Prečo je vetranie domácnosti také dôležité?! Pozor, nevedomky ohrozuješ svoje zdravie!

Prečo je vetranie domácnosti také dôležité?! Pozor, nevedomky ohrozuješ svoje zdravie!

Všetci dýchame! Veď je to v podstate základný úkon a vlastne aj inštinkt, ktorý nám pomáha zostať nažive. No kým sa stále rieši, čo dýchame vonku, len málokto sa zameriava aj na to, čo dýchame v interiéri. Práve kvalita vzduchu v interiéri zvyčajne nie je najpálčivejším problémom, na ktorý všetci myslia, ale zohráva dôležitú úlohu pre zdravie, pohodlie a produktivitu. Rovnako platí, že dobré vetranie môže šetriť energiu a zároveň zlepšovať kvalitu vzduchu.

Dobré vetranie znižuje množstvo znečisťujúcich látok vo vzduchu, vylučuje CO2, nasáva čerstvý vzduch a reguluje teplotu a vlhkosť. Výskum preukázal, že znečistenie vzduchu v interiéri môže mať v skutočnosti škodlivejšie účinky na zdravie ako znečistenie vzduchu vonku. Dobré vetranie v domácnosti môže pomôcť zmierniť tieto zdravotné riziká a zároveň chrániť domácnosť.

Pozri aj: Ako pestovať monsteru? Takto sa jej bude dariť v každej domácnosti!

Vetranie je dôležité pre reguláciu vlhkosti

Vlhkosť sa v domácnosti môže veľmi ľahko hromadiť. Každý deň totižto k jej zvyšovaniu prispievame tým, že sa sprchujeme alebo kúpeme, používame kanvicu na ohrev vody, varíme a pod. Ak nevetráme správne a poctivo, vlhkosť sa hromadí v priestore a preniká do stien. Takto si sami vytvárame ideálne prostredie pre rast a množenie baktérií i plesní.

Vystavenie sa plesniam je nebezpečné pre zdravie každého člena domácnosti. Plesne môžu spôsobovať mnohé zdravotné problémy, ako:

  • bolesti hlavy,
  • horúčky,
  • podráždenie oči,
  • problémy s imunitou,
  • ťažkosti s dýchaním.

Správne vetranie eliminuje hromadenie vlhkosti v domácnosti tým, že udržiava vzduch v pohybe. Prebytočná vlhkosť sa odvádza z obytných priestorov, čím ľahko predídete vzniku plesní na stenách. Nehovoriac o tom, že ak budete správne a pravidelne vetrať, znížite tak výskyt kondenzácie na oknách (zmiernite rosenie okien).

Vetranie vás zbaví alergénov

Alergény, hlavne peľ a prach sa môžu pri nedostatočnom vetraní zachytávať a koncentrovať v domácnosti. Správne vetranie však pomáha tieto častice zo vzduchu odstrániť. V konečnom dôsledku vám teda vetranie môže pomôcť zmierniť príznaky alergie, čím vytvoríte o niečo príjemnejšiu domácnosť pre alergikov.

Neprehliadni: WC kefa by sa mala čistiť a vymieňať pravidelne, no zabúda sa na to! Kedy si ju menila?

Vetranie pomáha chrániť zdravie dýchacích ciest

Vlhké prostredie môže prispieť k vzniku astmy a iných ochorení dýchacích ciest. Vedeli ste aj to, že vlhké prostredie je rajom pre množenie roztočov? Ak sa dostanú do kontaktu s pokožku a dýchacím systémom, môžu prispieť k vzniku ekzému či problémov s dýchaním. Dlhé vetranie vám teda pomôže aj v tomto prípade.

Vetranie a zlepšenie produktivity či zmiernenie únavy

Dobrá kvalita vzduchu a vetranie podporuje koncentráciu, rozhodovacie schopnosti, energiu, zmierňuje únavu a pod. Nižšia hladina CO2 a vyššia hladina čerstvého vzduchu a kyslíka pomáhajú mozgu podávať maximálny výkon.

V jednej harvardskej štúdii sa zistila priama súvislosť medzi lepšou kvalitou vzduchu a lepším výkonom pri rozhodovaní. Konkrétne vzduch s nízkou hladinou CO2 (600 ppm) umožnil účastníkom pracovať a strategicky uvažovať na vyššej úrovni. Ak pracujete z domu, tzv. home office, nikdy nepodceňujte vetranie keď chcete dosiahnuť lepšie výkony a byť produktívni.

A máme tu ešte jedno upozornenie. Ak vašej domácnosti kráľuje klasická, alebo multisplitová klimatizácia vedzte, že jej pouažívanie v žiadnom prípade nenahrádza vetranie. Áno, jej používanie nám vie pomôcť s nadmernou vlhkosťou v domácnosti, rovnako aj schladiť vzduch pri horúčavách. Taktiež pomôže aj prikúriť v chladnejších dňoch. No a tie moderné vedia aj  čistiť a filtrovať vzduch. No ani toto všetko nestačí a vetranie je aj v tomto prípade potrebné vykonávať na dennom poriadku. 

Odporúčame: Vetranie a čistenie kúpeľne - prečo je dôležité? O tomto ti nik nepovie!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Janka Komadova 31.03.23 21:16

karma
-1.00

Stále vetrom viac krát za deň

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní