Poctivá klasika na obed nesklame nikdy. Jednou z takých je aj segedínsky guláš. Vôňa kvasenej kapusty, mäsa a kyslastá smotanová omáčka s domácou knedľou – ideálna kombinácia nielen na nedeľný obed. Segedín ulahodí našim chuťovým bunkám azda aj o polnoci. U nás je segedín obľúbený, obzvlášť u mňa a jedla by som ho donekonečna. Postup prípravy býva jednoduchý a zvyčajne rovnaký.
Tajomstvo úspechu sa ukrýva najmä v kvalitnej a chutnej kyslej kvasenej kapuste. Nie každý z nás má však podmienky na kvasenie kapusty v domácom prostredí. Ak vám balená kapusta z obchodu príliš nevonia, voľte kapustu od lokálnych domácich predajcov.
Odporúčame: Guláš na niekoľko spôsobov – skúsiť cuketový či z diviny?
Na prípravu segedínskeho gulášu budete potrebovať
- 1 kg bravčovej krkovičky / bravčového pliecka
- 1 kg kyslej kvasenej kapusty
- 2 veľké cibule
- 1 smotanu na varenie
- 1 smotanu na šľahanie
- Sladkú mletú papriku
- Mletú rascu
- Hladkú múku
- Soľ, korenie
Pozri aj: RECEPT: Falošné halušky na zdravší spôsob, ale rovnako skvelé!
Postup
Cibuľu očistíme, nakrájame na drobné kocky a opražíme na troche oleja dosklovita. Bravčové mäso si medzitým umyjeme a rovnako nakrájame na kocky. Mäso pridáme k cibuli a orestujeme, kým sa nezatiahne. Mäso potom poprášime sladkou mletou paprikou, mletou rascou a krátko popražíme. Následne podlejeme vodou a pridáme po kúskoch kapustu. Šťavu z kapusty nevylievajte a pridajte ju ku kapuste. Kapustu s mäsom varíme, až kým mäso nezmäkne. Hrniec odstavíme z ohňa a necháme chvíľu postáť. Potom pridáme smotanovú zátrepku zo šľahačkovej smotany, smotany na varenie a trochy hladkej múky. Za stáleho miešania vlejeme zátrepku cez sitko do mäsovo-kapustového základu. Segedín necháme prevrieť a následne osolíme a okoreníme podľa chuti. Podávame s domácou knedľou.
Odporúčame tiež: Domáce fliačky so sladkou kapustou: Budeš sa až za ušami oblizovať!