčasnosti zodpovedné až za 39 percent všetkých globálnych emisií uhlíka – čo predstavuje oveľa viac ako ktorýkoľvek iný sektor. Hlavnou prioritou je teda nájsť spôsob, ako uspokojiť dopyt a vyhnúť sa klimatickej katastrofe.

Mestá začínajú stavať solárne elektrárne, podporovať dopravu na bicykloch, budovať zelené ekosystémy priamo v centrách, vyvíjať stavebné materiály, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu, vytvárať sebestačné agrokultúrne farmy.

Najdrahšie mestá na planéte

Bývanie vo veľkých metropolách má aj niekoľko nevýhod. Vo veľkých mestách je viac ľudí, hustejšia premávka a nekonečné zápchy, nespočetné množstvo ulíc a štvrtí. Ďalším problémom je hluk, ktorý produkuje doprava, koncerty a rôzne spoločenské udalosti. Centrá niektorých veľkých miest, ako je napríklad New York, sú hlučné a rušné takmer 24 hodín denne. Značnou nevýhodou je i nedostatok priestoru. Byty v metropolách sú malé a drahé, bytové domy sú preplnené a bez súkromia. Ak si však poriadne priplatíte, môžete bývať v priestrannom dome so záhradou. Nedostatok parkovacích miest je tiež neprehliadnuteľným problémom. 

V neposlednom rade obrovským mínusom života vo veľkomestách sú náklady na život. Ceny za potraviny, nájomné, hygienické potreby a ďalšie základné položky sú skutočne vysoké. A, samozrejme, ak človek nechce len prežívať, ale si trochu dopriať kultúry, zašportovať si, vyjsť si s priateľmi, zapísať deti na voľnočasové aktivity, tak si musí nájsť veľmi slušne platenú prácu. Poďte sa s nami pozrieť na niekoľko najdrahších veľkomiest na život. Ak platíte hypotéku alebo aj keď ste „za vodou", budete prevracať očami pri pohľade na odhadované náklady na život v jednotlivých mestách.

Pozri aj: Najmagickejšie mestečká na svete: Zamiluješ sa do nich na prvý pohľad!

- Najdrahšie mestá na život
1 z 8

Ženeva, Švajčiarsko

Najdrahším mestom na svete je Ženeva. Švajčiarsko je známe luxusom, hodinkami, kvalitnou čokoládou i vkusnými domami na brehoch jazier. Napriek tomu, že Ženevčanania celkom slušne zarábajú, prenájom, aktivity, služby spojené s voľným časom aj  oblečenie ich stoja skutočne veľa. Napríklad mesačné nájomné za dvojizbový byt sa pohybuje od 2230 do 3400 euro. Ak 4-členná rodina chce slušne vyžiť, jej mesačný príjem musí byť minimálne 6700 eur. 
 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Katarína Konečná 06.03.22 12:06

KK
karma
105.00

Nedokázala by som žiť v takýchto veľkých mestách, iba ako turistka možno týždeň.

  • 1
Odpovedať

Kristína Sekeráková 18.06.22 16:45

KS
karma
133.00

Slovensko pri vysokých cenách domov a nájmoch je tiež na dobrej ceste k niečomu takému.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní