Ako správne čistiť drevené varechy? Tento trik si určite ešte neskúsila!

Ako správne čistiť drevené varechy? Tento trik si určite ešte neskúsila!

Používame ich takmer každý jeden deň, ale ešte ani raz sme sa nezamerali na ich poriadne vyčistenie. Teda, možno sa medzi nami nájdu gazdinky, ktoré si na kuchynskom náradí a jeho čistote dávajú poriadne záležať. Ale, vedeli ste, že aj napriek dôkladnému vyčisteniu drevené varechy čisté byť nemusia?

V dnešnej dobe je až príliš jednoduché udržiavať svoju kuchyňu čistú a upratanú. Veď všetko stačí nahádzať do umývačky riadu a vy si môžete vyložiť nohy a relaxovať. Avšak, až také jednoduché to nie je, nakoľko nie všetky kuchynské nástroje môžu ísť do umývačky. Sú totižto kuchynské pomôcky, ktoré nezvládajú intenzívny cyklus umývania riadu – skvelým príkladom sú napríklad nože, ktoré sa môžu otupiť. A rovnako tak aj drevené varechy alebo drevená doska na krájanie, ktorá môže vplyvom tepla prasknúť.

Vieme, aký postup zvoliť pri čistení kuchynských variech tak, aby ste predlžili ich životnosť, zároveň boli čisté a vyzerali ako nové.

Pozri aj: Nezničiteľná izbová rastlina: Táto prežije, aj keď ju zabudneš poliať!

Drevené varechy – ČISTENIE v 4 jednoduchých krokoch

Mnohí tvrdia, že drevené varešky sú oveľa menej hygienické ako napríklad plastové naberačky. Opak je však pravdou. Podľa všetkého je drevo hygienickejšie, a to vďaka svojim prirodzeným antibakteriálnym vlastnostiam. Pri správnej starostlivosti je drevené kuchynské náradie ekologickou voľbou, ktorá vydrží dlhé roky.

Čistenie by sa teda malo stať povinnosťou, avšak je potrebné čistiť ich opatrne, aby ste varechy nezničili. Ako na to?

  1. Odstráňte všetky zvyšky – v prvom kroku odstráňte všetky zvyšky jedla, ktoré sa na vareche nachádzajú. Varechu opláchnite pod prúdom tečúcej vody (ideálne horúcej). Horúca voda rozpustí usadený tuk na vareche a odlepí zaschnuté jedlo.
  2. Použite prípravok na riad – v druhom kroku použite menšie množstvo čistiaceho prípravku na vyčistenie varechy. Ten naneste na varechu a nechajte pôsobiť niekoľko minút. Následne vezmite hubku na riad a prípravok zotrite, varechu zároveň umyte pod prúdom teplej vody.
  3. Hĺbkové čistenie – na účinné čistenie môžete použiť citrónovú šťavu, jedlu sódu a rovnako tak aj ocot. Ak teda chcete svoje varechy vyčistiť dokonalo, ponorte ich do vody, pridajte do nej šťavu z citróna a lyžicu jedlej sódy. Po 20 minútach namáčania umyte varechy vodou zmiešanou s prípravkom na riad. Namiesto citrónovej šťavy môžete použiť aj biely ocot. Takéto hĺbkové čistenie sa odporúča raz za mesiac.
  4. Dôkladné sušenie – častým problémom je poškodenie drevených variech dlhodobým pôsobením vlhkosti. Z toho dôvodu je dôležité nechať varechy dôkladne vyschnúť. Položte ich na bavlnenú utierku a nechajte chvíľu odležať, aby utierka pohltila prebytočnú vlhkosť. Potom ich len nechajte na kuchynskej doske a keď budú úplne suché, odložte ich.  

Neprehliadni: Ako vyčistiť granitový drez aj bez drahého čistiaceho prostriedku?

Čistenie vo vriacej vode, ktoré je hitom sociálnych sieti

Čas od času na nás vyskočia skvelé tipy a triky do domácnosti, ktoré zaujmú. Jedným nedávnym bolo aj čistenie drevených variech vo vriacej vode. Týmto spôsobom varechy vyčistite do hĺbky. Ako na to?

Naplňte hrniec vodou, ponorte doň varechy (stačia len širšie časti, ktorými sa mieša jedlo pri varení) a dajte na sporák. Varechy „varte“ aspoň 15 minút, nie však dlhšie ako 20 minút. Môžete pridať aj trochu jedlej sódy alebo ocot. Následne nechajte varechy poriadne vyschnúť. A výsledok? Varechy budú vydezinfikované a vy v hrnci môžete sledovať, čo sa z variech vyplaví, a to aj napriek tomu, že ich stále poctivo umývate.

Horúca voda zabíja baktérie, takže niet pochýb o tom, že drevené varechy budú vydezinfikované. Na druhej strane dlhodobé pôsobenie vody môže varechy zničiť. Preto sa neodporúča ich varenie dlhšie ako 20 minút a nie častejšie ako raz do mesiaca.

Odporúčame: Prečo je vetranie domácnosti také dôležité?! Pozor, nevedomky ohrozuješ svoje zdravie!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Janka Komadova 31.03.23 21:15

karma
-1.00

Zas som som sa dozvedela niečo nové používam len drevené varešky

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní