Opaľovacie krémy pod lupov: Čo je SPF, aký je rozdiel medzi chemickým a minerálnym krémom?

Opaľovacie krémy pod lupov: Čo je SPF, aký je rozdiel medzi chemickým a minerálnym krémom?

S letom v plnom prúde nastáva otázka nutnosti používania opaľovacích krémov. Vieme, že ich musíme používať, aby sme našu pokožku ochránili pred spálením a rovnako tak aj pred rakovinou kože (melanómom), ale na druhej strane – ako si vybrať vhodný slnečný prípravok?

Prechádzate sa uličkou v obchode, prehľadávate ponuku online lekárni a e-shopov až sa vám postupne z tých opaľovacích krémov robí poriadne zle. Jeden obsahuje minerálne zložky, ďalší chemický ochranný faktor. Jeden je na tvár, druhý na telo. Niektoré opaľovacie prípravky majú olejovitú konzistenciu, iné zase krémovú a čo je horšie, každý má iné SPF.

Ako sa zorientovať medzi opaľovacími prípravkami a vybrať si pre seba a svoju rodinu kvalitu za rozumnú cenu, pričom cena bude aj tej kvalite zodpovedať? Poradíme vám, ako sa vyznať v opaľovacích krémoch a byť počas tohto leta v bezpečí.

1. Skontrolujte SPF opaľovacieho prípravku

SPF je v podstate ochranný slnečný faktor. Je to miera toho, koľko slnečnej energie je potrebnej na spálenie chránenej kože v porovnaní s množstvom slnečnej energie potrebnej na spálenie nechránenej kože (laicky povedané). Platí pritom pravidlo, že čím vyššie SPF má opaľovací prípravok, tým je pokožka chránená pred spálením vo vyššej miere. A chránená nie je len pred spálením, ale predovšetkým pred prienikom UV žiarenia do pokožky a tým aj pred rakovinou kože.

Dermatológovia v tomto prípade odporúčajú siahnuť po opaľovacích krémoch alebo olejoch s SPF 50 alebo SPF 50+. Toto magické číslo maximalizuje UVA a UVB ochranu pri použití prípravku a jeho dôkladnom rozotrení po pokožke. Nezáleží ani od fototypu vašej pokožky – aj keď nemáte problémy s opaľovaním, ľahko sa opálite dohneda a nespálite sa ani pri dlhšom pobyte na slnku, aj napriek tomu dermatológovia odporúčajú používať SPF 50.

Pozri aj: Tri oblasti tela náchylné na rakovinu kože: Tu opaľovákom nešetri!

slnečná kozmetika

Zdroj: Shutterstock®

2. Širokospektrálna ochrana

Pri slnečnej ochrane pokožky je potrebné myslieť na jej ochranu pred 2 typmi lúčov. Pred UVB lúčmi, ktoré poškodzujú povrch pokožky a sú príčinou jej spálenia. A pred UVA lúčmi, ktoré prenikajú do hlbších vrstiev pokožky a primárne spôsobujú známky starnutia pokožky (vrásky, pigmentové škvrny inak známe aj ako slnečné škvrny, ochabnutie kontúr tváre v dôsledku vysušenia pleti).

V spoločnej kombinácii sú UVA a UVB lúče zodpovedné za rakovinu pokožky. Preto je vhodné siahnuť po opaľovacích prípravkoch so širokospektrálnou ochranou, ktorá bojuje proti UVA i UVB žiareniu.

3. Chemické vs minerálne prípravky

Či už chemické alebo minerálne prípravky, oba druhy fungujú, aj keď rôznymi spôsobmi. Chemické opaľovacie prípravky sú postavené na zložkách, ktoré spôsobujú chemické reakcie, absorbujú UV lúče a uvoľňujú ich z pokožky. Na druhej strane minerálne opaľovacie prípravky sú postavené na anorganických zlúčeninách, ktoré „sedia“ na povrch pokožky a odrážajú slnečné žiarenie.

Oba fungujú ako majú a sú spoľahlivé. Je však len na vás, po akých prípravkoch siahnete. V tomto prípade môže veľkú rolu zohrávať ohľaduplnosť k životnému prostrediu. Tie na chemickej báze môžu vytvárať vyššie potenciálne riziko pre naše životné prostredie. Minerálne sú ohľaduplnejšie k životnému prostrediu a rovnako môžu byť šetrnejšie aj k našej pokožke. V dôsledku toho sa minerálne odporúčajú ľuďom s citlivou pokožkou.

Zaujme ťa aj: Ako odhalíš opaľovací krém po záruke? Keď robí toto, zahoď ho!

čo je SPF

Zdroj: Shutterstock®

4. Vodoodolnosť prípravkov

V tomto prípade je to skôr len akýsi marketingový ťah obchodníkov, ktorí sa snažia nalákať na vodoodolnosť produktov. Toto označenie je lákavé, nakoľko si mnohí pod tým predstavia, že sa nemusia prekrémovať po plávaní alebo po spotení sa. Láka to myslieť si, že sú takéto prípravky odolnejšie a trvácnejšie.

To však neplatí! Totižto po každom plávaní alebo po spotení sa je potrebné prekrémovať sa, aby opaľovací krém bol účinný. Pot či voda totižto krém zmývajú z pokožky a tak sa môže stať, že už po pár minútach nebude vaša pokožka dostatočne chránená.

5. Opaľovací krém na tvár vs opaľovací krém na telo

Mnohí by si mysleli, že si vystačia s jedným univerzálnym opaľovacím prípravkom. No ak sa chystáte na slnko, mali by ste mať v zálohe jeden krém na tvár a jeden na telo. Opaľovacie prípravky na tvár majú totižto inú formuláciu – aby neupchávali póry a neprispievali k vzniku akné. Opaľovacie prípravky na telo majú často „ťažšiu“ konzistenciu, aby dokázali lepšie odolávať potu.

Neprehliadni: Chceš byť krásne hnedá? Tu sú tipy ako zostať dlho opálená!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Ľubica Šťastná 10.06.22 07:19

ĽŠ
karma
100.00

Výborný článok!

  • 1
Odpovedať

Lenka Šluchová 10.06.22 07:37

karma
-1.00

vhodný článok na letnú sezónu. Doteraz som kupovala vždy iba chemické prípravky, ktoré sú bežne dostupné v obchode. Nevedela som, že sú aj minerálne prípravky.. Určite pôjdem vyskúšať kúpiť jeden do lekárne.

  • 1
Odpovedať

Mária Slováková 10.06.22 08:41

MS
karma
118.00

Zaujímavý a pred letom aktuálny článok.

  • 1
Odpovedať

Mária Reibergerová 10.06.22 22:14

MR
karma
114.00

tento článok mi práve teraz prišiel vhod

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 11.06.22 12:02

MC
karma
109.00

Dávam prednosť minerálnym opaľovacím prípravkom.

  • 1
Odpovedať

Iveta Moravčíková 11.06.22 20:54

IM
karma
100.00

Rada som si prečítala

  • 1
Odpovedať

Andrea Petrušková 14.06.22 13:25

AP
karma
104.00

Pleť si treba chrániť zvlášť v letnom období - určite použijem krémy s vysokým ochranným faktorom SPF.

  • 1
Odpovedať

Ľudmila Sedlická 15.06.22 19:49

ĽS
karma
105.00

Poučný článok :-)

  • 1
Odpovedať

Janka Komadova 10.08.22 21:21

karma
-1.00

Skvelý článok dakujem

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 15:07

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 15:07

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní