Segedínsky guláš – klasika klasík, ktorá chutí vždy

Segedínsky guláš – klasika klasík, ktorá chutí vždy

    • Zdieľaj:
  • 8

Poctivá klasika na obed nesklame nikdy. Jednou z takých je aj segedínsky guláš. Vôňa kvasenej kapusty, mäsa a kyslastá smotanová omáčka s domácou knedľou –  ideálna kombinácia nielen na nedeľný obed. Segedín ulahodí našim chuťovým bunkám azda aj o polnoci. U nás je segedín obľúbený, obzvlášť u mňa a jedla by som ho donekonečna. Postup prípravy býva jednoduchý a zvyčajne rovnaký.

Tajomstvo úspechu sa ukrýva najmä v kvalitnej a chutnej kyslej kvasenej kapuste. Nie každý z nás má však podmienky na kvasenie kapusty v domácom prostredí. Ak vám balená kapusta z obchodu príliš nevonia, voľte kapustu od lokálnych domácich predajcov. 

Odporúčame: Guláš na niekoľko spôsobov – skúsiť cuketový či z diviny?

segedínsky guláš

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Na prípravu segedínskeho gulášu budete potrebovať

  • 1 kg bravčovej krkovičky / bravčového pliecka
  • 1 kg kyslej kvasenej kapusty
  • 2 veľké cibule
  • 1 smotanu na varenie
  • 1 smotanu na šľahanie
  • Sladkú mletú papriku
  • Mletú rascu
  • Hladkú múku
  • Soľ, korenie

Pozri aj: RECEPT: Falošné halušky na zdravší spôsob, ale rovnako skvelé!

segedín

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Postup

Cibuľu očistíme, nakrájame na drobné kocky a opražíme na troche oleja dosklovita. Bravčové mäso si medzitým umyjeme a rovnako nakrájame na kocky. Mäso pridáme k cibuli a orestujeme, kým sa nezatiahne. Mäso potom poprášime sladkou mletou paprikou, mletou rascou a krátko popražíme. Následne podlejeme vodou a pridáme po kúskoch kapustu. Šťavu z kapusty nevylievajte a pridajte ju ku kapuste. Kapustu s mäsom varíme, až kým mäso nezmäkne. Hrniec odstavíme z ohňa a necháme chvíľu postáť. Potom pridáme smotanovú zátrepku zo šľahačkovej smotany, smotany na varenie a trochy hladkej múky. Za stáleho miešania vlejeme zátrepku cez sitko do mäsovo-kapustového základu. Segedín necháme prevrieť a následne osolíme a okoreníme podľa chuti. Podávame s domácou knedľou.

Odporúčame tiež: Domáce fliačky so sladkou kapustou: Budeš sa až za ušami oblizovať!


    • Zdieľaj:
  • 8
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Vlasta Mäsiarová 16.11.21 11:58

karma
90.00

Segedinsky guľáš majú radi asi v každej rodine. Aj my si na ňom radi pochutnáme

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 16.11.21 14:17

KK
karma
104.00

U nás doma je segedín obľúbený, už viem čo v sobotu navarím :)

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 16.11.21 16:56

MR
karma
104.00

stará dobrá klasika ktorá nikdy nesklame

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 16.11.21 17:37

MM
karma
107.00

niet nad klasiku, ktorá nikdy nesklame

  • 0
Odpovedať

Natália Lobodášová 16.11.21 22:38

NL
karma
105.00

Veľmi rada ho varím, ale najviac mi aj tak chutí od maminy :-)

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 17.11.21 07:32

ĽŠ
karma
100.00

Výborná klasika, ktorá chutí vždy!

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 17.11.21 13:50

MC
karma
100.00

Hneď by som si dala.

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 17.11.21 16:49

ZS
karma
100.00

Ešte cesnak a kapusty približne 3 kg

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Neplodnosť u mužov i žien – čo všetko môže byť jej príčinou?
Pre ženy

Neplodnosť u mužov i žien – čo všetko môže byť jej príčinou?

  • 1
  • 02.12.2021
Ako znížiť cholesterol prírodnou cestou?
Zdravie

Ako znížiť cholesterol prírodnou cestou?

  • 1
  • 29.10.2021
Zuzkin život s bolesťou hlavy: „Čo ma zachraňuje od šialenej migrény?“
Zdravie

Zuzkin život s bolesťou hlavy: „Čo ma zachraňuje od šialenej migrény?“

  • 4
  • 25.09.2021
TOPlist