Najkrajšie vlakové stanice, ktoré ťa okúzlia: Utekaj si kúpiť lístok!

Najkrajšie vlakové stanice, ktoré ťa okúzlia: Utekaj si kúpiť lístok!
  • 15.09.2019
  • Michaela Kožáková

Cestovanie vlakom sa väčšine z nás spája s cestovaním do práce, do školy alebo za príbuznými na Veľkú noc či Vianoce. Išlo asi o preplnené a nie veľmi príjemne voňajúce vagóny so špinavými toaletami, stanicami plnými čudných ľudí, častým meškaním a dlhými radmi pri okienkach na lístky. Neveri by ste, ale cesta vlakom je snom mnohých cestovateľov. Nie tá zo Žiliny do Bratislavy. Máme na mysli vlakové trate vedúce okolo úchvatných alpských vrchov, zelenými dolinami, nekonečnými tajomnými tunelmi a čarovnými krajinami. A keď sú aj vlakové stanice upravené a ako keby práve privezené z iného storočia, tak takáto cesta predstavuje skutočne obrovský zážitok. Trvá síce dlhšie ako napríklad cesta lietadlom, ale je o to vzrušujúcejšia a zaujímavejšia. 

Pozri ajNajkrajšie dediny po celom svete: Budeš ich chcieť ihneď navštíviť!

Stanice

Zdroj: pinterest.com

Viedol tadiaľto i Orient Express

Aj keď cestovanie vlakom nie je také bežné ako pred sto rokmi, turisti sa stále hrnú do železničných staníc po celom svete, aby obdivovali tieto okúzľujúce historické a futuristické umelecké diela. Niektoré mestá si budovy staníc zachovali už od prvých dní prepravy lokomotív, ktoré boli postavené za účelom privítania a lákania cudzincov. Špičkoví architekti a inžinieri boli poverení vytvorením trojrozmerných umeleckých diel, ktoré boli ukážkou ich talentu a slúžili ako predstava budúceho architektonického skvostu. 

Od tradičných majstrovských diel 19. storočia, ktoré zdobia starobylé železnice Európy, až po modernejšie vzory, ktoré sa nachádzajú v Japonsku a New Yorku, vlakové stanice zaujmú svojou architektúrou a atmosférou s nádychom histórie.

Medzi najúchvatnejšie stanice na svete patrí nádherná stanica Haydarpaşa, kadiaľ viedol slávny Orient Express, ikonická stanica Grand Central Terminal v New Yorku, katedrálna stanica v srdci Antverp v Belgicku, fínska atrakcia v Helsinkách – Helsinki Central Station. 

Už ste navštívili niektorú z najkrajších staníc nižšie v galérii?

1 z 13

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 15.09.19 06:21

ĽŠ
karma
100.00

Radosť cestovať..., krásne!

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 19.09.19 14:04

KK
karma
105.00

Nádhera, škoda, že v Bratislave nemáme takú stanicu ):

  • 0
Odpovedať

Ľudka Uličná 23.09.19 17:05

ĽU
karma
100.00

pekné,zaujímavé stanice

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní