Blíži sa nám koniec roka a tak už pomaly začíname pripravovať menu jedál, ktoré budeme podávať na silvestrovskej oslave. Možno tento deň budete tráviť niekde na chate so všetkými kamarátmi, niekde na svahu alebo doma v papučkách len s tými najbližšími, no to rozhodne nemení nič na tom, že si nemôžete pripraviť nejaké pochúťky na silvestrovský stôl.
Počas celého večera budeme maškrtiť na zákuskoch, popíjať nejaké tie drinky alebo možno niečo ostrejšie a rozhodne si nemôžeme nechať zájsť chuť na obložené chlebíčky a jednohubky. Proste jednohubky na silvestrovský stôl patria!
Najjednoduchšou voľbou sú chutné nátierky alebo šaláty, pri ktorých stačí zmiešať zopár ingrediencií a pokrm je na stole. Klasikou je mrkvová nátierka, syrová, bryndzová nátierka a pod. No tento rok skúste možno trochu netradičnú zelerovú nátierku, ktorá je rovnako chutná ako všetky ostatné. Ktorý recept na zelerovú nátierku vyskúšate? Každá varianta nátierky má niečo do seba!
Vyskúšaj aj: Domáce slané tvarohové tyčinky od babičky: Hotové za pár minút
Zelerovo-vajíčková nátierka
Ingrediencie:
-
približne 4 ks stonkového zeleru
- 2 vajíčka uvarené natvrdo
- 1 PL dijonskej horčice
- 1 PL masla
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Najskôr si dáme uvariť vajíčka natvrdo. Od bodu varu ich necháme pomaly prebublávať asi 10 minút, následne vodu zlejeme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ošúpeme.
Medzitým si nakrájame stonkový zeler na menšie kúsky a vložíme do mixéra. K nemu pridáme lyžicu masla, dijonskú horčicu a napokon aj vychladnuté a očistené vajíčka. Všetko vymixujeme dohladka a podľa potreby osolíme a okoreníme.
TIP: Ak máte radi výraznejšiu chuť, tak pokojne pridajte aj jeden pretlačený strúčik cesnaku alebo sušený granulovaný cesnak (cesnakové korenie). Nátierka je skvelá na silvestrovské jednohubky, ale aj kedykoľvek počas roka na čerstvom pečive. Neváhajte ju doladiť nasekanou jarnou cibuľkou alebo pažítkou.
Zelerová mrkvová nátierka
Ingrediencie:
-
1 mrkva
- pár stoniek zeleru
- 30 g majonézy
- 150 g tvarohu
- soľ a mleté čierne korenie
- citrónová šťava
Postup: Mrkvu aj zeler nastrúhame. Pridáme majonézu a tvaroh. Vymixujeme. Dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Zelerovo-mrkvová pomazánka je hotová, môžete ju podávať na chrumkavých bagetách.
Odporúčame: Domáce včelie úliky: Nepečené vianočné pečivo, ktoré ťa vráti do detstva
Zelerová nátierka so šunkou
Ingrediencie:
-
pár stoniek zeleru
- 200 g šunky (vcelku)
- 1 menší cesnak
- 1 PL plnotučnej horčice
- 330 ml majonézy
- mleté čierne korenie a soľ
Postup: Zeler, cesnak aj šunku najemno nastrúhame. Pridáme majonézu a horčicu. Premiešame a dochutíme soľou a korením. Môžeme podávať na pečive aj k tortilla chipsom.
Lahodná zelerová nátierka s jablkom
Ingrediencie:
-
200 g tvrdého syra
- 200 g jabĺk
- 200 g stonkového zeleru
- hustý jogurt
- soľ
- trochu kari korenia
- cesnak
- nasekaná petržlenová vňať
Postup: Syr, jablká aj zeler nastrúhame najemno. V miske zamiešame a pridáme podľa potreby jogurt. Primiešame a dochutíme soľou, korením, pretlačeným cesnakom a petržlenovou vňaťkou. Táto zdravá zelerová pomazánka sa perfektne hodí k celozrnným bagetkám.