13 najlepších receptov na šišky: Tradičné aj netradičné, smažené aj pečené – na fašiangy ideálne

13 najlepších receptov na šišky: Tradičné aj netradičné, smažené aj pečené – na fašiangy ideálne

    • Zdieľaj:
  • 5

Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde... Aj vám ako prvé napadne táto pieseň, keď sa spomenú FAŠIANGY? K tomuto obdobiu neodmysliteľne patria aj chutné pokrmy, ktoré sa síce pripravujú po celý rok, no v tomto období špeciálne.

Tradičné sú fánky, inak nazývané aj fašiangové božie milosti, ktoré sa pripravujú na klasický spôsob, ale aj s tvarohom. A rovnako sa vysmážajú aj fašiangové šišky. Tie sa tak isto dajú pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Tak si vyberte ten recept na šišky, ktorý vás osloví najviac.

Vyskúšaj aj: Cuketová galetka s ricottou: Poteší aj mimo letnej cuketovej sezóny

Rýchle tvarohové šišky bez kysnutia

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g jemného tvarohu
  • 3 vajíčka
  • 4 lyžice kryštálového cukru
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • ½ lyžičky soli
  • olej na vysmážanie
  • práškový cukor na posypanie

Postup: Do misky dáme tvaroh, prisypeme vanilkový a rovnako aj kryštálový cukor. Pridáme vajíčka, soľ a dobre premiešame, aby sa nám všetko spojilo. Následne pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Hotové cesto by nemalo byť ani riedke ani husté. Rozpálime si olej v hrnci a postupne vyprážame šišky. Tie si vytvoríme pomocou lyžíc. Vysmažené šišky necháme odtiecť na papierovej utierke a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

5-minútové šišky z 3 ingrediencií

  • 200 g polohrubej múky
  • 200 g bieleho jogurtu
  • 2 lyžičky prášku do pečiva

Postup: Do misky nasypeme múku, pridáme prášok do pečiva a následne aj jogurt. Vymiešame a hotové cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku. Postupne si odtrhávame a tvarujeme guľky, ktoré vysmážame v rozpálenom oleji. Hotové šišky obalíme v práškovom cukre.

Kefírové šišky

  • 200 ml kefíru
  • 400 g polohrubej múky
  • 2 žĺtky
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • ½ balenia vanilkového cukru
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • 4 lyžice oleja

Postup: Do väčšej misky nalejeme kefír, pridáme žĺtky, olej, kryštálový i vanilkový cukor, štipku soli a dobre premiešame. V extra miske zmiešame múku so sódou bikarbónou. Múčnu zmes postupne zapracovávame do kefírovej. Hotové cesto vyklopíme na pracovnú dosku a párkrát prehnetieme. V prípade, že sa vám zdá cesto príliš lepivé, pridajte trochu múky. Pozor, aby nebolo tuhé! Necháme chvíľku odstáť. Z cesta postupne tvoríme šišky – môžeme ich vykrajovať pohárom alebo vykrajovačkou. Hotové šišky vysmážame v rozpálenom oleji.

Jablkové šišky

  • 280 g polohrubej múky
  • 1 väčšie jablko
  • 1 vajíčko
  • 1 lyžica kryštálového cukru
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • ¾ balíčka prášku do pečiva
  • 2 lyžice oleja
  • 2 lyžice kyslej smotany
  • štipka soli

Postup: Jablko si očistíme a nastrúhame na najväčšom strúhadle. V extra miske si vymiešame vajíčka s cukrom. Prilejeme olej, pridáme smotanu a opäť premiešame. Následne do zmesi vmiešame nastrúhané jablko a preosiatu múku spolu s práškom do pečiva a soľou. Hotové cesto necháme chvíľku odstáť. Vyklopíme na pomúčenú dosku, prehnetieme, rozvaľkáme a vykrajujeme šišky. Šišky vysmažíme v rozpálenom oleji.

Odporúčame: Francúzsky toast na sladko: Z toastového chleba, z vianočky i plnený

Šišky z kvásku

  • 250 g celozrnnej špaldovej hladkej múky
  • 200 g pšeničného kvásku
  • 80 ml mlieka
  • 100 g kyslej smotany
  • 50 g masla
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli

Postup: V miske si zmiešame všetky ingrediencie. Hotové cesto prehnetieme rukami a necháme prikryté aspoň 3 hodiny odstáť. Vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme asi na 1 cm hrubý plát. Postupne vykrajujeme šišky, ktoré opäť prikryjeme a necháme podkysnúť (cca 45 minút). Hotové šišky vysmážame v rozohriatom oleji. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Môžeme ich dochutiť aj troškou marmelády.

Šišky s krémom

  • 350 ml mlieka
  • 20 g droždia
  • 80 g kryštálového cukru
  • 400 g polohrubej múky
  • 2 žĺtky
  • 50 g masla
  • kôra z 1 citróna
  • štipka soli

Smotanový krém:

  • 250 g jemného tvarohu
  • 250 g kyslej smotany
  • 1 vanilkový cukor

Postup: Vo vlažnom mlieku rozmiešame cukor a pridáme droždie. Necháme kvások vykysnúť. Do mixéra dáme múku, kvások, žĺtky, citrónovú kôru, maslo, soľ a necháme vymiesiť cesto. Hotové cesto prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto podkysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku, prehnetieme rukami a rozvaľkáme na 2 cm plat. Postupne vykrajujeme šišky, ktoré vysmažíme v rozpálenom oleji.

Následne si pripravíme smotanový krém, ktorý dáme do chladničky stuhnúť. Hotové šišky dozdobíme krémom. Pridať môžete aj marmeládu alebo horúce ovocie.

Tvarohové šišky s rumom

  • 250 g tvarohu
  • 250 g hladkej múky
  • 2 vajíčka
  • 2 lyžice rumu
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 lyžica práškového cukru
  • štipka soli

Postup: Na pracovnej doske zmiešame múku, cukor, sódu bikarbónu a soľ. Pridáme tvaroh, vajíčka, rum a spracujeme cesto. Hotové cesto vyvaľkáme na 1 cm hrubý plat a postupne vykrajujeme šišky. Takto pripravené šišky vysmažíme v rozpálenom oleji. Po vysmažení necháme stiecť z oleja, natrieme džemom, posypeme práškovým cukrom a podávame.

Ďalšie TOP recepty na šišky:


    • Zdieľaj:
  • 5
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Daniela Bieliková 18.02.23 10:08

DB
karma
113.00

Pekné recepty, idem vyskúšať tvarohové s rumom

  • 0
Odpovedať

Magdaléna Križanová 18.02.23 15:01

MK
karma
91.00

Zaujímavé fašiangové recepty

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 18.02.23 18:07

MM
karma
100.00

tradičné sú NAJ

  • 0
Odpovedať

Erika Podskubová 19.02.23 14:43

EP
karma
104.00

Moja mamina robila šišky tie najlepšie,bohužiaľ ja som sa to nenaučila

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 20.02.23 22:28

MR
karma
107.00

super inšpirácia, určite vyskúšam jablkové a kefírové šišky

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Inflácia a varenie: Ako zatočiť s vysokými cenami práve v kuchyni?
LIFESTYLE

Inflácia a varenie: Ako zatočiť s vysokými cenami práve v kuchyni?

  • 0
  • 28.01.2023
Odišla legenda, ktorá navždy zmenila slovenskú a českú kinematografiu
LIFESTYLE

Odišla legenda, ktorá navždy zmenila slovenskú a českú kinematografiu

  • 0
  • 25.02.2023
Myóm na maternici – aké príznaky naň môžu poukazovať?
Zdravie

Myóm na maternici – aké príznaky naň môžu poukazovať?

  • 0
  • 19.02.2023