Telgárt a Chmarošský viadukt – prečo navštíviť tento krásny kút Slovenska?

Telgárt a Chmarošský viadukt – prečo navštíviť tento krásny kút Slovenska?

Asi sa budeme opakovať, keď povieme, že Slovensko je krásna krajina. Nuž, ale je to pravda. Kam sa len pozrieme, na nás vykúka nádherná príroda, čarovné mestá s bohatou históriou, kultúrne a historické pamiatky, ale i kus moderného sveta. Dnes sa spolu pozrieme na turistami veľmi obľúbený kúsok Slovenska, ktorý nájdeme v strednej časti krajiny, a to v Banskobystrickom kraji. Navštívili ste už obec Telgárt a hlavne neďaleký viadukt, ktorý predstavuje pozoruhodnú technická stavbu? Ak nie, je čas vybrať sa na výlet. Presvedčte sa sami!

Kde nájdeme obec Telgárt?

Slovenská obec Telgárt s počtom obyvateľov cez 1500 leží vo východnej časti Horehronskej kotliny v okrese Brezno, nájdeme ju v údolí medzi Nízkymi Tatrami, Slovenským rajom a Slovenským rudohorím pod úpätím Kráľovej hole. Rozprestiera sa v nadmorskej výške 889 – 920 m. n. m., pričom je najvyššie položenou horehronskou obcou. Telgártom preteká potok Zubrovica, ktorý je pravostranným prítokom neďaleko prameniaceho Hrona. Druhá najdlhšia slovenská rieka, rieka Hron, pramení v Horehronskom podolí na juhovýchodnom úpätí Kráľovej hole a juhozápadne od sedla Besník, pričom prameň leží na katastrálnom území obce Telgárt. 

Medzi väčšie mestá ležiace v okolí môžeme zaradiť Rožňavu, Brezno, Poprad i Spišskú Novú Ves. Obcou prechádza i železničná trať Červená Skala – Margecany, ktorá je charakteristická viacerými unikátnymi stavbami a mostnými objektmi či tunelmi. Súčasťou trate je napríklad špirálový železničný tunel zvaný Telgártsky tunel, známy aj ako Telgártska slučka, okrem toho aj Telgártsky viadukt a známy Chmarošský viadukt. 

Pozri aj: Rázovitá dedinka Čičmany: Pýcha slovenskej kultúry

viadukt pri Telgárte

Zdroj: Shutterstock®

Najstaršie zmienky o Telgárte

Obec Telgárt začala vznikať v prvej polovici 14. storočia. Prvé písomné zmienky pochádzajú z roku 1326. Traduje sa, že usadlosť v tomto čase založil Šoltýs Mikuláš, syn Ladislava Kuna zo Spiša. Osada však neležala pri spomínanej rieke Hron, ale pri prameni Hnilca na ceste spájajúcej Gemer a Spiš. Táto osada bola známa pod názvom Tiergarten, čo môžeme preložiť ako zvernica či obora. Daná oblasť bola totiž už koncom 13. storočia využívaná ako kráľovský poľovnícky revír, ktorý v 15. storočí navštevoval aj kráľ Matej Korvín.

Stará osada, ktorá nebola založená na mieste dnešnej obce, bola neskôr z nie úplne známych dôvodov opustená, pričom pôvodní obyvatelia začali s budovaním novej osady už v priestoroch dnešného Telgártu pri rieke Hron. Počas 14. a 15. storočia postupne v Telgárte došlo k rozvoju baníctva aj poľnohospodárstva, obyvatelia sa venovali chovu dobytka i práci s drevom. Ďalšie storočia boli charakteristické i rozvojom železničného priemyslu a výstavbou spomínanej železničnej trate. Počas druhej svetovej vojny sa tu odohrali viaceré boje a dokonca bola obec v tomto období i vypálená. Dnes je obec a jej okolie obľúbenou turistickou destináciou s viacerými turistickými trasami a možnosťami rekreácie. 

Chmarošský viadukt pri Telgárte

Telgárt je predovšetkým známy tunelmi a viaduktami na spomenutej železničnej trati, ktoré sú obľúbenými atrakciami aj medzi turistami. Telgártsky tunel, Telgártsky a Chmarošský viadukt patria k najkrajším technickým pamiatkam Slovenska a zároveň k najnáročnejším železničným technickým stavbám. Telgártska slučka bola vybudovaná najmä s cieľom riešiť nárast výšky o 31 m v stúpaní do sedla Besník. Z trojice objektov na železničnej jednokoľajnej trati je pravdepodobne najznámejší práve Chmarošský viadukt, ktorý je pre svoju fotogenickosť obľúbený turistami i fotografmi. 

Chmarošský viadukt má dĺžku približne 113 m, pričom sa týči do výšky 18 m. Pochádza zo začiatku 30. rokov 20. storočia a je charakteristický oblúkovou konštrukciou s deviatimi oblúkmi zo železobetónu. Ide o historicky prvú oblúkovú železobetónovú konštrukciu v Československu. Neďaleko sa nachádza aj Telgártsky viadukt s dĺžkou takmer 87 m a výškou 22 m.

Ako sa sem dostať?

Prístup pre turistov k všetkým spomenutým objektom je veľmi dobrý. Dá sa sem priamo dostať zo železničnej stanice Telgárt Penzión či miestnej autobusovej zastávky, taktiež autom, ktoré možno odstaviť pri hlavnej ceste. K pamiatkam vedú pohodlné a nenáročné lesné cesty. Zo spomenutej železničnej stanice je Telgártsky viadukt a Telgártsky tunel vzdialený asi 100 m a Chmarošský viadukt niečo cez pol kilometra. 

Pozri aj: Chodník korunami stromov v Bachledovej doline: Zážitok pre veľkých i malých

Chmarošský viadukt

Zdroj: Shutterstock®

Kráľova hoľa a ďalšie zastávky v okolí

Okolie toho však ponúka omnoho viac ako len spomenuté viadukty. Obec Telgárt je východiskovým miestom viacerých trás na Kráľovú hoľu, jedného z najnavštevovanejších vrchov Nízkych Tatier, ktorý predstavuje vynikajúci vyhliadkový bod. Cez sedlo Besník sa dá tiež dostať do susedných pohorí. Z Telgártu tiež vedie značka na vyhliadku Borovniak. Zo stanice Telgárt Penzión vedie i nenáročná trasa k prameňu Hrona s dĺžkou asi 1,5 km, ktorého okolie je veľmi pekne upravené a stojí za návštevu. 

Priamo v Telgárte sa nachádza i meteorologická stanica a Gréckokatolícky kostol sv. Ducha. Telgárt víta turistov i v zime. Sú tu dobré podmienky na zjazdové lyžovanie. V okolí nájdeme lyžiarske strediská, bohatý je i výber ubytovacích zariadení a penziónov. V širšom okolí nájdeme napríklad hrad Muráň, Dobšinskú ľadovú jaskyňu, Múzeum zvoncov a spiežovcov v obci Šumiac aj nádrž Palcmanská Maša pri obci Dedinky. Množstvo tipov na výlety ponúka i Národný park Muránska planina, vrátane unikátnej syslej kolónie.

- Chmarošský a Telgártsky viadukt
1 z 13

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 21.11.21 06:19

ĽŠ
karma
100.00

Navštívili sme viackrát; krásne prostredie.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 22.11.21 09:12

KK
karma
109.00

Slovensko má veľa krásnych zákutí, v Telgárte som ešte nebola, určite sa tam vyberieme na výlet

  • 0
Odpovedať

Ľubica Križanová 16.04.22 13:54

ĽK
karma
106.00

super tip

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 18.06.22 16:32

KS
karma
133.00

Ešte som ho nemala možnosť vidieť naživo, ale vždy ma uchvátia rôzne fotky s ním, úžasné dielo človeka :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní