Mangold v kuchyni: 3 recepty, ktoré musíš určite vyskúšať

Mangold v kuchyni: 3 recepty, ktoré musíš určite vyskúšať

    • Zdieľaj:
  • 1

Možno nie je v našich končinách až taký známy a obľúbený, avšak postupne si buduje svoje renomé a prepracováva sa do našich jedálničkov. Mangold je tým druhom listovej zeleniny, ktorá má v kuchyni množstvo uplatnení.

Obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ktoré nášmu telu len a len prospejú. Takže, ak ste túto zeleninu ešte nemali česť ochutnať, je najvyšší čas. Ponúkame vám hneď tri skvelé recepty, ktoré sa oplatí aspoň raz vyskúšať.

Pozri aj: Poznáš mangold? Táto listová zelenina je plná vitamínov i minerálov

Polievka z mangoldu

  • 1 zväzok mangoldu
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 až 3 strúčiky cesnaku
  • 1 l vývaru
  • olej podľa potreby
  • soľ a čierne korenie
  • smotana podľa chuti

Cibuľu si nakrájame nadrobno a osmažíme ju na troche oleja. Pridáme prelisovaný cesnak, ktorý necháme jemne opražiť. K cibuli a cesnaku pridáme nadrobno nakrájané zemiaky a rovnako tak aj nakrájané stonky mangoldu. Všetko necháme opekať 3 minúty, podlejeme vývarom a podľa chuti osolíme a okoreníme.

Keď budú zemiaky mäkké, do polievky pridáme nakrájané listy mangoldu a krátko povaríme. Na záver rozmixujeme dohladka. Ak preferujete krémovú polievku, pridajte smotanu. Podľa potreby ešte osoľte a okoreňte. Polievku podávame s opečenou anglickou slaninkou alebo krutónikmi.

Mangoldové pesto

  • 150 g listov mangoldu
  • 30 g vlašských orechov
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • citrónová šťava podľa chuti

Vlašské orechy si nasucho opečieme na panvici. Do mixéra vložíme umyté a odkvapkané listy mangoldu, vychladené opečené vlašské orechy, olivový olej a cesnak. Všetko rozmixujeme a na záver dochutíme citrónovou šťavou.

Tip: Hotové pesto môžete zamiešať do uvarených cestovín.

Odporúčame: Klasická fašírka s vajíčkom pečená v rúre: Niet nad tradičné jedlá

Šalát z mangoldu

  • 12 väčších listov mangoldu aj so stonkou
  • 3 jarné cibuľky
  • 3 stonky zeleru
  • 1 paprika
  • 1 strúčik cesnaku
  • biely jogurt
  • soľ a čierne korenie

Mangold si umyjeme, necháme odkvapkať a nakrájame na kocky. Presypeme do misy, pridáme nakrájanú jarnú cibuľku, stonky zeleru i papriku. V extra miske si rozmiešame biely jogurt, prelisovaný strúčik cesnaku, soľ a čierne korenie. Hotový dresing pridáme k ostatným ingredienciám, rozmiešame a podávame.

Vyskúšaj aj: Zelerová nátierka s vajíčkom: Na Silvestra jej nik neodolá!


    • Zdieľaj:
  • 1
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Anna Vargová 13.01.23 23:52

AV
karma
104.00

Túto zeleninu nepoznám, ani neviem, či sa nachádza v našich obchodoch. Keďže šaláty robím dosť často, pozriem sa v obchode pozornejšie.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Beauty poradňa GERnétic: Vône GERnétic
Poradňa

Beauty poradňa GERnétic: Vône GERnétic

  • 0
  • 17.10.2022
Ako často používať retinol? Pozor, prílišné používanie môže skôr uškodiť!
Pleť

Ako často používať retinol? Pozor, prílišné používanie môže skôr uškodiť!

  • 2
  • 18.01.2023
Najlepšie zložky v kozmetike pre každú pleť podľa veku: Tieto sú pre teba ideálne!
Pleť

Najlepšie zložky v kozmetike pre každú pleť podľa veku: Tieto sú pre teba ideálne!

  • 5
  • 11.12.2022