Najjednoduchší recept na makrónky, ktoré si môžeš doladiť podľa seba

Najjednoduchší recept na makrónky, ktoré si môžeš doladiť podľa seba

Skúšali ste už niekedy piecť makrónky? A podarili sa vám? Túto maškrtu by sme mohli označiť za jednu z komplikovanejších, pretože jej príprava sa môže zdať príliš komplikovaná a výsledok nie je vždy zaručený. Občas sa totižto môže stať, že po upečení nemajú makrónky krásny okrúhli tvar, ale sú prepadnuté, nemajú dno, sú duté, na vrchu popraskané alebo vôbec nenarastú.

No s týmto receptom ich určite zvládnete upiecť aj vy. Tradičný a pravý recept na francúzske makrónky zahŕňa zohrievanie vody s cukrom na teplotu 118 °C, ktorá sa pridáva k bielkom a na pomalých otáčkach sa mixuje tuhý sneh. Už tu ak spravíte chybu, makrónky sa nemusia podariť. My sme však objavili o niečo jednoduchší recept. Ak ste ich nepiekli, tak určite vyskúšajte.

domáce makrónky

Zdroj: Shutterstock®

Na makrónky potrebujeme:

  • 36 g mandľovej múky
  • 65 g práškového cukru
  • 25 g kryštálového cukru
  • 1 bielok

Mandľovú múku spolu s práškovým cukrom vložíme do mixéra a rozmixujeme na čo najjemnejšiu zmes.

Do odolnej misy si dáme 1 bielok, pridáme kryštálový cukor a za stáleho miešanie nad parou zmes zohrejeme. Zohrievame dovtedy, kým sa cukor úplne neroztopí. Až bude cukor roztopený, dáme dole z pary a pomocou šľahača vymiešame sneh. Ak chcete dodať makrónkam nejakú farbu, tak počas miešania pridajte k zmesi potravinárske farbivo.

K hmote postupne začneme pridávať múku zmiešanú s práškovým cukrom. Najlepšie je túto sypkú zmes pridávať postupne a aby ste predišli hrudkám vo finálnej makrónkovej hmote, tak ju  môžete preosiať cez sitko. Hotová zmes by nemala byť príliš hustá, ale ani nie príliš riedka – mala by mať lávovú konzistenciu. Zmes si preložíme do cukrárskeho vrecka a okrúhlou špičkou na plechu vystlanom papierom na pečenie vytvoríme okrúhle makrónky.

Pre menej skúsené je skvelou pomôckou originálna podložka na makrónky, alebo si môžete pomôcť nakreslením kruhov v priemere 3 cm. Medzi každou makrónkou nechajte aspoň 1 cm voľné miesto. Na záver ešte poriadne pobúchame plechom, aby sa makrónky pekne rozliali a zbavili nadbytočného vzduchu. Ak sa vám na povrchu vytvorili bublinky, prepichnite ich špáradlom.

Rúru si dáme nahriať na 100 °C a makrónky dáme vysušiť. Spočiatku ich sušíme 3 minúty pri pootvorených dvierkach a následne ďalších 15 minút pri zatvorených dvierkach. Upečené makrónky necháme vychladnúť a následne oddelíme od papiera. Medzitým si pripravíme plnku.

Najjednoduchšia je plnka z čokolády a smotany. Do hrnca si nalejeme smotanu, ktorú necháme zohriať a pridáme do nej čokoládu. Odstavíme zo sporáka a za stáleho miešania necháme čokoládu roztopiť. Zmes necháme mierne vychladnúť a následne mixérom vyšľaháme do peny. Hotovou zmesou naplníme makrónky. Prajeme príjemné maškrtenie.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Katarína Konečná 15.11.21 14:56

KK
karma
109.00

makrónky som chutnala, ale neoslovili ma

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 15.11.21 15:59

MM
karma
107.00

vyzerajú veľmi dobre

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 15.11.21 18:22

MM
karma
100.00

toto je asi jediná sladkosť, ktorú som ešte nevyskúšala urobiť

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 15.11.21 22:31

karma
106.00

Makrónky som skúsila, ale neboli celkom vydarené.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 16.11.21 06:20

ĽŠ
karma
100.00

Stojí za vyskúšanie.

  • 0
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 16.11.21 14:47

karma
74.00

makronky mám velmi rada,len nemám odvahu vyskúšať - recept vyzerá jednoduchy skusim ,dakujem

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 16.11.21 17:06

MR
karma
104.00

naša vnučka ich zbožňuje, zrejme ich vyskúšam urobiť aj ja

  • 0
Odpovedať

Natália Lobodášová 16.11.21 22:40

NL
karma
105.00

Makrónky milujem, ale netrúfla by som si ich upiecť.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní