Opaľovanie od A po Z: Ako zaistiť dostatočnú ochranu pokožky a predísť rakovine, úpalu či spáleniu pokožky?

Opaľovanie od A po Z: Ako zaistiť dostatočnú ochranu pokožky a predísť rakovine, úpalu či spáleniu pokožky?

Opaľovanie je populárna letná aktivita, ktorá prináša radosť, uvoľnenie a vytvára pekné opálenie. Je však dôležité mať na pamäti, že bezpečné a zdravé opaľovanie je rovnako dôležité ako získanie krásneho opálenia.

Niekto si chodí na dovolenku oddýchnuť a načerpať novú energiu a iní si zakladajú predovšetkým na rovnomernom opálení. Pretáčanie sa z chrbta na brucho a z brucha na chrbát je tou najťažšou aktivitou a námahou, ktorej sa na dovolenke venujú. Avšak, rovnomerné opálenie by nemalo byť to, na čom by nám malo najviac záležať.

Chytanie letného bronzu a dopĺňanie vitamínu D je len akýmsi bonusom pobytu pri mori alebo kdekoľvek pri vode – hoc aj pri bazéne doma na záhrade. Pri slnení je dôležité myslieť predovšetkým na svoj fototyp pleti, SPF ochranu pokožky a pod. Spoznajte zásady bezpečného opaľovania.  

UV žiarenie – čo o ňom treba vedieť?

Slnečné žiarenie sa skladá z rôznych typov žiarenia, pričom jedným z nich je aj ultrafialové (UV) žiarenie. UV žiarenie je neviditeľné pre ľudské oko, ale má vplyv na našu pokožku a môže mať dlhodobé účinky na naše zdravie.

Samotné ultrafialové (UV) žiarenie je elektromagnetické žiarenie, ktoré pochádza zo Slnka. Existujú tri hlavné typy UV žiarenia: UVA, UVB a UVC.

  • UVA žiarenie: Prechádza do pokožky a môže spôsobovať poškodenie kolagénu a elastínu, čo môže prispieť k príznakom starnutia pokožky a tvorbe vrások. UVA žiarenie sa tiež považuje za hlavné riziko vzniku rakoviny kože.
  • UVB žiarenie: Je zodpovedné za väčšinu slnečných popálenín. UVB žiarenie pôsobí vo vrchnejších vrstvách pokožky a je hlavným spúšťačom tvorby vitamínu D. Nadmerná expozícia UVB žiareniu však môže spôsobiť spálenie, zjazvenie a zvýšiť riziko vzniku rakoviny kože.
  • UVC žiarenie: UV žiarenie, ktoré nedopadá na zemský povrch, pretože je pohlcované atmosférou.

UV žiarenie však nie je všade rovnaké. Preto sa hovorí o rôznych rizikách v spojitosti s UV žiarením. Úroveň rizika v tomto prípade ovplyvňuje:

  • Intenzita slnečného žiarenia – tá sa líši v závislosti od geografickej polohy, nadmorskej výšky, ročného obdobia i času dňa. Najvyššia intenzita UV žiarenia je v čase medzi 10. a 16. hodinou, keď je Slnko najvyššie.
  • „Reflekcia“ – niektoré povrchy, ako napríklad voda, piesok, sneh a pod., môžu odrážať UV žiarenie a zvýšiť jeho intenzitu.
  • Fototyp pleti – určuje citlivosť pokožky na UV žiarenie.

Pozri aj: Najvtipnejšie fotky z dovolenky: To sú teda šialené nápady!

Základné fofotypy pleti

Je dôležité poznať svoj fototyp pleti, pretože to ovplyvňuje, ako sa pokožka správa pri opaľovaní a aké opatrenia je potrebné prijať na jej ochranu.

Fototyp pleti je kategorizácia, ktorá určuje, ako je naša pokožka citlivá na slnečné žiarenie a ako reaguje na opaľovanie. Existuje niekoľko rôznych systémov klasifikácie fototypov pleti, ale jeden z najpoužívanejších je Fitzpatrickova škála, ktorá rozdeľuje fototypy pleti do šiestich kategórií na základe farby pleti, odtieňa vlasov a očí a reakcie na slnečné žiarenie.

  • Fototyp I: Veľmi svetlá pokožka, blond alebo červené vlasy, modré alebo zelené oči. Tento typ pleti sa rýchlo spáli a zriedka sa opáli. Má veľmi nízku toleranciu voči slnečnému žiareniu a je najviac náchylný na poškodenie pokožky a vznik rakoviny kože.
  • Fototyp II: Svetlá pokožka, blond alebo hnedé vlasy, modré alebo zelené oči. Tento typ pleti sa ľahko spáli a len mierne opáli. Vyžaduje vysokú ochranu pred slnečným žiarením a je stále vysoko náchylný na poškodenie kože.
  • Fototyp III: Stredne svetlá pokožka, hnedé vlasy, hnedé oči. Tento typ pleti sa niekedy spáli, ale väčšinou sa opáli. Vyžaduje strednú ochranu pred slnečným žiarením.
  • Fototyp IV: Stredne tmavá pokožka, hnedé vlasy, hnedé oči. Tento typ pleti sa zriedka spáli a ľahko sa opáli. Vyžaduje nižšiu ochranu pred slnečným žiarením.
  • Fototyp V: Tmavá pokožka, čierne vlasy, hnedé oči. Tento typ pleti sa zriedka spáli a rýchlo sa opáli. Vyžaduje minimálnu ochranu pred slnečným žiarením.
  • Fototyp VI: Veľmi tmavá pokožka, čierne vlasy, hnedé oči. Tento typ pleti sa zriedka spáli a rýchlo sa opáli. Vyžaduje veľmi malú ochranu pred slnečným žiarením.

Napriek tomu, aký máte fototyp pleti, je dôležité venovať pozornosť ochrane pred slnečným žiarením. Používanie opaľovacích krémov s dostatočným SPF ochranným faktorom (nahliadnite do ponuky na simplyskin.sk a vyberte si ochranný krém pre seba a celú svoju rodinu), nosenie ochranného oblečenia a vyhýbanie sa intenzívnemu slnečnému žiareniu v najhorúcejších hodinách sú dôležité kroky pre každého, aby sa chránil pred negatívnymi účinkami slnečného žiarenia, medzi ktoré okrem iného patrí aj rakovina kože.

Ďalšie faktory súvisiace s fototypom pleti:

  • Reakcia na slnečné žiarenie: Rôzne fototypy pleti majú rôznu reakciu na slnečné žiarenie. Pokožke, ktorá sa rýchlo spáli a len ťažko opáli, by sa mala venovať väčšia pozornosť a mala by jej byť poskytnutá vyššia ochrana.
  • Riziko poškodenia pokožky: Čím svetlejšia je pokožka, tým väčšie je riziko poškodenia slnečným žiarením. U fototypov I a II je výrazne vyššie riziko vzniku popálenín, spálenia a dlhodobých účinkov, ako je fotostarnutie a rakovina kože.
  • Vitamín D: Tmavšia pokožka obsahuje viac melanínu, čo môže spôsobiť pomalšiu tvorbu vitamínu D v tele. Preto môže byť u fototypov V a VI potrebné dodatočné doplnenie vitamínu D.
  • Individuálny prístup: Aj keď fototyp pleti poskytuje určitý rámec, každá osoba je jedinečná. Je dôležité vziať do úvahy aj ďalšie faktory, ako sú vek, zdravie, genetika a miesto pobytu, pri rozhodovaní o ochrane pred slnečným žiarením.

Výhody a nevýhody opaľovania

Leto si bez krásneho opálenie nevieme ani predstaviť. Avšak, pobyt na slnku má množstvo výhod, ale aj nevýhod. Medzi výhody opaľovania môžeme zaradiť:

  • syntézu vitamínu D: Vitamín D je potrebný na absorpciu vápnika a fosforu, čo je dôležité pre zdravie kostí a zubov.
  • zlepšenie nálady: Opaľovanie môže pomôcť redukovať stres, úzkosť a depresiu.
  • reguláciu spánku: Vystavenie sa slnku počas dňa môže pomôcť pri zlepšovaní kvality spánku a regulácii spánkového cyklu.
  • zlepšenie vzhľadu: Opálenie môže vytvoriť efekt zdravej a jemnej farby pokožky, ktorá môže vyrovnávať nepravidelnosti a drobné nedokonalosti.
  • zvýšenie hladiny energie: Slnečné žiarenie môže stimulovať metabolizmus a zvýšiť hladinu energie.

Na druhej strane, v súvislosti s opaľovaním a slnečným žiarením sa v oveľa väčšej miere hovorí o negatívnych účinkoch. Je preto na zvážení každého z nás či a do akej miery sa bude vystavovať slnečnému žiareniu. Medzi nevýhody a potenciálne riziká opaľovania sa, patria:

  • slnečné popáleniny: Nadmerné vystavenie sa slnečnému žiareniu bez primeranej ochrany môže spôsobiť slnečné popáleniny. Popáleniny sa prejavujú začervenaním, bolesťou, šupinatou pokožkou a prípadne aj tvorbou pľuzgierov. Popáleniny zvyšujú riziko rakoviny kože a prispievajú k rýchlejšiemu starnutiu pokožky.
  • fotostarnutie: Opakované vystavenie sa slnečnému žiareniu môže viesť k fotostarnutiu, čo zahŕňa tvorbu jemných línií, vrások, pigmentových škvŕn a straty elasticity pokožky. UV žiarenie poškodzuje kolagén a elastín, čo spôsobuje prerušenie štruktúry pokožky.
  • rakovina kože: Nadmerná expozícia UV žiareniu je jedným z hlavných rizík vzniku rakoviny kože. UV žiarenie poškodzuje DNA buniek a môže viesť k tvorbe malígnych nádorov, ako je melanóm, bazocelulárny karcinóm a spinocelulárny karcinóm.
  • Úpal: Úpal je vážne ochorenie spôsobené dlhodobým vystavením sa horúčavám a slnečnému žiareniu. Príznaky úpalu môžu zahŕňať silné bolesti hlavy, závraty, nevoľnosť, vracanie, svalové kŕče a v extrémnych prípadoch aj stratu vedomia. Je dôležité udržiavať si dostatočnú hydratáciu a vyhýbať sa nadmernému vystaveniu slnku počas horúcich dní.
  • Úžeh: Úžeh je vážny stav, ktorý môže nastať v dôsledku dlhodobého vystavenia sa slnečnému žiareniu a teplu. Príznaky úžehu zahŕňajú nevoľnosť, zvracanie, závraty, svalovú slabosť a straty vedomia. Ak sa objavia tieto príznaky, je dôležité vyhľadať lekársku pomoc.

Zaujme ťa aj: Čo je najväčšie letné nebezpečenstvo pre deti? Toto nikdy nerob!

Zásady bezpečného slnenia sa

Bezpečné opaľovanie je dôležité pre ochranu pokožky pred škodlivými účinkami UV žiarenia a minimalizáciu rizika spálenia, fotostarnutia a vzniku rakoviny kože. Tu je niekoľko zásad bezpečného opaľovania:

  • Používajte opaľovací krém s dostatočne vysokým ochranným faktorom (SPF): Vyberte si opaľovací krém s minimálnym SPF 30 a aplikujte ho rovnomerne na všetky odkryté časti tela. Opakujte aplikáciu každé dve hodiny a po kúpaní alebo spotení.
  • Chráňte sa pred slnečným žiarením: Vyhýbajte sa intenzívnemu slnečnému žiareniu v najhorúcejších hodinách, keď je slnko najvyššie na oblohe (zvyčajne medzi 10:00 a 16:00 hodinou). Hľadajte tienisté miesta alebo si oblečte ochranné oblečenie, klobúk a slnečné okuliare s UV ochranou.
  • Nezabudnite na citlivé oblasti: Chráňte citlivé oblasti, ako sú tvár, krk, uši a pery, ktoré sú často vystavené slnečnému žiareniu. Používajte opaľovací krém so špeciálnou ochranou pre tieto oblasti, alebo ich zakryte oblečením, poprípade klobúkom.
  • Dávajte si pozor na prehriatie: Ak sa cítite unavení zo slnka, vyhľadajte tienisté miesto a oddýchnite si. Pravidelne pite dostatočné množstvo vody na udržanie hydratácie a predchádzanie dehydratácii.
SPF ochrana pre pleť

Zdroj: SimplySkin.sk

Čo je SPF a prečo je nutné ho používať nielen počas leta?

SPF (Sun Protection Factor) je číslo, ktoré označuje účinnosť opaľovacieho krému alebo iného ochranného prostriedku pred UV žiarením, ktoré spôsobuje spálenie kože.

Hlavnou úlohou SPF je chrániť pokožku pred spálením spôsobeným slnečným žiarením. UVB žiarenie je zodpovedné za spálenie kože, môže spôsobiť poškodenie buniek a prispievať k vzniku rakoviny kože. SPF filtruje slnečné žiarenie a znižuje množstvo UVB žiarenia, ktoré preniká do pokožky. Vyššie čísla SPF poskytujú väčšiu ochranu pred UVB žiarením a tým aj zvyšujú čas, ktorý môžete stráviť na slnku bez toho, aby ste sa spálili.

Napríklad, ak máte na sebe opaľovací krém s SPF 30, znamená to, že môžete zostať vonku 30-krát dlhšie, ako by ste zostali bez ochrany, a stále mať rovnakú úroveň ochrany pred spálením.

SPF môže byť vyjadrené číslami ako SPF 15, 30, 50 či 50+. Vyššie čísla SPF poskytujú dlhšiu ochranu pred spálením. Napríklad SPF 30 poskytuje približne 97 % ochranu pred UVB žiarením, zatiaľ čo SPF 50 poskytuje približne 98 % ochranu.

Je dôležité si uvedomiť, že účinnosť SPF sa môže líšiť v závislosti od rôznych faktorov, ako je typ pokožky, intenzita slnečného žiarenia, čas vystavenia slnku a správne použitie opaľovacieho prípravku. Každá osoba má inú toleranciu voči slnku, preto je dôležité prispôsobiť ochranné opatrenia svojim potrebám.

Pamätajte, že aj keď používate opaľovací krém s vysokým SPF, je dôležité ho pravidelne opätovne aplikovať. Opaľovací krém by mal byť aplikovaný 15 až 30 minút pred vystavením slnku a následne každé dve hodiny, alebo po plávaní a spotení.

Neprehliadni: Liečba helioterapiou: Vieš, prečo sa bez nej nezaobídeme?

slnečná ochrana

Zdroj: SimplySkin.sk

Ako zabezpečiť účinnosť slnečnej kozmetiky?

Na jednej strane je SPF ochrana, ktorá má zabezpečiť ochranu našej pokožky pred UV žiarením. Avšak, žiaden opaľovací krém alebo olej nebude dostatočne účinný, keď sa nebude používať správne. Aby ste zabezpečili účinnosť týchto ochranných produktov, mali by ste ich správne aplikovať.

Opaľovací krém by sa mal aplikovať na všetky odkryté časti tela. Tu sú miesta, na ktoré by ste mali pamätať:

  • Tvár: Aplikujte opaľovací krém na celú tvár, vrátane čela, línie vlasov, nosa, líca a brady. Na ochranu tváre odporúčame Ochranný protivráskový krém na tvár s faktorom 50+ s obsahom proteoglykánov, kyselinou hyalurónovou a silikónovým komplexom pre všetky typy pleti –  Martiderm The Originals| Proteos Screen SPF 50+ Fluid Cream.
  • Ruky: Nezabudnite aplikovať opaľovací krém na prednú a zadnú stranu rúk, vrátane prstov a oblastí medzi prstami.
  • Nohy: Aplikujte opaľovací krém na prednú a zadnú stranu nôh, vrátane lýtok, stehien a chodidiel. Nevynechajte ani kolená a kolenné jamky.
  • Chrbát: Ak je chrbát odkrytý, poproste niekoho o pomoc pri aplikácii opaľovacieho krému na túto oblasť, aby ste dosiahli rovnomerné pokrytie.
  • Hrudník a krk: Nezabudnite na tieto oblasti, ktoré často bývajú vystavené slnečnému žiareniu. Aplikujte opaľovací krém na prednú a zadnú stranu krku a na hrudník.
  • Uši: Uši sú často prehliadané, ale je dôležité ich chrániť pred slnečným žiarením. Aplikujte opaľovací krém na hornú časť uší a vonkajšie časti.
  • Očné viečka a pery: Pre citlivé oblasti ako očné viečka a pery použite balzam na pery s vysokou ochranou alebo špeciálny opaľovací krém pre tieto oblasti.
  • Iné odkryté časti tela: Ak máte ďalšie odkryté oblasti tela, ako sú ramená, kríže, boky alebo brucho, aplikujte na ne opaľovací krém.

Na slnečnú ochranu pokožky celého tela je vhodné siahnuť priamo po prípravkoch, ktoré sú určené na telo a zväčša sú dostupné vo väčších baleniach. Skvelou voľbou je napríklad MartiDerm SPF 50 Active D Body Lotion 200 ml s veľmi vysokou slnečnou ochranou SPF 50+. Telové mlieko je vhodné pre celú rodinu (deti od 3 rokov). Obsahuje extrakt z čakanky, ktorý hydratuje a obnovuje pokožku.

Nielen správna aplikácia, ale aj ďalšie faktory sú dôležité pri ochrane našej pokožky. V súvislosti s opaľovacími prípravkami je potrebné brať do úvahy aj ďalšie faktory, ako:

  • záruka – žiaden prípravok by sa nemal používať dlhšie, ako je stanovené výrobcom. To znamená, že je potrebné sledovať symboly na kozmetike. Pri opaľovacích krémoch platí, že by mali byť spotrebované zväčša do 6 mesiacov od otvorenia. Po tejto dobe výrobca už nezaručuje účinnosť prípravku.
  • Skladovanie – aj spôsob skladovania môže ovplyvniť účinnosť prípravkov. V tomto prípade platí, že opaľovacie krémy by nemali byť vystavované slnečnému žiareniu ani iným vysokým teplotám.
  • Správne používanie – opaľovací krém by mal byť aplikovaný v dostatočnom množstve.

Pozri aj: Tri oblasti tela náchylné na rakovinu kože: Tu opaľovákom nešetri!

slnečná starostlivosť o pokožku

Zdroj: SimplySkin.sk

Nepodceňujte ani starostlivosť o pokožku po slnení sa

Opaľovanie sa má množstvo výhod, ale aj nevýhod, ktoré sme uviedli vyššie. Práve preto je dôležitá slnečná ochrana pokožky, aby sme predišli práve negatívnym účinkom UV žiarenia. Avšak, aby ste docielili zdravie pokožky a jej zdravý vzhľad, netreba podceňovať ani starostlivosť o pokožku po slnení. 

UV žiarenie pokožku vysušuje, práve z toho dôvodu je dôležitá hydratácia pokožky. Po opaľovaní môže byť pokožka suchá a dehydrovaná. Práve preto sa odporúča používať hydratačné krémy alebo mlieka, ktoré obsahujú upokojujúce zložky, ako je aloe vera či kyselina hyalurónová. Odporúčame siahnuť po Sesderma Hidraloe Gele 250 ml s obsahom Aloe. Gél pokožku hydratuje, osviežuje, zjemňuje, upokojuje a chráni.

Podcenili ste slnečné žiarenie a rovnako tak aj opaľovacie krémy? Tak v tom prípade sa zamerajte na upokojenie pokožky. Ak je podráždená, použite prípravky s upokojujúcimi zložkami, ako je Aloe vera, pantenol alebo extrakt z harmančeka. Tieto zložky pomáhajú zmierniť začervenanie, svrbenie a podráždenie. Pre zmiernenie podráždenia pokožky po opaľovaní je skvelou voľbou MartiDerm After Sun Lotion, ktorý obnovuje a upokojuje pokožku. Tiež dlhodobo hydratuje a obnovuje pokožku, pričom jej poskytuje úľavu po slnení.

Po opaľovaní je vhodné aj chladenie pokožky, čím znížite prípadne prehriatie či zápalovú reakciu. Vhodné sú studené obklady, chladivé gély, no skúsiť môžete aj chladivé obklady z utierok namočených v studenej vode.

Po opaľovaní sa vyhnite použitiu dráždivých látok, ako sú parfémy, agresívne čistiace prípravky, prípravky s obsahom alkoholu, kyseliny salicylovej alebo retinolu. Tieto látky môžu ešte viac podráždiť a vysušiť pokožku.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Andrea Hrtúsová 27.06.23 17:51

AH
karma
115.00

Skutočne aktuálne informácie. Podcenenie slnečných lúčov dokáže riadne skomplikovať radosť so slnka

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 30.06.23 17:43

AK
karma
100.00

Slniečko je aj zdravé aj zradné.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní