Varíme grécke špeciality II.

Varíme grécke špeciality II.
  • 08.08.2014
  • Simonka Žigová

  • 2
  • 2

V dnešných receptoch sa zameriame na ďalšiu ,,várku“ špecialít,ktoré neodmysliteľne patria na grécky stôl. Grécka kuchyňa je silno ovplyvnená najmä talianskou a tureckou prípravou jedál. Tou najväčšou udalosťou dňa je práve večera

O bohatosť jedál nie je núdza a hladný od stola zaručene neodídete.

Možno vás na chutnú grécku večeru inšpirujú naše dnešné recepty. Kým v predchádzajúcej časti sme si predstavili moussaku, tzatziky či domáci gyros, v dnešnej časti receptov si pripravíme dve zaujímavé a nenáročné jedlá, s príchuťou mora a exotiky.

Odporúčame prečítať: Varíme grécke špeciality I. 
 

 Souvlaki

souvlaki-food-kamzakrasou

Zdroj: Shutterstock®

Tradičné grécke souvlaki je pripravované zväčša z jahňacieho mäsa, ktoré však nemusí chutiť každému. Výbornou náhradou môže byť bravčové či kuracie mäso.
 

Budeme potrebovať:

  • 600 gramov jahňacieho mäsa
  • 100 ml červeného vína
  • 100 ml olivového oleja
  • 2 citróny
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 čajové lyžičky sušeného oregana
  • soľ, mleté čierne korenie
     

Postup: Mäso nakrájame na kocky. Je potrebné ho namarinovať. Najlepšie na celú noc. V prípade, že nemáte toľko času, postačí i zopár hodín. Marinádu pripravíme z oleja, vína, oregana, cesnaku, korenia a šťavy z citrónov. Mäso napicháme na špajdle striedavo so zeleninou (rajčina, paprika, cibuľa – podľa chuti). Grilujeme 10 – 15 minút za občasného potočenia.

Odporúčame prečítať: Vyberáme európske dovolenkové destinácie
 

 Šalát Choriatiky (Horiatiky)

choriatiky-salad-kamzakrasou

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:
 

  • 3 rajčiny
  • 1 uhorka
  • 1 väčšia šalotka
  • 2 papriky (najlepšie zelené)
  • balenie čiernych olív
  • Vínny ocot
  • 200 gramov syra (balkánsky)
  • oregano, soľ, mleté čierne korenie
     

Postup: Všetky ingrediencie nakrájame. Zeleninu vložíme do misky, premiešame pridáme korenie, soľ a oregano. Potom pridáme olivy a na kocky nakrájaný syr. Podľa chuti zalejeme olejom a vínnym octom. Všetko spolu dôkladne premiešame. 

Odporúčame prečítať:  Letný horoskop - čo prinesie august

greek-kitchen-kamzakrasou

Zdroj: Shutterstock®

OTÁZKA PRE VÁS:

Máte radi jahňacie mäso? Používate ho vo svojej kuchyni?


  • 2
  • 2
Návrat hore
Autor článku

2 komentáre

Martina Zahoranová 10.08.14 10:28

MZ
karma
92.00

jahňacie mäso mám rada ale doma ho nepripravujem väčšinou ho jem iba na dovolenke

  • 0
Odpovedať

Dominika Sedliaková 20.08.14 13:17

DS
karma
-1.00

My si robíme teraz cez leto grécky šalát :)

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Tvár

Tajomstvá pleti Karin Haydu: Aký je jej recept na krásu a zdravie pleti

  • 84
  • 3
  • 23.09.2020
Inšpirácie

Ako vybrať kvetináč pre izbovú rastlinu? Dopraj kvetom to najlepšie!

  • 35
  • 0
  • 13.07.2020
Nápoje

TOP recepty z melóna: Tieto letné melónové pochúťky musíš vyskúšať!

  • 60
  • 3
  • 13.08.2020
TOPlist