Jednoduchý recept na pita chlieb: Na domácom si pochutíš najviac!

Jednoduchý recept na pita chlieb: Na domácom si pochutíš najviac!

    • Zdieľaj:
  • 64
  • 6

Poznáte pita chlieb? Možno si aj vy s radosťou pochutnáte na dobrom kebabe v pita chlebe, plnom opečeného mäsa, rôznej zeleniny a, samozrejme, dobre ochuteného dresingu. Pita chlieb je tiež nazývaný aj ako arabský chlieb. Nie je len súčasťou kuchyne Blízkeho východu, ale tradične sa pripravuje i v stredozemnej kuchyni. Ide v podstate o druh pšeničného chleba. Pita chlieb je pritom v rozličných regiónoch konzumovaný rôznorodými spôsobmi. Niekde sa k nemu podávajú omáčky či výživný hummus, inde je zase pita chlieb plnený a používaný na prípravu rozličných sendvičov a iných lahodných pokrmov. Napríklad v rámci gréckej kuchyne sa v pita chlebe často podáva souvlaki, čo je mäso grilované na špajdli.

Myslíte si, že pita chlieb je niečo, čo si môžete dopriať len na dovolenke v ďalekých destináciách, prípadne v stánkoch s rýchlym občerstvením? A čo tak si ho pripraviť doma? Upiecť pita chlieb vôbec nie je také náročné, ako by sa mohlo zdať. A domácemu jedlu sa predsa nič nevyrovná. Dnes vám preto prinášame jednoduchý recept na domáce pita placky, ktoré môžete podávať podľa vlastnej fantázie a chuti. Naplňte ich napríklad kuracími kúskami s gyros korením, pridajte pikantný dresing, paradajky, kapustu, cibuľu a hoci aj ďalšiu obľúbenú zeleninu. Pokojne však môžete pita chlieb nakrájať na menšie kúsky a podávať s obľúbenou nátierkou. Pustíte sa do prípravy domáceho pita chlebu aj vy?

Skús aj: Grahamovo-špaldové žemle: Zdravé domáce pečivo

domáci pita chlieb

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 3 šálky hladkej múky
  • 1,5 šálky vlažnej vody
  • 20 g droždia
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 1 ČL soli
  • 1 PL olivového oleja

Postup prípravy:

  • Ako prvé si pripravíme z vody, cukru a droždia kvások. 
  • V miske zmiešame múku, soľ, olej a pridáme i kvások. Vymiesime polomäkké a vláčne cesto.
  • Bochník cesta vložíme do zľahka vymastenej misky, prikryjeme a necháme kysnúť aspoň hodinu.
  • Následne si cesto rozdelíme približne na 8 menších bochníkov. Trochu ich v rukách povaľkáme a ešte necháme kysnúť 20 minút.
  • Nakysnuté kôpky rozvaľkáme na placky s hrúbkou asi 1 cm a priemerom asi 15 až 20 cm. 
  • Rúru necháme vyhriať na teplotu 230 °C aj s plechom. 
  • Na vyhriaty plech s papierom na pečenie uložíme placky (maximálne 2 až 3) a dáme piecť.
  • Pita chlieb pečieme asi 3 až 4 minúty z jednej strany a následne ďalšie 2 až 3 minúty po otočení.
  • Doba pečenia je v závislosti na konkrétnej rúre asi 6 až 10 minút. Placky by mali byť po upečení zlatisté až hnedasté a nafúknuté.
  • Upečený pita chlieb prekrojíme a naplníme obľúbenými ingredienciami. Dobrú chuť!

TIP: Placky je tiež možné opiecť na panvici s nepriľnavým povrchom a trochou oleja na strednom ohni. Postačia 2 až 3 minúty z každej strany.


    • Zdieľaj:
  • 64
  • 6
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Mária Reibergerová 21.03.21 12:17

MR
karma
107.00

Pita chlieb máme radi plnený

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 22.03.21 18:59

karma
107.00

Pita chlieb poznám,ale nenapadlo by ma,upiecť si ho doma.A pritom celkom jednoduchý recept.No určite,že to vyskúšam...a pekne naplním :-)

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 23.03.21 18:16

MM
karma
105.00

kedysi sme si podobné robili na sporáku na pevné palivo, aj lokše sa na ňom výborne piekli

  • 0
Odpovedať

Táňa Slahučková 25.03.21 20:58

TS
karma
106.00

Vyskúšame, dnes sme mali kupovaný ale bol super aj ten :)

  • 0
Odpovedať

Patrik Podmanický 04.04.21 17:38

PP
karma
88.00

Podľa receptu to je jednoduchá záležitosť, len chuť si neviem predstaviť. Musím vyskúšať, lebo pri pohľade na obrázok ma to zvádza k spomienkam na osúchy starej mamy.

  • 0
Odpovedať

Andrea Petrušková 08.04.21 22:25

AP
karma
94.00

Dobrá inšpirácia, určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

TEST: Doplnok stravy pri strate vlasov D-LAB MASSE-CAPILLAIRE
Vlasová kozmetika

TEST: Doplnok stravy pri strate vlasov D-LAB MASSE-CAPILLAIRE

  • 77
  • 0
  • 24.02.2021
VIDEOTEST: Rozjasňujúce ampulky na redukciu pigmentových škvŕn od ENVY Therapy®
Pleťová kozmetika

VIDEOTEST: Rozjasňujúce ampulky na redukciu pigmentových škvŕn od ENVY Therapy®

  • 247
  • 9
  • 09.02.2021
TEST: Regeneračné sérum C+E TimeWise® od Mary Kay
Pleťová kozmetika

TEST: Regeneračné sérum C+E TimeWise® od Mary Kay

  • 1
  • 4
  • 10.04.2021
TOPlist