Základ a teória je jednoduchá. Musíme pretransformovať jedlá z cestovín na zeleninový variant. Je to o trochu viac kreatívny a chutný variant, ako doplniť potrebné množstvo zeleniny každý deň. A k tomu je vhodné znížiť príjem kalórií, sacharidov a lepku.
Jediné, čo potrebujete sú jednoduché kulinárske zručnosti, nôž a škrabka na zeleninu.
Skúste to aj prostredníctvom týchto 8 chutných receptov.
Odporúčame prečítať: 6 jedál, ktoré dokážu odstrániť stres
1. Thajské orechovo-zemiakové „rezance“
Kalórie: 305
Tieto rezance vyzerajú na prvý pohľad rovnako, ale je to viac-menej vegetariánska verzia. Namiesto ryžových rezancov použijete sladké zemiaky zo zeleninovej polievky (poskytujú extrémne veľa dobrých chutí). Vaše telo obohatíte o veľký príjem beta-katorénu, ktorý vaše telo potrbuje každý jeden deň na správne fungovanie. Zaujímavým faktom zostáva výskum, ktorého výsledok poukazuje, že beta-karotén je pre naše telo omnoho lepšie stráviteľné, ako sú zemiaky spracované na tuku. Vzhľadom k tomu, sa tieto „rezance“ veľmi ľahko a rýchlo pripravujú. Pridajte ešte semienka, omáčku, arašidy, červenú bazalku a koriander.
2. Tekvicové špagety s pestom
Kalórie:340
Tekvica je ideálnou voľbou pri nahradení bežnej verzie cestovín, obzvlášť vtedy, ak potrebujete veľký prísun vlániny. Tekvicové špagety sa dajú variť aj v mikrovlnnej rúre, máte ich hotové asi za 12 minút. Keď sú špagety hotové, jednoducho pridáte pesto, plátky paradajok, píniové oriešky a čerstvú bazalku. Aj bez skutočnej cestoviny dostanete plnohodnotnú príchuť talianskej kuchyne.
Odporúčame prečítať: 5 potravín, ktorých pozitívne účinky ešte len spoznáte
3. „Makarónový“ šalát
Kalórie: 167
Jar sa pomaly blíži a s ňou aj pikniková sezóna. A práve makarónový šalát je ideálnym pokrmom na malé posedenie v srdci prírody, alebo na záhradný večierok. Cuketu môžete narezať, akokoľvek sa vám to bude hodiť. Cuketa sa uvarí veľmi rýchlo a na zachovanie tradičnej chute stačí pridať vajcia, ktoré sú bohaté na bielkoviny. Môžete ho podávať ako ľahké predjedlo či prílohu.
4. Pikantné ázijské mrkvové „rezance“
Kalórie: 172
Jeden ázijský distribútor má zaujímavé mrkvové rezance. Sú veľmi chutné a môžete si ich pripraviť na 3 spôsoby: sladký, slaný aj korenený. Dokonca, všetky tri v jednej miske! Sladké si vytvoríte v spojení s kokosovým nektárom alebo medom. Slané pridaním sójovej omáčky a pikantné z ázijskej chilli omáčky. Navyše, z mrkvy ešte aj získate prirodzenú sladkosť. Podľa predbežných výskumov by mrkva mala hrať potenciálnu rolu pri ochrane pečene, regulácií hladiny krvného cukru a cholesterolu. A ak by sa to aj nepotvrdilo, tak minimálne dobre chutí.
Odporúčame prečítať: 5 dôvodov, prečo ženy potrebujú flexibilné pracovné možnosti
5. Kuracie mäso s paprikovou „cestovinou“
Kalórie: 215
Najjednoduchší spôsob, ako nahradiť cestovinu, je vytvoriť dlhé pásy chutnej zeleniny. Tieto „rezance“ sú kombináciou prúžkov papriky a červenej cibuľky. Kuracie mäso taktiež nakrájame na podlhovasté kúsky, takže všetko pôsobí na tanieri podobne a jednoliato. Pridáme trochu medu a korenia, pre orientálnu príchuť. Túto chutnú zeleninovú zmes môžeme zavinúť do kukuričnej tortilly.
6. Pepe šalát
Kalórie: 160
Tri tradičné zložky tohto talianskeho šalátu sú: syr pecorino Romano, cestoviny a čierne korenie. Jednoduché zloženie v obohatení o červenú/žltú papriku je priam ,,nebíčkom v papuľke". Keďže papriky sú bohaté na živiny, najmä na vitamín C a majú málo kalórií a intenzívnu chuť, nemožno ich vynechať.
Odporúčame prečítať: Makový olej na posilnenie zdravia a krásy
7. Grécky uhorkovo-rezancový šalát
Kalórie: 311
Ak máte radi svieže šaláty, tak tento si zamilujete. Tradičná grécka kuchyňa je plná sladko-kyslých príchutí a jedinečných mliečných výrobkov, ako napríklad grécky jogurt. Samotná príchuť šalátu je veľmi podobná tzatziki. Tzatziki je pikantný, alebo len jemno sladko-kyslý dip, zložený z gréckeho jogutu, uhorky a korenia. V tomto prípade uhorka nahradí rezance. Uhorku si nastrúhame a ochutíme presne tak, ako spomínané tzatziki. Vďaka gréckemu jogurtu je šalát svieži a sýty.
8. Repa s kozím syrom a rukolou
Kalórie: 176
Málo známa, ale o to chutnejšia je kombinácia repy a rukoly. Repu si budeme musieť pred pridaním do šalátu upiecť alebo uvariť. Môže to potrvať dlhšie, a tak si na to vyhraďte čas. V prvom rade ju treba nakrájať na malé časti (nezabúdajte, že repa farbí, a preto si radšej navlečte rukavice). Ešte do horúcej repy vhodíme kozí syr, aby sa jemne roztopil (ak to nemáte radi, môžete ho pridať až do vychladnutej) a pridáme zvyšnú zeleninu.
Odporúčame prečítať: Čo vám akné prezrádza o vašom zdraví?