Kozmetika pod lupou – vieš, čo znamenajú rôzne symboly na obaloch produktov?

Kozmetika pod lupou – vieš, čo znamenajú rôzne symboly na obaloch produktov?

Kozmetické produkty môžeme bez pochýb zaradiť medzi najviac a najčastejšie kupované druhy tovaru. A to vôbec nemusí byť reč o kozmetických fanúšičkách, ktoré v jeden moment testujú tri pleťové séra, dva očné krémy, niekoľko pleťových masiek či telových mliek.

Aj u bežného spotrebiteľa, ženy alebo muža, nájdeme isto minimálne také kozmetické produkty, ako je napríklad šampón, sprchovací gél, krém na tvár alebo telo, prípadne nejaký gél na vlasy či opaľovací prípravok. Zabudnúť nemožno ani na dekoratívnu kozmetiku a ženami často využívané krycie krémy či maskary. 

Či už máte doma kozmetických produktov menej, alebo naopak ju skladujete všade, kam sa len pozriete, máme na vás jednu otázku. Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo znamenajú všetky rôznorodé symboly, piktogramy a značky na obaloch vami používanej kozmetiky?

Pravdou je, že tieto symboly vôbec nie je na škodu poznať. Informovať nás totižto môžu napríklad o vlastnostiach produktu, etickom postavení výrobcu aj mnohých iných záležitostiach. Ak ich poznáme, môžu nám pomôcť pri výbere kozmetických produktov a pri ich bezpečnom používaní.

symbol

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Otvorený téglik s číslom a písmenom M – najdôležitejší symbol zo všetkých?

Ak už žiaden iný, tak aspoň jeden symbol na kozmetických obaloch by sme mali poznať. A to PAO symbol (skratka z anglického Period after opening). Obvykle má podobu otvoreného téglika, v ktorom je uvedené nejaké číslo a za ním písmeno M. 

Tento symbol vytvorila Európska rada pre kozmetické výrobky na označenie odporúčanej dĺžky používania. Ide vlastne o označenie dátumu trvanlivosti od otvorenia produktu. 

Symbol udáva, do koľko mesiacov po otvorení je produkt bezpečný na použitie bez rizika poškodenia zdravia. Po uplynutí stanoveného času už výrobca nezabezpečuje, že produkt je účinný alebo nezávadný. Mnohé kozmetické produkty pri dlhom otvorení strácajú svoje vlastnosti a účinnosť, niektoré dokonca nemusia byť už úplne bezpečné na použitie – môžu napríklad dráždiť pokožku, vyvolať alergickú reakciu a podobne. 

Najčastejšie sa na kozmetike stretneme s otvoreným téglikom, v ktorom sú nasledujúce označenia:

  • M6 – výrobok je vhodné spotrebovať do 6 mesiacov od jeho otvorenia,

  • M9 – výrobok je vhodné spotrebovať do 9 mesiacov od jeho otvorenia,
  • M12 – výrobok je vhodné spotrebovať do 12 mesiacov od jeho otvorenia,
  • M24 – výrobok je vhodné spotrebovať do 24 mesiacov od jeho otvorenia,
  • M36 – výrobok je vhodné spotrebovať do 36 mesiacov od jeho otvorenia.

Nižšiu trvanlivosť mávajú napríklad produkty na oči, ako maskary alebo očné krémy, u ktorých sa odporúča spotrebovanie do 6 alebo 9 mesiacov. I niektoré pleťové krémy a séra mávajú nižšiu trvanlivosť.

Naopak vlasová či telová kozmetika máva obvykle dlhšiu trvanlivosť. Na väčšine opaľovacích prípravkov nájdeme označenie M12, čiže sa odporúča spotrebovať ich do jedného roka. To, ako dlho sa odporúča prípravok používať, však do veľkej miery závisí aj od jeho zloženia. 

Pozri aj: Umývanie tváre v studenej vode: Áno či nie?!

cruelty free

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Ktoré ďalšie symboly na obaloch produktov neprehliadať?

• Zajačik

Na obaloch kozmetických produktov nájdete mnoho ďalších symbolov a jedným z tých známejších je značka zajačika. Často sa môžeme stretnúť so skákajúcim zajačikom, no vzhľad sa môže trochu líšiť (závisí aj od regiónu). Práve skákajúci zajačik patrí k medzinárodným označeniam. Tento symbol tiež môže mať pod sebou nápis Cruelty Free.

Ak ho na produkte nájdete, znamená to, že nebol testovaný na zvieratách a pri získaní prísad a výrobe produktu neboli vykonané testy na zvieratách. Politika získania takejto certifikácie je veľmi prísna.

vegan

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

• Nápisy Vegan a Bio

Nápis Vegan na obale hovorí o tom, že produkt neobsahuje zložky živočíšneho pôvodu. Existuje viacero variácií tohto symbolu, závisí aj od certifikácie. Napríklad vegánska certifikácia od spoločnosti Vegan Society má piktogram kvetiny s označením Vegan a zabezpečuje, že produkt je výhradne rastlinný a nie je testovaný na zvieratách. 

Ak na produkte nájdete označenie BIO, znamená to, že výrobok alebo produkt bol vyrobený podľa zásad ekologického poľnohospodárstva. Pri výrobe napríklad neboli používané pesticídy, umelé hnojivá a podobne. 

exspirácia

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

• Presýpacie hodiny

Na niektorých kozmetických produktoch môžeme nájsť aj presýpacie hodiny, ktoré nám taktiež môžu napovedať niečo o tom, ako dlho môžeme prípravok používať. Kým však spomínaný PAO symbol udáva, dokedy je produkt bezpečný na použitie po otvorení, tento symbol jasne stanovuje dátum exspirácie produktu bez ohľadu na to, kedy bol otvorený. Pri presýpacích hodinách obvykle nájdeme nápis EXP a pri ňom nejaký dátum, napríklad EXP 10/2023, čo znamená, že produkt treba spotrebovať do októbra 2023. 

znaky na kozmetike

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

• Otvorená knižka s rukou

Piktogram otvorenej knižky s rukou odporúča spotrebiteľovi prečítať si o produkte viac ako je uvedené na danom obale. Odkazovať môže napríklad na príbalový letáčik, ktorý je k produktu pribalený. V ňom spotrebiteľ nájde napríklad zoznam zložiek alebo spôsob používania či varovania. 

• Značka e (e-mark)

Tento symbol vyzerá ako malé písmeno e a v angličtine je tiež nazývaný estimated sign. Ide o piktogram navrhnutý Európskou úniou. Spotrebiteľa uisťuje v tom, že balenie naozaj obsahuje taký objem prípravku, aký je uvedený na obale. Jeho použitie znamená, že spotrebiteľské balenie spĺňa smernicu EÚ, ktorá špecifikuje maximálne povolené tolerancie obsahu balenia.

symboly

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

• Trojuholník zo šípok

Na obaloch kozmetických produktov bežne nájdeme aj trojuholník z troch šípok. Konkrétny vzhľad piktogramu sa môže mierne líšiť. Tento symbol označuje recyklovaný obal. Vo vnútri trojuholníka (alebo aj pod ním) sa okrem toho môžu nachádzať písmená alebo čísla, ktoré označujú materiál, z ktorého je obal vyrobený. Napríklad obaly s trojuholníkom a označením PP alebo číselným kódom 5 sú vyrobené z polypropylénu a možno ich hodiť medzi plasty. Obaly s označením PAP alebo číselným kódom 20-39 sú z papiera a možno ich hodiť do kontajnera na papier. 

symboly na obaloch

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

• Plameň alebo výkričník

Symbol plameňa na produkte, obvykle v červenom kosoštvorci, predstavuje upozornenie spotrebiteľa na vysokú horľavosť prípravku. Práve preto je vhodné tieto produkty skladovať mimo ohňa a vysokých teplôt. Plamienok bežne nájdeme na obaloch lakov na vlasy či dezodorantov. Ak je v červenom kosoštvorci výkričník, ide o chemický symbol nebezpečenstva, ktorý upozorňuje na obsah dráždivých alebo inak nebezpečných látok. 

symbol

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

• Prepletené šípky

Dve prepletené šípky v kruhu (recyklačný symbol), ktoré môžu byť zelené alebo čierno-biele, oznamujú spotrebiteľovi, že za tento obal bol uhradený finančný príspevok organizácii zaisťujúcej spätný odber a recykláciu obalu v súlade so stanovenými smernicami. Pozor, tento symbol neznamená, že obal je recyklovateľný alebo vyrobený z recyklovaného materiálu!

eco cert

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

• Označenia BDIH, COSMOS, CPK, CPK BIO, ECOCERT, COSMEBIO

Čo znamenajú tieto skratky na obaloch? Ide o označenia certifikátov nezávislých spoločností. Nájdeme ich predovšetkým na produktoch prírodnej kozmetiky. Napríklad výrobky s certifikátom BDIH nesmú obsahovať organické a syntetické farbivá, silikóny, parafín a ropné produkty či syntetické vonné látky. Veľmi známy je certifikát ECOCERT. Produkty s týmto symbolom majú minimálne 95 % surovín prírodného pôvodu (spomedzi látok živočíšneho pôvodu môžu obsahovať len látky prirodzene produkované zvieratami, ako med alebo mlieko), neobsahujú GMO, parabény, nanočastice či syntetické vône. 

tidyman

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

• Panáčik s košom

Tento symbol je medzinárodne známy a nazývaný aj Tidyman. Predstavuje odporučený spôsob likvidácie obalu – použitý obal je potrebné vyhodiť do príslušnej nádoby na odpad. Jeho základnou funkciou je upozorniť spotrebiteľa na to, že obal patrí do koša a nie na zem. Tento symbol sa nijak netýka recyklácie. 

bez parabénov

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

• Označenia Paraben-free alebo Sulfate-free

Označenia Paraben-free alebo Sulfate-free (no parabens, no sulfate) informujú spotrebiteľa o tom, že daný produkt neobsahuje uvedené látky, v tomto prípade parabény alebo sulfáty. Parabény predstavujú konzervačné látky, ktoré sa využívajú aj v kozmetike. Majú antibakteriálne účinky. Často sa dávajú do súvislosti s hormonálnymi poruchami, preto sa im mnohí v kozmetike vyhýbajú. Sulfáty sa zase používajú ako čistiace látky, často v šampónoch, ktoré ale môžu zároveň nadmerne vysušovať a spôsobovať ďalšie problémy. Aj preto mnohí vyhľadávajú kozmetiku bez týchto zložiek. 

značka EAC

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

• Značka EAC

EAC (EurAsian Conformity certificate) presvedčuje osvedčenie o zhode, ktoré sa vyžaduje pri dovoze a obchode s výrobkami na území Eurázijskej hospodárskej únie (EAEU). Toto osvedčenie dáva informáciu príslušným orgánom a zákazníkom o zhode výrobku s bezpečnostnými požiadavkami a všetkými príslušnými technickými predpismi. EAC je podobné označeniu CE, ktoré je povinné v EÚ. Výrobky, ktoré nemajú certifikát EAC, nemôžu byť dovážané ani predávané na celom území Eurázijskej hospodárskej únie (Rusko, Bielorusko, Kazachstan, Arménsko, Kirgizsko).

FCS

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

• Nápis FSC so stromčekom

Symbol stromčeka s nápisom FSC predstavuje obchodnú značku a certifikát Forest Stewardship Council. Toto označenie zaručuje, že drevo, z ktorého bol produkt (napr. krabička od kozmetického prípravku) vyrobený, nebolo vyťažené nelegálne a pochádzalo z lesov obhospodárovaných šetrným a prírode blízkym spôsobom. Dodržané boli prísne environmentálne a sociálne požiadavky. Pre spotrebiteľa predstavuje značka FSC záruku, že kúpou výrobku neprispievajú k poškodzovaniu a ničeniu lesných ekosystémov a nepodporujú nelegálnu ťažbu v lesoch. 

piktogram zámku

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

• Otvorený a zatvorený zámok

Tento symbol spotrebiteľovi ukazuje, ako je možné obal produktu otvoriť a naopak uzamknúť, napríklad pre bezpečné prenášanie. Nájsť ho môžeme napríklad na dezodorantoch alebo sprejoch na vlasy. 

kozmetické symboly

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

• Ohnutá šípka

Ak v rohu na etikete obalu kozmetického produktu nájdete šípku smerujúcu dovnútra, znamená to, že etiketu môžete odlepením otvoriť a získate tak prístup k ďalším informáciám o produkte. Obvykle sa tam dá nájsť napríklad návod na použitie alebo zloženie v iných jazykoch a podobne. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní