Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde... Aj vám ako prvé napadne táto pieseň, keď sa spomenú FAŠIANGY? K tomuto obdobiu neodmysliteľne patria aj chutné pokrmy, ktoré sa síce pripravujú po celý rok, no v tomto období špeciálne.
Tradičné sú fánky, inak nazývané aj fašiangové božie milosti, ktoré sa pripravujú na klasický spôsob, ale aj s tvarohom. A rovnako sa vysmážajú aj fašiangové šišky. Tie sa tak isto dajú pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Tak si vyberte ten recept na šišky, ktorý vás osloví najviac.
Vyskúšaj aj: Cuketová galetka s ricottou: Poteší aj mimo letnej cuketovej sezóny
Rýchle tvarohové šišky bez kysnutia
- 250 g hladkej múky
- 250 g jemného tvarohu
- 3 vajíčka
- 4 lyžice kryštálového cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1 balenie prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
- olej na vysmážanie
- práškový cukor na posypanie
Postup: Do misky dáme tvaroh, prisypeme vanilkový a rovnako aj kryštálový cukor. Pridáme vajíčka, soľ a dobre premiešame, aby sa nám všetko spojilo. Následne pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Hotové cesto by nemalo byť ani riedke ani husté. Rozpálime si olej v hrnci a postupne vyprážame šišky. Tie si vytvoríme pomocou lyžíc. Vysmažené šišky necháme odtiecť na papierovej utierke a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
5-minútové šišky z 3 ingrediencií
- 200 g polohrubej múky
- 200 g bieleho jogurtu
- 2 lyžičky prášku do pečiva
Postup: Do misky nasypeme múku, pridáme prášok do pečiva a následne aj jogurt. Vymiešame a hotové cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku. Postupne si odtrhávame a tvarujeme guľky, ktoré vysmážame v rozpálenom oleji. Hotové šišky obalíme v práškovom cukre.
Kefírové šišky
- 200 ml kefíru
- 400 g polohrubej múky
- 2 žĺtky
- 3 lyžice kryštálového cukru
- ½ balenia vanilkového cukru
- ½ lyžičky sódy bikarbóny
- štipka soli
- 4 lyžice oleja
Postup: Do väčšej misky nalejeme kefír, pridáme žĺtky, olej, kryštálový i vanilkový cukor, štipku soli a dobre premiešame. V extra miske zmiešame múku so sódou bikarbónou. Múčnu zmes postupne zapracovávame do kefírovej. Hotové cesto vyklopíme na pracovnú dosku a párkrát prehnetieme. V prípade, že sa vám zdá cesto príliš lepivé, pridajte trochu múky. Pozor, aby nebolo tuhé! Necháme chvíľku odstáť. Z cesta postupne tvoríme šišky – môžeme ich vykrajovať pohárom alebo vykrajovačkou. Hotové šišky vysmážame v rozpálenom oleji.
Jablkové šišky
- 280 g polohrubej múky
- 1 väčšie jablko
- 1 vajíčko
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- ¾ balíčka prášku do pečiva
- 2 lyžice oleja
- 2 lyžice kyslej smotany
- štipka soli
Postup: Jablko si očistíme a nastrúhame na najväčšom strúhadle. V extra miske si vymiešame vajíčka s cukrom. Prilejeme olej, pridáme smotanu a opäť premiešame. Následne do zmesi vmiešame nastrúhané jablko a preosiatu múku spolu s práškom do pečiva a soľou. Hotové cesto necháme chvíľku odstáť. Vyklopíme na pomúčenú dosku, prehnetieme, rozvaľkáme a vykrajujeme šišky. Šišky vysmažíme v rozpálenom oleji.
Odporúčame: Francúzsky toast na sladko: Z toastového chleba, z vianočky i plnený
Šišky z kvásku
- 250 g celozrnnej špaldovej hladkej múky
- 200 g pšeničného kvásku
- 80 ml mlieka
- 100 g kyslej smotany
- 50 g masla
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
Postup: V miske si zmiešame všetky ingrediencie. Hotové cesto prehnetieme rukami a necháme prikryté aspoň 3 hodiny odstáť. Vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme asi na 1 cm hrubý plát. Postupne vykrajujeme šišky, ktoré opäť prikryjeme a necháme podkysnúť (cca 45 minút). Hotové šišky vysmážame v rozohriatom oleji. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Môžeme ich dochutiť aj troškou marmelády.
Šišky s krémom
- 350 ml mlieka
- 20 g droždia
- 80 g kryštálového cukru
- 400 g polohrubej múky
- 2 žĺtky
- 50 g masla
- kôra z 1 citróna
- štipka soli
Smotanový krém:
- 250 g jemného tvarohu
- 250 g kyslej smotany
- 1 vanilkový cukor
Postup: Vo vlažnom mlieku rozmiešame cukor a pridáme droždie. Necháme kvások vykysnúť. Do mixéra dáme múku, kvások, žĺtky, citrónovú kôru, maslo, soľ a necháme vymiesiť cesto. Hotové cesto prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto podkysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku, prehnetieme rukami a rozvaľkáme na 2 cm plat. Postupne vykrajujeme šišky, ktoré vysmažíme v rozpálenom oleji.
Následne si pripravíme smotanový krém, ktorý dáme do chladničky stuhnúť. Hotové šišky dozdobíme krémom. Pridať môžete aj marmeládu alebo horúce ovocie.
Tvarohové šišky s rumom
- 250 g tvarohu
- 250 g hladkej múky
- 2 vajíčka
- 2 lyžice rumu
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 lyžica práškového cukru
- štipka soli
Postup: Na pracovnej doske zmiešame múku, cukor, sódu bikarbónu a soľ. Pridáme tvaroh, vajíčka, rum a spracujeme cesto. Hotové cesto vyvaľkáme na 1 cm hrubý plat a postupne vykrajujeme šišky. Takto pripravené šišky vysmažíme v rozpálenom oleji. Po vysmažení necháme stiecť z oleja, natrieme džemom, posypeme práškovým cukrom a podávame.
Ďalšie TOP recepty na šišky:
- Rýchle 5-minútové šišky – nebudeš sa ich vedieť dojesť!
- Bezlepkové recepty: Tradičné slovenské šišky s lekvárom
- Máš chuť maškrtiť? Zachráni ťa recept na domáce donuty z kefíru!
- Famózne šišky do rúry, ktoré nie sú utopené v oleji: Nebudeš sa ich vedieť dojesť!
- Tvarohové šišky podľa Katky Jakeš: Zaručene im neodoláš!
- Nadýchané babičkine šišky – tejto klasickej dobrote nikto neodolá!