Grécka kuchyňa – ako pripraviť tradičné pochúťky zo slnečného Grécka?

Grécka kuchyňa – ako pripraviť tradičné pochúťky zo slnečného Grécka?

Rôznorodé svetové kuchyne majú množstvo svojich tradičných jedál, ktorými sú známe naprieč celou zemeguľou. Keď sa povie pizza, každý si hneď spomenie na Taliansko. Keď sa povie trebárs makrónky, každý zase vie, že je reč o Francúzsku. A k nášmu malému, no krásnemu Slovensku bez pochýb patria bryndzové halušky či pirohy. Samozrejme, mnohé špeciality nie sú príznačné len pre jednu krajinu, ale sú tradičné napríklad aj pre širší región. Podobne je to s kuchyňami v okolí Stredozemného mora. 

Tu má svoj pôvod aj úžasná grécka kuchyňa, ktorá má toho nemálo spoločného aj s tureckou kuchyňou, no a prienik by sme našli aj s blízkou talianskou kuchyňou. Mnohí navštevujú rok čo rok slnečné Grécko nielen pre krásne more a prírodu, ale aj fantastické špeciality, ktoré sa skrátka oplatí vyskúšať. Ku gréckej kuchyni neodmysliteľne patrí čerstvá zelenina, hlavne paradajky či baklažán, taktiež olivy a olivový olej, feta syr i morské plody.

Poďte s nami okúsiť chuť Grécka a pripravte si v pohodlí domova niektoré z tradičných gréckych jedál. 

Najväčšie grécke špeciality:

Spanakorizo – grécka špenátová ryža

Ingrediencie:

  • 500 g listového špenátu

  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 1 šálka nakrájanej cibule
  • 1/3 šálky nahrubo nasekaného cesnaku
  • 1/4 šálky nasekaného kôpru
  • 1 PL sušeného oregana
  • 300 g bielej strednozrnnej ryže
  • 1 l vody alebo zeleninového vývaru
  • 1,5 ČL soli
  • 1 ČL mletého čierneho korenia

Postup: Rozohrejeme si 2 PL oleja a speníme na ňom cibuľu s cesnakom. Pridáme soľ, korenie, oregano a kôpor. Pridáme aj ryžu a krátko orestujeme. Následne prisypeme špenát a zalejme vodou. Necháme na nižšom plameni variť asi 30 minút, respektíve do zmäknutia ryže. Pred podávaním necháme postáť aspoň 15 minút a porciu na tanieri pokvapkáme trochou olivového oleja. Môžeme posypať feta syrom a pridať plátok citróna. 

Spanakopita – grécky špenátový koláč

Ingrediencie: 

  • 2 balíčky lístkového cesta (chladeného a vyvaľkaného)

  • 1 vajce na potretie
  • 600 g mrazeného špenátu (krájaný, nie pretlak)
  • 300 g feta syru
  • 250 g ricotty
  • 3 vajca (do plnky)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 ČL soli
  • kôpor
  • bazalka a petržlenová vňať 
  • provensálske korenie

Postup: V hrnci si necháme rozmraziť na miernom plameni špenát. Necháme vychladnúť a vyžmýkame z neho prebytočnú vodu. V miske k špenátu pridáme fetu a ricottu, taktiež vajcia a pretlačený cesnak, olej, soľ a koreniny podľa chuti. Dôkladne vymiešame, aby nám vznikla jednotná plnka. Na menší plech (s rozmermi cca 25x35 cm) si položíme jedno lístkové cesty a rozotrieme naň plnku.

Prikryjeme druhým lístkovým cestom, pritlačíme okraje, popicháme vidličkou a potrieme rozšľahaným vajcom. Dáme do rúry na 190 °C na asi 40 minút. Tento grécky slaný koláč môžeme podávať ako hlavný chod alebo prílohu. 

Cestoviny kritharaki s paradajkami, olivami a fetou

Ingrediencie: 

  • 300 g cestovín kritharaki

  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 šalotka
  • 600 g lúpaných paradajok
  • soľ a mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • 100 g čiernych olív bez kôstky
  • 1/2 cukety
  • 150 g fety
  • kôra z 1 citróna
  • čerstvá mäta

Postup: Cestoviny v osolenej vriacej vode povaríme asi 12 minút. Mali by byť polomäkké. Na panvici si rozpálime olivový olej a opražíme na ňom šalotku nasekanú najemno a tenké plátky cesnaku. Po chvíli pridáme paradajky a znížime plameň. Osolíme a okoreníme. Pridáme olivy a pár pokrájaných lístkov mäty. Necháme chvíľu variť.

Medzitým si pokrájame cuketu na malé kúsky a zľahka ju orestujeme na olivovom oleji. Osolíme a okoreníme. Scedené cestoviny pridáme k paradajkovej omáčke a premiešame. Pri podávaní cestoviny posypeme cuketou, nastrúhanou citrónovou kôrou a rozdrobeným feta syrom. 

Sladké pečivo bougatsa

Ingrediencie: 

  • 2 pláty tenkého lístkového cesta (alebo filo cesto)

  • 4 hrnčeky mlieka
  • 1/2 hrnčeka masla
  • 1/2 hrnčeka krupice
  • 1/2 hrnčeka cukru
  • 2 vajcia
  • 2 žĺtky
  • vanilkový cukor
  • 1 PL vanilkového pudingu

Postup: Zohrejeme si mlieko. Trochu odlejme, zmiešame s vanilkovým pudingom a vrátime do hrnca s mliekom. Polovičku masla si rozpustíme v malom hrnci, prisypeme krupicu a pár minút miešame. Do mlieka pridáme cukor s vanilkovým cukrom aj krupicu. Za stáleho miešania uvaríme hustú kašu, ktorú necháme trochu ochladnúť.

Následne pridáme rozmiešané vajcia aj žĺtky. Vymažeme si maslom plech a položíme naň jeden plát cesta. Navrstvíme krém a prikryjeme druhým cestom. Nožom zľahka zvrchu narežeme porcie (ale nerozrežeme až do spodku). Polejeme zbytkom masla a dáme do rúry na 30 minút. Pečieme pri teplote 200 °C. Pečivo podávame vlažné, posypané cukrom a škoricou. 

Papriková nátierka tyrokafteri

Ingrediencie:

  • 200 g syra feta

  • 1 surová kápia
  • 2 PL gréckeho jogurtu
  • 1 malá štipľavá paprika
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 4 PL olivového oleja

Postup: Kápiu a papriku v rúre opečieme dočierna asi 15 až 20 minút. Ešte horúce ich dáme do misky, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme spariť (aspoň 15 minút). Vďaka tomu sa nám kápia a paprika ľahšie ošúpe. Papriku so semienkami a kápiu zbavenú jadrovníka, nakrájanú na menšie kúsky, dáme do mixéra. Pridáme jogurt a citrónovú šťavu. 

Taktiež pridáme pomrvenú fetu a olej. Všetko spolu rozmixujeme a hotovú nátierku odložíme na hodinu do chladničky. Ide o redšiu nátierku, do ktorej sa hodí namáčať pita chlieb alebo rôzne druhy zeleniny. Skvelo sa hodí k olivám. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní