7 architektonických divov Slovenska: Tieto rozhodne stoja za návštevu!

7 architektonických divov Slovenska: Tieto rozhodne stoja za návštevu!
  • 10.11.2022
  • Veronika Nemčeková

Vyberte sa spolu s nami na prechádzku po malebnej krajine v srdci Európy a spoznajte architektonické divy Slovenska. Slováci s obľubou cestujú do zahraničia, no rodnú zem často poznajú iba letmo. Aj Slovensko má pritom toho veľa čo ponúknuť.

Každá stavba je unikátna a stojí za pozretie. Očariť vás môže jej architektúra, poloha, ale aj nádherné výhľady z miesta, kde sa nachádza. Prijmite pozvanie na výlet a určite neoľutujete!

1. Socha Ježiša Krista v Kline

Prvou unikátnou stavbou na zozname je Socha Ježiša Krista v obci Klin na Orave. Socha Krista je v poradí treťou kópiou skulptúry Krista Spasiteľa z brazílskeho Rio de Janeira. Výška originálu postaveného v roku 1931 je 30 metrov a podstavec pod ňou meria 8 metrov.

Slovenskú verziu na kopci Grapa vytvoril miestny ľudový rezbár Peter Ganobjak a je najvyššou sochou Spasiteľa na Slovensku. Jej výška je 9,5 metra, rozpätie rúk sochy má šírku 7 metrov. S prácami začali v novembri 2007.

Miesto ponúka krásny výhľad na oravskú krajinu i priestor pre oddych. Spod Kristových nôh vidieť Klin, ale aj Oravskú priehradu, Námestovo, Vavrečku, Suchú Horu a Roháče. Pri dobrom počasí dovidieť až do poľského Zakopaného.

socha Ježiša Krista

Zdroj: instagram.com/travelfansk

2. Slovenský čínsky múr

Slovenský čínsky múr je známy aj pod názvami Val obrov, Čertov múr, Spečený val, Dlhý val alebo Rimanská cesta. Ide o zhruba 60 kilometrov dlhý zemný val, ktorý sa tiahne od vrchu Sitno na juh cez Štiavnické vrchy, Pečenice, Dudince, Dolné Semerovce až k rieke Ipeľ. Západnejšie sa nachádza jeho druhá vetva, tretia vetva išla od Žarnovice až k ústiu Hrona do Dunaja.

Je možné, že ide o pokračovanie valov v dnešnom východnom Maďarsku, ktoré dnes nazývame Sarmatský val. Val sa spomína v 13. storočí ako „Fossa giganteum“. Datovanie je neisté, uvádza sa napríklad vznik v období Veľkej Moravy. Podľa ľudovej povesti val postavili čerti.

Inšpirujte sa: Najkrajšie chaty s čarovnou atmosférou – ako z rozprávky či iného sveta

Val obrov

Zdroj: instagram.com/krasnemiesta.sk

3. Rozprávkový dom pod Urpínom

Rozprávkový dom stojí v Banskej Bystrici cestou na Urpín. Všimnete si ho okamžite, pretože je iný už na prvý pohľad. Dom stojí na mieste, kde boli kedysi močiare, cesta na Mičinú a dôležitá križovatka, kde sa vyberalo mýto. Časť domu je veľmi stará, sú v nej zachované pôvodné múry. Kedysi v ňom boli aj maštale.

O dnešnú podobu domčeka sa postaral Pavol Hadač, ktorý vytvoril aj rozprávkovú dedinku Habakuky na Donovaloch. Inšpiroval sa tvorbou Pavla Dobšinského. Rozprávkové motívy dominujú aj interiéru. V súčasnosti slúži ako umelecká kaviareň, v ktorej sa uskutočňujú podujatia súvisiace s výtvarným umením, hudbou či divadlom.

Rozprávkový dom

Zdroj: instagram.com/sueee.d

4. Vyhliadková veža Tokaj

Vyhliadková veža jedinečná svojim tvarom pripomínajúcim drevený sud je dominantou vinohradníckej oblasti Tokaj. Vysoká je 12 metrov. Oceľovú konštrukciu veže dotvárajú drevené lamely. Je umiestnená vo vinohradoch medzi obcami Malá Tŕňa a Černochov. Jedinečná je aj pri nočnom osvetlení.

Odporúčame: Jesenná turistika s deťmi: Ako sa na ňu pripraviť a čo by ste nemali zabudnúť pribaliť?

vyhliadková veža Tokaj

Zdroj: instagram.com/viliamgezun

5. Ostrov umenia

Ostrov umenia, alebo aj Slanický ostrov, je ostrov obklopený vodami vodnej nádrže Orava. Ide o pozostatok zaplavenej obce Slanica so zachovaným Kostolom Povýšenia sv. Kríža. V súčasnosti sa v interiéri kostola nachádza galéria ľudového umenia.

V areáli je aj torzo pôvodného, dnes už symbolického cintorína. Ostrov je chráneným územím, prírodnou pamiatkou s parkovou vegetáciou okolo barokovo-klasicistického kostola. V letnej sezóne je dostupný loďou z prístavu na Slanickej Osade, miestna časť Námestovo.

Ostrov umenia

Zdroj: instagram.com/puroe_photo

6. Motýlí dom v Bratislave

Motýlí dom sa nachádza pri Hlavnej železničnej stanici v zelenej časti mesta. Stavba s nápadným vzhľadom a avantgardným výtvarným riešením slúži ako hotel a je istým spôsobom raritou. Vyhľadávajú ho predovšetkým turisti zameraní na poznávaciu alebo transformačnú turistiku a používanie vedomia v bežnom živote.

Pozri aj: Palivové drevo: Ako ho správne skladovať a akým chybám sa vyhnúť?

Motýlí dom

Zdroj: instagram.com/once_in_a_trip

7. Budova Slovenského rozhlasu

Budova slovenského rozhlasu je jednou z architektonických dominánt Bratislavy. Postavená bola v čase, keď umenie ovládal všadeprítomný socialistický realizmus. Pozostáva z oceľovej konštrukcie v tvare obrátenej pyramídy. Stavba bola dokončená v roku 1983.

Vo vnútri sa nachádza koncertná sieň a dobre vybavené nahrávacie štúdiá. Je tu umiestnený aj jeden z najväčších organov na Slovensku. Celková výška budovy po vrchol antény je 80 metrov. Jej dizajn je vnímaný aj negatívne. V decembri 2017 bola budova vyhlásená za Národnú kultúrnu pamiatku.

Slovenský rozhlas

Zdroj: instagram.com/slo.diary

Zdroj foto: úvodná koláž - www.instagram.com/misinkabb, www.instagram.com/onlyadamlarsen

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Milka Damašková 02.12.22 01:59

MD
karma
132.00

Ten motýlí dom na mňa pôsobí skôr desivo. Mala by som pocit, že mi spadne na hlavu :D

  • 0
Odpovedať

Gabriela Kožejová 08.12.22 09:45

GK
karma
-1.00

Na vyhliadkovej veží v Tokaji sme boli. Je tam krásne. Krásne prostredie. Odporúčam. Zaujal ma aj motýli dom v Bratislave. Určite pôjdeme pozrieť.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní