WC kefa by sa mala čistiť a vymieňať pravidelne, no zabúda sa na to! Kedy si ju menila?

WC kefa by sa mala čistiť a vymieňať pravidelne, no zabúda sa na to! Kedy si ju menila?

Používame ju každý deň, ale až tak často ju nečistíme a ani nemeníme. Ruku na srdce, kedy naposledy ste v záchode vymenili WC kefu? Bolo to aspoň pred pol rokom? Alebo teda minimálne pred rokom? Ak ste sa práve nad touto funkčnou vecičkou na toalete zamysleli, tak vedzte, že sa na nej nachádzajú milióny baktérií, ktoré sa šíria ďalej. Popravde, podľa mnohých štúdií máme dočinenia s najšpinavším predmetom v domácnosti. Takže, hor sa do čistenia!

Čistenie kefy do WC nie je tou najvábivejšou činnosťou v domácnosti, ale je to jednoduchšie, než by ste čakali. Stačí vám len zopár čistiacich prípravkov a záchod ako zo žurnálu, ktorý sa leskne, budete mať doma aj vy, a to v priebehu niekoľkých minút. Vyhrňte si rukávy, nasaďte gumené rukavice a poďme na to!

Teda, kým sa vrhnete do čistenia, mali by ste vedieť, aká je najlepšia frekvencia čistenia kefy a rovnako aj držiaka na kefu podľa odborníkov. Tí tvrdia, že WC kefa a držiak na kefu by sa mal čistiť po každom použití a dezinfikovať aspoň raz za mesiac. V prípade, že kefu necháte pred vložením do držiaka úplne vyschnúť, tak držiak by sa mal dôkladne čistiť aspoň raz za mesiac. A naopak, pokiaľ ju nenechávate vyschnúť, ale po použití ju hneď vložíte do držiaka, tak spomínaný držiak by ste mali čistiť ideálne každý deň alebo aspoň raz do týždňa.

Pozri aj: Overené rady: Ako predĺžiť životnosť rezaných kvetov vo váze?

Čistenie toaletnej kefy

WC kefu môžete čistiť viacerými spôsobmi. Použiť môžete bielidlo, ale aj biely ocot. V oboch prípadoch tieto čistiace prostriedky prispejú aj k dezinfekcii držiaka na kefu. Avšak, dávajte si pozor a pri čistení používajte ochranné rukavice a rovnako aj okuliare.

  • Rýchle čistenie dezinfekčným sprejom – kefu po použití opláchnite vo vode. Podržte ju nad záchodovou misou a postriekajte ju dezinfekčným prípravkom (vhodný je aj 3-percentný peroxid vodíka). Nechajte ju vyschnúť a po vyschnutí vložte do držiaka.  
  • Čistenie bielidlom – dajte si prevariť približne 1 liter vody. Prevarenú vodu prelejte do dostatočne veľkého vedra, pridajte šálku bielidla a do vedra s týmto roztokom ponorte držiak na záchodovú kefu a rovnako aj samotnú kefu. Nechajte ich v roztoku aspoň hodinu. Po hodine v gumených rukaviciach kefu i držiak vyberte a opláchnite pod prúdom horúcej vody, aby ste spláchli bielidlo. Nechajte vyschnúť a používajte ďalej.
  • Čistiaci prípravok na riad – síce takýmto spôsobom sa nezbavíte baktérii, keďže saponát nemá dezinfekčné účinky, no kefu aspoň vyčistíte. Nalejte teda do vedra saponát, pridajte horúcu vodu a kefu i držiak ponorte do vody na 2 hodiny. Následne ich opláchnite po tečúcou vodou a osušte.

Tip: WC kefu so stojanom môžete vložiť aj do umývačky riadu a nechať ju „sterilizovať“ programom na to určeným. Horúca vodu a čistiaci prípravok (tableta do umývačky riadu alebo gél) sa postarajú o vyčistenie. Samozrejme, kefu aj stojan vložte do umývačky samostatne.

Zaujme ťa aj: Čo pomôže na zažratú mastnotu? Tieto tri veci máš doma aj ty!

Ako často WC kefu meniť?

Nastáva tu ešte otázka životnosti týchto WC doplnkov. Podľa odporúčaní by sa kefa mala meniť v závislosti od toho, ako často sa používa. Ideálne však každých 6 mesiacov. Nehovoriac o tom, že kefu je vhodné a nutné vymeniť aj v prípade, keď z nej vypadávajú štetiny, zmenila svoju farbu (zožltla), zapácha, zlomila sa a pod.

Pozri tiež: Ako vyčistiť granitový drez aj bez drahého čistiaceho prostriedku?

- Anketa

KEDY NAPOSLEDY STE VYMENILI WC KEFU ZA NOVÚ?

Odpovedalo 14 ľudí  

Robím to pravidelne - aj častejšie ako každých 6 mesiacov
43%
Fuuu, tak to si vôbec nespomeniem
43%
Minimálne raz do roka ju mením
14%
A to je fakt potrebné?!
0%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Mária Sivová 20.02.23 08:09

MS
karma
100.00

No veru čistiť ju čistím ale až tak často veru nemením.

  • 0
Odpovedať

Michaela Ulehlová 20.02.23 14:42

MU
karma
-1.00

Čistím, ale vymeniť by sa teda patrila

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 31.03.23 21:19

karma
-1.00

Čistíme ju každý deň a vymieňam podľa potreby

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní