Varíme grécke špeciality

Varíme grécke špeciality
  • 25.07.2014
  • Simonka Žigová

  • 5
  • 5

Grécka kuchyňa sa vyznačuje pestrosťou, ale i zdravými a chutnými ingredienciami.

Do tejto kuchyne neodmysliteľne patrí olivový olej, ale aj cukety, paradajky, olivy a cesnak.

Gréci majú radi zeleninu a náležite ju aj využívajú vo svojich známych šalátoch, ale napríklad i dressingoch. V dnešnej rubrike si predstavíme zopár gréckych jedál (recepty sa môžu líšiť od originálov niektorými ingredienciami, veď každý si pripravuje, respektíve vylepší recept podľa seba a svojej chuti:-)), ktoré hravo zvládnete navariť aj vo svojej kuchyni. 

Odporúčame prečítať: Vyberáme európske dovolenkové destinácie

 Moussaka (Musaka)

moussaka-recipe-kamzakrasou

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 500 gramov mletého mäsa (bravčové či hovädzie)
  • 2 väčšie zemiaky
  • 2 baklažány (avšak môžete ich nahradiť aj cuketou)
  • 1 cibuľa, 4 strúčiky cesnaku
  • 2 paradajky
  • 100 gramov syra (Eidam alebo Parmezán)
  • 700 ml mlieka
  • 50 gramov múky
  • Mletý kmín, škorica (1/2 čl), maslo, olivový olej, mleté korenie, muškátový oriešok (1/2 čl), 2 bobkové listy, 3 žĺtky
     

Postup: Baklažány očistíme a nakrájame na kolieska. Osolené a okorenené kolieska poukladáme na olejom vymastený plech a dáme približne na 13-15 minút do trúby. Najemno nakrájanú cibuľku podusíme spolu s pretlačeným cesnakom na olivovom oleji a troche masla. Pridáme mäso, osolíme, pridáme korenie, škoricu a bobkové listy. Podusíme približne 15 minút.

Medzitým čo sa mäso dusí, očistíme a nakrájame zemiaky na kolieska a opečieme ich v oleji do zlata. Do zmesi pridáme paradajkový pretlak a pokým nám pretlak s mäsom prevrie, paradajky olúpeme a nakrájané pridáme do zmesi. Necháme spolu dusiť približne 10 minút. Na zemiaky do misy naukladáme kolieska baklažánu a na baklažán vylejeme mäsovú zmes.

Napokon si pripravíme bešamel. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme múku, miešame a necháme trochu osmažiť. Zalejeme mliekom a dávame pozor, aby nevznikli hrudky. Keď zmes zhustne, odstavíme z ohňa zhruba na dve minúty, pridáme žĺtka, vsypeme nastrúhaný syr, dochutíme soľou, korením, muškátovým orieškom a premiešame. Na mäsovú vrstvu naukladáme ďalšie kolieska baklažánu na ktorý vylejeme bešamel. Pečieme približne 30 minút.

Odporúčame prečítať: Romantický grécky účes

 Tzatziki

tzatziki-recipe-kamzakrasou

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • Uhorku
  • 350 gramov pravého gréckeho jogurtu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • Olivový olej, ocot balzamikový
  • Soľ, korenie
     

Postup: Uhorku nastrúhame na čo najjemnejšie. Osolíme a necháme chvíľu odstáť, kým nepustí šťavu. Pridáme jogurt, pretlačený cesnak, ocot, olej, osolíme, okoreníme. Zmes necháme pred podávaním dobre vychladiť.

 

 Domáci gyros

home-gyros-kamzakrasou

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • Kuracie prsia (podľa počtu stravníkov)
  • Rukola, rajčiny, čínska kapusta, šalát (zeleninu podľa chuti)
  • Pita chlieb
     

Na dressing budeme potrebovať:

  • 200 ml kyslej smotany
  • 1-2 čl sušeného oregana
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Soľ, korenie
     

Postup: Mäso narežeme, osolíme, okoreníme a sprudka osmažíme, aby zostalo šťavnaté. Pitu si na panvici nasucho ohrejeme, potrieme pripraveným dressingom a naukladáme naň zeleninu a mäso. Pitu napokon stočíme do rolky. 

food-greek-kamzakrasou

Zdroj: Shutterstock®

OTÁZKA PRE VÁS:

Aké grécke jedlá poznáte vy? Pripravujete si nejaké grécke jedlá?


  • 5
  • 5
Návrat hore
Autor článku

5 komentárov

Gabriela Vrabľová 25.07.14 10:58

GV
karma
82.00

Zbožňujem grécku kuchyňu, ako aj túto krajinu. Grécke recepty sú veľmi chutné a zdravé. Doma si pripravujem grécky šalát, pasticio a niekedy aj mousaku. Celej rodine tieto špecialitky veľmi chutia a hneď zmiznú zo stola :-)

  • 0
Odpovedať

ľubka Olexyová 04.09.14 11:23

ľO
karma
-1.00

mám rada grécke jedlá,občas si ich pripravujem,ked chcem byť mysľou v grécku

  • 0
Odpovedať

ľubka Olexyová 09.09.14 11:14

ľO
karma
-1.00

grécke špeciality sú moje top najlepšie,už len pre tú božskú a neodolateľnú chuť a pestrofarebnosť na tanieri

  • 0
Odpovedať

Martina Heligmanová 09.09.14 11:31

MH
karma
-1.00

Mňam, vyzerá to chutne a zdravo. Nepripravujem, ale asi začnem.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 12.09.14 21:35

JK
karma
100.00

občas robievam šaláty,domáci gyros,a nastrúhanu uhorku a to robievam roky z pochúťkovú smotanu

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Tvár

TOP mini produkty na cesty, ktoré nezaberajú veľa miesta a sú účinné!

  • 120
  • 3
  • 04.09.2020
Vlasy

VIDEOnávod na rýchle drdoly do práce, do školy i na doma: Sú také jednoduché, že ich spravíš za pár sekúnd!

  • 174
  • 6
  • 01.09.2020
Tvár

Poznáš účinky bambuckého masla? Tu je 7 tipov na jeho použitie!

  • 60
  • 7
  • 02.08.2020
TOPlist