Guláš na niekoľko spôsobov – skúsiť cuketový či z diviny?

Guláš na niekoľko spôsobov – skúsiť cuketový či z diviny?
  • 30.04.2014
  • Silvia Karasová

    • Zdieľaj:
  • 4

Vyhrabali ste odniekiaľ zaprášený, ale ešte funkčný kotlík? V tom prípade je najvyšší čas rozposlať sms-ky svojim blízkym s pozvánkou na záhradnú párty. Na ktorej sa, ako inak, bude podávať guláš varený v kotlíku, nad skutočným horiacim drevom. Jeho vôňa, ale aj chuť, je neporovnateľná s tým zo sporáku. K tomu čerstvý vzduch, voňavá záhrada a príjemná spoločnosť a hormóny šťastia môžu zaplaviť celé vaše telo. Pokiaľ ste aj žiaden kotlík nenašli, nič to. Doprajte si potešenie aspoň zo stolovania pod holým nebom. Priznajme si, že nám takto chutí oveľa viac!

Odporúčame: Domáce pumpkin spice latte: Také dokonalé ako z kaviarne

cuketový guláš

Zdroj: Shutterstock®

Rýchly cuketový guláš

Ingrediencie: vývar, cuketa, zemiaky, klobásky, cibuľa, cesnak, mletá sladká paprika, gulášové korenie, soľ

Postup: Aspoň 1,5 kg cukety dôkladne umyte a nakrájajte nadrobno. Dve nakrájané cibule opražte na oleji, pridajte na kocky nakrájané zemiak, cuketu a prelisovaný cesnak (cca 5 strúčikov). Chvíľku opečte, ochuťte paprikou, soľou a korením, zalejte vývarom (zeleninový, prípadne kurací) a uduste do mäkka. Pred koncom vhoďte do polievky nakrájané klobásky, alebo párky, dovarte domäkka a podávajte.

Skús aj: Banánová bábovka: Voňavá klasika na raňajky či olovrant

hovädzí guláš

Zdroj: Shutterstock®

Hovädzí guláš

Ingrediencie: 1 kg hovädzieho mäsa, cibuľa (cca 5 ks), 200 g čerstvých húb, 4 paradajky, 3 papriky, 2 pikantné klobásy, cca 500 g zemiakov, konzerva kukurice, 2 chilli papričky, korenie (borievky, sladká paprika, rasca, čerstvé čierne mleté korenie), 0,5 l svetlého piva, masť / olej

Postup: Na rozpálenej masti opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mäso a chvíľku opekáme. Tak dodáme nakrájané huby, paradajky, papriky a cesnak. Premiešame a chvíľu spoločne smažíme. Zmes osolíme, okoreníme, premiešame a zalejeme vodou. Približne v polovici varenia pridáme zemiaky aj klobásy nakrájané na kocky, kukuricu a zalejeme pivom. Do polievky vhodíme chilli papričky vcelku a varíme, až kým mäso nie je úplne mäkké.

bravčový guláš

Zdroj: Shutterstock®

Bravčový guláš

Ingrediencie: bravčové plece (cca 2kg), lečo, slanina, chilli papričky, zemiaky, šampiňóny, cibuľa, cesnak, masť, gulášové korenie, papriková pasta, soľ

Postup: Na masti opečieme cibuľu, pridáme slaninu a mäso nakrájané na kocky, osolíme, okoreníme, pridáme nadrobno nasekané chilli, lečo, pastu, všetko spolu opečieme a podlejeme vodou. V polovici varenia pridáme do polievky zemiaky a varíme do mäkka.

Skús aj: Recept na corn dog: Túto americkú špecialitu musíš vyskúšať!

guláš z diviny

Zdroj: Shutterstock®

Guláš z diviny

Ingrediencie: divina (napríklad jelenie mäso), cibuľa, cesnak, zemiaky, džem (napríklad šípkový, alebo brusnicový), soľ, chilli papričky, gulášové korenie, borievky, tymian, olej

Postup: Na oleji opečieme cibuľu, pridáme mäso, cesnak a chilli. Necháme smažiť a popritom okoreníme. Podlejeme vodou, alebo vývarom a necháme dusiť. Keď je mäso z polovice mäkké pridáme zemiaky a dovaríme. Na záver primiešame cca 4 lyžice džemu, chvíľku povaríme a podávame.


    • Zdieľaj:
  • 4
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Martina Zahoranová 30.04.14 13:09

MZ
karma
92.00

guláše máme u nás doma strašne radi takže ich varím dosť často a na rôzne spôsoby

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 20.12.15 07:38

SK
karma
113.00

u nas na dvore robime kotlikove gulase casto,zaciname na jar -"otvaracim" gulasom,potom pri narodeninach a meninach a zaverecny na jesen,vzdy je vyborny,zide sa nas aj dvadsat,vsetko rodina,uzivame si to

  • 0
Odpovedať

Zuzana Behancová 08.04.16 09:47

ZB
karma
-1.00

V lete robievame kotlíkový guláš ...a vždy chutí fantasticky

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 06.12.16 16:25

MC
karma
110.00

Kotlíkový alebo maďarský guláš vždy mi chuti.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Vitamín B9 v ľudskom tele – prečo ho potrebujú nielen tehotné ženy?
Zdravie

Vitamín B9 v ľudskom tele – prečo ho potrebujú nielen tehotné ženy?

  • 4
  • 07.08.2022
Čo vypovedá štýl sedenia o osobnosti človeka? Ťažko tomu uveriť!
Voľný čas

Čo vypovedá štýl sedenia o osobnosti človeka? Ťažko tomu uveriť!

  • 2
  • 05.07.2022
Nočné mory manikérok: Čo ich najviac pohoršuje na klientkach?
Voľný čas

Nočné mory manikérok: Čo ich najviac pohoršuje na klientkach?

  • 1
  • 30.08.2022
TOPlist