Čarovné Nízke Tatry: Výhľady, doliny a trasy, ktoré stoja za to!

Čarovné Nízke Tatry: Výhľady, doliny a trasy, ktoré stoja za to!
  • 08.03.2022
  • Michaela Kožáková

„Na Kráľovej holi stojí strom zelený," určite všetci z nás aspoň raz počuli túto pieseň a možno dokonca i viacerí poznajú jej celý text. Nie je to len bohatá kultúra s ľudovým folklórom, tradičnými remeslami a kuchyňou, národné pamiatky či historické centrá miest. Ale aj nádherná príroda s vysokými vrchmi, spievajúcimi riekami a vodopádmi, tichými dolinami či rozkvitnutými lúkami, ktorá robí našu krajinu jedinečnou a krásnou. Slovensko síce nepatrí medzi najväčšie krajiny, za to však môžeme s určitosťou povedať, že každému, kto ju navštívi, sa vryje do srdca. 

Na Slovensku máme mnoho unikátov a kúzelných miest, ktoré nám môžu závidieť i v zahraničí. Jedným z nich sú Nízke Tatry nachádzajúce sa na strednom Slovensku. Toto pohorie je druhým najväčším a zároveň najrozľahlejším pohorím v Slovenskej republike. Národný park Nízke Tatry (NAPANT), ktorý bol založený v roku 1978, chráni jaskyne, krasové a ľadovcové formy reliéfu, zachované lúčne a lesné spoločenstvá s množstvom endemitov a reliktov. 

Ak ste Nízke Tatry ešte nenavštívili, nastal ten správny čas a ak áno, naplánujte si ďalší výlet.

Pozri aj: Klenot Slovenska Vysoké Tatry: Prečo ich navštíviť i viackrát?

Magické doliny

Skutočné skvosty Nízkych Tatier sa ukrývajú v dolinách. Tajomné jaskyne, rozprávkové vodopády, úchvatné výhľady - toto všetky by ste si nemali nechať ujsť. Demänovská dolina je najznámejšiou a najnavštevovanejšiou dolinou Nízkych Tatier. Jej najväčšími lákadalmi sú slávne Demänovské jaskyne ponúkajúce príjemne schladenie počas horúcich letných dní. Podmanivou scenériou vás prekvapí i Vrbické pleso. Lyžiari si prídu na svoje na svahoch strediska Jasná.

V južnej časti pohoria leží skalnatá Vajskovská dolina kedysi formovaná horskými ľadovcami. Krásu doliny podčiarkuje Vajskovský potok, ktorý vytvára medzi turistami menej známy Vajskovský vodopád. 15 kilometrov dlhú Jánsku dolinu lemovanú množstvom jaskýň (jediná sprístupnená je jaskyňa Malá Stanišovská) a krasových priepastí ocení každý milovník prírody. Ak patríte k tým skúsenejším, nechajte sa zlákať výstupom na Chatu M.R. Štefánika. 

Ludrová dolina ležiaca neďaleko mesta Ružomberok je známa svojim očarujúcim kaňonom Hučiaky s vysokými skalnatými, zaujímavo tvarovanými bralami a početnými malými jaskyňami. Ďalšími pútavymi dolina sú aj Bystrá a Bocianska. 

Najkrajšie trasy

Nízke Tatry ponúkajú niekoľko nádherných turistických trás s rôznym stupňom náročnosti. Zbaľte batoh, obujte si pevné topánky a vyberte sa na jednu z nich.

Hrebeňovka Nízkych Tatier právom patrí medzi najkrajšie trasy Slovenska. Túra s dĺžkou bezmála 100 kilometrov, ktorá je určená pre mierne pokročilých turistov, prechádza rozmanitým hrebeňom a krásnou prírodou, a takmer počas celej trasy ponúka dych berúce výhľady na Vysoké Tatry a Demänovskú dolinu. Trasa zahŕňa napríklad výstup na najznámejší kopec Kráľovú Hoľu, sedlo Čertovica, Krížske sedlo, Kotliská, Chabanec, Skalku, Kozí chrbát, Donovaly. Ak sa rozhodnete absolvovať celú trasu, určite oceníte niekoľko útulní, ktoré sa po trase nachádzajú.

Hrebeňovka Nízkych Tatier je najmä pre tých, ktorí sa aktívne venujú turistike a odvážia sa na takýto niekoľkodňový výlet. Ak k nim nepatríte, môžete si zvoliť kratšie túry. Jednou z nich je výstup na Chopok a Skalku alebo výstup na najvyšší vrch Nízkych Tatier Ďumbier z Demänovskej doliny, kde určite nevynechajte Jaskyňu mŕtvych netopierov. Je jedinou sprístupnenou vysokohorskou jaskyňou na Slovensku a naozaj v nej nájdete kosti mŕtvych netopierov. Táto národná prírodná pamiatka je veľmi členitá, doteraz sa podarilo objaviť až 14 poschodí s celkovou dĺžkou 19260 metrov a hĺbkou 320 metrov. 

Pôsobivá je i turistika k útvaru s názvom Skalné okno Ohnište. Impozantný výtvor prírody s výškou 10 metrov vznikol postupnou eróziou v zrážkovej vode rozpustných minerálov. Fantastické výhľady zažijete i z Poľany. Tento vrch je zaujímavý najmä tým, že cezeň vedie Cesta hrdinov SNP, ktorá predstavuje najdôležitejšiu turistickú magistrálu na Slovensku siahajúcu od Devína až po Dukliansky priesmyk.

Atrakcie

Nízke Tatry priťahujú návštevníkov najmä prekrásnou prírodou s bujarými lesmi a s kamzíkmi, svišťami, rôznymi druhmi vtáctva, vlkmi a medveďmi, ktoré by ste však na svojich potulkách stretnúť pravdepodobne nechceli. Na svoje si prídu i lyžiari či golfisti. V Nízkych Tatrách a v okolí národného parku sa môžete tiež príjemne zrelaxovať a okúpať na viacerých miestach. Obľúbené sú termálne parky v Liptovskom Mikuláši, Bešeňovej a tiež kúpalisko v Podbrezovej.

Dobrodružstvom a adrenalínom nabitá je najstrmšia bobová dráha nachádzajúca sa v Pavčinej Lehote. Svoje deti jednoznačne potešíte návštevou zábavného parku Ovečkoland, ktorý je priamo pod bobovou dráhou. Nevynechajte ani krásny Dobšinského rozprávkový svet Habakuky na Donovaloch. Malá kúzelná dedinka pozostáva z viacerých domčekov s unikátnou architektúrou a atmosférou.

Milovníkov histórie určite zaujme Drevený artikulárny evanjelický kostol v dedinke Svätý kríž, ktorý patrí k najväčším dreveným stavbám Strednej Európy. V jeho interiéri sa nachádza pozoruhodný barokový oltár z roku 1693 a tiež zvonica a kazateľnica. Kúsok od Ružomberka nájdete pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry Vlkolínec, ktorý bol v roku 1993 zapísaný do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. 

Neprehliadni: Dobrodružné ferraty: Kde na Slovensku zažiť ten pravý adrenalín?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Katarína Konečná 09.03.22 11:01

KK
karma
105.00

Slovensko je nádherné.

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 18.06.22 16:47

KS
karma
133.00

Osobne sa mi viac páčia Vysoké Tatry, ale aj Nízke Tatry majú niečo do seba. Napr. taký Chopok a krásne jaskyne v Demänovskej doline :-)

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 10:35

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 10:35

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní