Cestovanie vlakom: Prečo sa tento druh dopravy stal trendom pre rok 2023?

Cestovanie vlakom: Prečo sa tento druh dopravy stal trendom pre rok 2023?
  • 31.01.2023
  • Michaela Kožáková

Lietadlá, autá, vlaky. Zatiaľ čo lietadlá sú považované za pohodlný a rýchly dopravný prostriedok, počas cesty autom zažijete kopec zábavy a zastaviť môžete kedy sa vám zachce. Cestovanie vlakom sa mnohým z nás často spája s minulosťou a staromódnosťou. Niektorým sa v mysli vybavia spomienky na študentské časy, železničné stanice, kupovanie lístka a cestovanie na internát. 

V dnešnej dobe, kedy sa kladie skutočne veľký dôraz na udržateľnosť a ochranu životného prostredia, milióny cestujúcich po celom svete prechádzajú na cestovanie vlakom ako preferovaný spôsob dopravy. Keď si k tomu pripočítame vysoké náklady na motorizáciu a nepredvídateľnú spoľahlivosť leteckých spoločností či stres a chaos na letiskách, stimuly na prechod na čisté, zelené cestovanie po železnici sú zreteľnejšie ako kedykoľvek predtým. Presne z týchto dôvodov sa cestovanie vlakom stáva trendom pre rok 2023.

Neprehliadni: Kam na výlet po Európe? Využi víkend a navštív tieto úchvatné mestá!

Prečo cestovať vlakom?

Prvý vlak sa objavil v roku 1804. Na vzdialenosť 16 kilometrov dokázal potiahnuť 25 ton železného materiálu a 70 ľudí. V priebehu histórie boli vlaky poháňané parou, elektrinou a naftou, hoci jeden z prvých vlakov v USA bol ťahaný koňmi.

Všetci z nás sme už počuli o slávnom Orient Expresse, ktorý vyvinul belgický obchodník Georges Nagelmackers. Túto osobnú diaľkovú dopravu uviedol do prevádzky v roku 1883. Počas svojej prvej cesty cestovali pasažieri z Paríža do bulharského prístavu Varna a potom sa nechali previezť parníkom cez Čierne more do Konštantínopolu, dnešného Istanbulu.

Cestovanie vlakom je nielen romantické, ale tiež pohodlné a dobrodružné. Nasávajte nádherné scenérie a nechajte sa utápať v nostalgii. Osviežte sa v reštauračnom vozni alebo sledujte, ako sa svet vôkol vás mihá za oknami vlaku.

Za posledných pár rokov sa tzv. „pomalé cestovanie“ dostalo do popredia trendov cestovania so svojimi krásnymi, zdĺhavými jazdami vlakmi, ktoré oživili staré známe príslovie, že cestovanie nie je o cieli, ale o ceste. Ak túžite spoznať svet z trochu iného uhla, neváhajte a vyberte sa na dovolenku vlakom. 

Trend v cestovaní pre rok 2023

Vedeli ste, že čoraz viac dovolenkárov sa zaujíma o to, čo hotely, destinácie a cestovné kancelárie robia pre životné prostredie? Zmena spôsobu cestovania je jedným z najlepších spôsobov, ako znížiť svoju uhlíkovú stopu. Podľa medzinárodnej vysokorýchlostnej železničnej služby Eurostar pri lietaní z Londýna do Paríža vzniká 14-krát viac CO2 ako pri cestovaní vlakom.

Nové generácie lôžkových vozňov spájajúce známe európske mestá ako je Berlín, Paríž, Mníchov či Viedeň, oprava a stavba koľajníc, budovanie tratí, ktoré turistom ponúkajú exkluzívne zážitky a spojenie s miestnou komunitou, vytvárajú skvelé podmienky pre rozvoj cestovania vlakom. 

Pozri aj: Kam na výlet po Európe? Využi víkend a navštív tieto úchvatné mestá!

Orient Express

Zdroj: INSTAGRAM/vsoetrain

Najlepšie vlakové trate

Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku? Nechajte auto v garáži a kúpte si cestovný lístok do mesta Rijeka alebo do Záhrebu priamo z Bratislavy. Vlaková trať vedúca z Mníchova do nádhernej Ligúrie vás poteší čarovnými výhľadmi. Obľúbenými európskymi trasami sú aj Viedeň – Miláno, Krakov – Vilnius, Oslo – Štokholm či Štuttgart – Benátky.

Azda najslávnejším a najdekadentnejším vlakom na svete je Benátsky Simplon-Orient-Express, ktorý predstavuje skutočne veľkolepý spôsob cestovania. Ide o kombináciu dobrého jedla a kvalitných vín, kde konverzácia a hudba pokračujú až do noci v legendárnom bare Bar Car 3674. Na výber máte niekoľko trás vedúcich medzi najkrajšími mestami Európy ako sú Cannes, Rím, Florencia či Benátky.

Svetoznáma alpská vlaková trasa prevedie cestujúcich z Tirany v Taliansku do Svätého Mórica vo Švajčiarsku, pričom cestou míňa panoramatické vrcholky hôr a nedotknuté jazerá. Parný vlak Jacobite vám zase predstaví škótsku divočinu. 

Ak túžite po nezvyčajnom zážitku, vyberte sa na Nový Zéland. Vlakový dopravca Great Journeys New Zealand ponúka viacdňové zájazdy vlakom spojené s pozorovaním veľrýb, delfínov či albatrosov a ochutnávkou vína.

Zabudnite na preplnené letiská a autobusy s nefungujúcou klimatizáciou a toto leto choďte na dovolenku k moru vlakom. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Soňa Horáčková 14.02.23 13:59

SH
karma
123.00

cestovanie vlakom má svoje čaro...

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 15:02

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 15:03

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní