Najlepšie prírodné kúpaliská na Slovensku: Kam si to namieriť k vode toto leto?

Najlepšie prírodné kúpaliská na Slovensku: Kam si to namieriť k vode toto leto?
  • 12.06.2023
  • Michaela Kožáková

Čas prázdnin a letných dovoleniek sa blíži. Možno vám tento rok váš rozpočet nedovolí vyraziť na dovolenku k moru, to však neznamená, že si nemôžete užiť to pravé leto i na Slovensku s kúpaním a opaľovaním. Zabudnite však na preplnené aquaparky a kúpaliská s chlórovou vodou.

Na Slovensku máme niekoľko prírodných kúpalísk vhodných na kúpanie. Teraz ste si asi predstavili do zelena sfarbenú vodu s plávajúcimi riasami a popadaným lístím.

Na mnohých miestach však môžete nájsť skvelé podmienky nielen na kúpanie, ale i pre zábavu a oddych. Navyše prírodné jazerá a kúpaliská bývajú kontrolované Úradom verejného zdravotníctva, ktorý svojimi pravidelnými kontrolami potvrdzuje ich zdravotnú nezávadnosť.

Prírodné kúpaliská v sebe spájajú výhody kúpaliska a plávania v príjemnom prírodnom prostredí. Často tiež ponúkajú atrakcie ako šmykľavky, tobogany, detské aj športové ihriská. V ich blízkosti nájdete i rôzne stravovacie zariadenia. Biokúpaliská a upravené plochy sa stávajú čoraz obľúbenejšími a mnohí ich navštevujú radšej ako umelé kúpaliská a bazény.

Ak sa vám nepodarilo tento rok našetriť na dovolenku v zahraničí a nie ste ani fanúšikom preplnených bazénov a kúpalísk na Slovensku, skúste navštíviť niektoré z prírodných kúpalísk, biokúpalísk alebo jazier. Prinášame vám zopár tipov.

Jazero Beňatina

Beňatínske jazero alebo Beňatínsky lom je unikátnou prírodnou pamiatkou, ktorá sa nachádza neďaleko ukrajinských hraníc v katastri východoslovenskej obce Beňatina. Je to bývalý travertínový lom, ktorý bol zaplavený priezračnou spodnou vodou. Tá vytvorila prekrásne tyrkysové jazierko, ktoré spolu s nádhernou scenériou pripomína chorvátske Plitvické jazerá

Zaujímavosťou tohto miesta je aj nález v travertínových stenách. Ide o nevšedný 5-metrový útvar, ktorý pravdepodobne predstavuje skamenený odtlačok obrovskej pravekej ryby. 

Hoci je oficiálne zakázané sa tu kúpať, jazero každé leto láka stovky návštevníkov z blízkeho i ďalekého okolia. Pre turistov pri vodnej ploche sezónne funguje i malý bufet.

Beňatina

Zdroj: INSTAGRAM/teos_yummy_mummy

Prírodné kúpalisko Makovica

Obľúbené letné rekreačné stredisko Makovica je umiestnené severne od Bardejova, približne tri kilometre od poľských hraníc. Prírodné kúpalisko vzniklo v roku 2000, kedy pôvodná požiarna nádrž bola prestavaná na veľký plavecký prírodný bazén a jej dno a okraje boli vyložené betónovými kockami. Bazén je napustený prírodnou pitnou vodou. Jeho hĺbka je do 3,5 metra a teplota vody sa v letnej sezóne pohybuje od 21 do 27 °C.

Kúpalisko, ktoré je rozdelené bójkami na časť pre plavcov a časť pre deti, je ideálnym miestom pre všetkých, ktorí hľadajú ticho a krásnu prírodu. K dispozícii je aj skokanský mostík, miesta na ležanie na trávnatej ploche, vonkajšie a vnútorné sprchy, WC, bufety a dokonca i knižnica s posedením na čítanie priamo vo vode.

Makovica

Zdroj: INSTAGRAM/usadlost_pri_luke

Zelená voda

Jedným z obľúbených jazier alebo prírodných kúpalísk na západnom Slovensku je aj Zelená voda. Rekreačný areál Zelená voda, ktorý sa nachádza pri Novom Meste nad Váhom, predstavuje výborné miesto pre letnú dovolenku na Slovensku.

Jazero, po ktorom bolo aj stredisko pomenované, vzniklo ťažbou štrku pred viac ako 30 rokmi. Vodná plocha s rozlohou až 80 ha je využívaná nielen na kúpanie, ale i člnkovanie, windsurfing, paddle boarding a iné vodné športy. Nachádza sa tu novovybudovaná pláž, ale v okolí jazera nájdete aj miesta, kde budete mať súkromie.

Areál ponúka i ubytovanie v stanoch alebo karavanoch. Kemp je umiestnený v príjemnom zalesnenom prostredí v blízkosti pláže, má 24 hodinovú recepciu a ponúka rôzne voľnočasové aktivity.

Pozri aj: Najkrajšie rozhľadne na Slovensku: Vychutnaj si tie najúchvatnejšie výhľady

Zelebá voda

Zdroj: INSTAGRAM/jmihala

Šútovské jazero

Zatopený lom Kraľovany, známy aj ako Šútovské jazero, sa nachádza v mestskej časti Rieka obce Kraľovany. Návštevníkov očarí svojou tyrkysovou vodou, výhľadom na lesy Malých Karpát a scenériou ako z pravého westernového filmu. Jazero nemá prítok ani odtok a je vytvorené zaplavením bývalého kameňolomu.

Ak hľadáte príjemné osvieženie počas horúcich letných dní, tak sa sem určite vyberte. Voda totiž býva aj v teplých letných mesiacoch chladnejšia práve kvôli polohe jazera. Nájdete tu dve veľké pláže, niekoľko menších, ako aj nudapláž. Občerstviť sa môžete v bufetoch.

Nezabudnite navštíviť i najvyšší vodopád Malej Fatry – Šútovský vodopád, ktorého výška dosahuje veľkorysých 38 metrov. K vodopádu sa od jazera dostanete turistickým chodníkom.  Príjemná prechádzka národnou prírodnou rezerváciou Šútovská dolina trvá asi 60 – 80 minút.

Šútovské jazero

Zdroj: INSTAGRAM/nikazboronova

Bio kúpalisko Sninské rybníky

Biokúpalisko je súčasťou rekreačnej oblasti Sninské Rybníky. Nachádza sa približne tri kilometre od centra Sniny v doline potoka Bystrá. Ide o prírodný kúpací biotop, ktorý využíva technológiu samočistenia vody pomocou rastlín a rias.

Biokúpalisko bolo prestavané v roku 2010 a rozčlenené na tri časti – priestor pre malé deti, neplavcov a plavecký bazén. Biotop je napúšťaný z prírodného zdroja – vodného toku Bystrá. Voda najskôr prechádza vedľajším bazénom s vysadenými rastlinami, ktorý slúži ako filtrácia, následne prechádza do kúpacej časti.

Areál biokúpaliska disponuje detskými ihriskami, exteriérovým fit ihriskom, multifunkčným ihriskom, stánkami s občerstvením, ubytovaním v chatkách a plochou na stanovanie. V neďalekom amfiteátri sa v letných mesiacoch konajú viaceré známe hudobné festivaly.

Bio kúpalisko Sninské rybníky

Zdroj: INSTAGRAM/cestujemebezcestovky

Medzi ďalšie prírodné kúpaliská na Slovensku patria:

  • Zlaté Piesky v Bratislave
  • Slnečné jazerá v Senci
  • Prírodné kúpalisko Kamenný mlyn v Trnave
  • Prírodné kúpalisko priehrada Sĺňava v Piešťanoch
  • Prírodné kúpalisko - Jazero Horná Streda
  • Jazero Rudava Malé Leváre
  • Prírodné biokúpalisko Krtko vo Veľkom Krtíši
  • Kaďa Liptovský Ján
  • Tajchy v Štiavnických vrchoch
  • Vodná nádrž Palcmanská Maša Dedinky
  • Oravská priehrada Námestovo
Sĺňava

Zdroj: INSTAGRAM/barboradjordjevic, Sĺňava

- Anketa

KDE SA NAJRADŠEJ KÚPETE NA SLOVENSKU?

Odpovedalo 10 ľudí  

Na kúpaliskách a v aquaparkoch
80%
V jazerách a biokúpaliskách
10%
V bazéne na záhrade
10%
Chodíme len k moru
0%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľudmila Sedlická 23.06.23 06:57

ĽS
karma
105.00

Asi si to namierim aj s vnukom toto leto len na blízke kúpalisko .

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 05.07.23 22:04

JK
karma
100.00

A aj doma na záhrade v bazéne je super

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní