Najlepší čaj na chudnutie: TIETO druhy naštartujú metabolizmus

Najlepší čaj na chudnutie: TIETO druhy naštartujú metabolizmus

Po Vianociach a hlavne po Novom roku prichádza rozhodnutie začať cvičiť a chudnúť. Je to jedno z predsavzatí, ktoré si mnohí z nás dávajú s príchodom nového roka. Dať si predsavzatie je jedná vec, ale dodržať ho už nemusí byť také jednoduché, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Preto odborníci neodporúčajú dávať si nedosiahnuteľné ciele, aby sme neboli zbytočne sklamaní.

Ak sa aj vy chystáte chudnúť, mali by ste to robiť uvážene a hlavne s rozumom, aby ste sa vyhli jojo efektu a rýchlemu chudnutiu. Existuje viacero spôsobov, ako začať chudnúť. Ako prvé sa za najlepšiu voľbu považujú diéty, ale tie nemusia byť účinné. Ako druhé nám napadne cvičenie, úprava stravy a zmena celkovej životosprávy. No chudnúť sa dá aj prostredníctvom čajov. Čo keby ste niektoré zaradili do svojho pitného režimu?

zelený čaj

Zdroj: Shutterstock®

Zelený čaj na chudnutie

Zelený čaj je jedným z najznámejších druhov čajov, ktoré sa spájajú s mnohými zdravotnými výhodami. Dokonca je to údajne jeden z najúčinnejších čajov na chudnutie, čo dokazujú mnohé štúdie. Jedna z roku 2008 podrobila testu 60 obéznych ľudí, pričom niektorí popíjali zelený čaj a iní placebo. Samozrejme, v kombinácii s nastavenou diétou. Tí, ktorí pili zelený čaj schudli v priemere o 3 kg viac než tí, ktorým bolo podávané placebo. Dokonca u nich bolo zaznamenané výraznejšie zníženie telesného tuku a obvodu pása.

Za všetko môže antioxidant zvaný katechín, ktorý je v zelenom čaji obsiahnutý. Práve táto zložka zeleného čaju dokáže zvýšiť činnosť metabolizmus a rovnako aj spaľovanie tukov. Okrem zeleného čaju je vhodné dopriať si aj matcha čaj, ktorý má rovnaké účinky.

Oolong čaj na chudnutie

Oolong čaj je tradičný čínsky čaj, ktorý bol čiastočne oxidovaný, vďaka čomu sa radí niekde medzi zelený a čierny čaj. Hovorí sa o ňom, že má ovocnú príchuť a prenikavú arómu, ktorá sa však môže líšiť v závislosti od stupňa oxidácie.

Ako však oolong čaj pôsobí? Jednou štúdiou bolo preukázané, že tento druh čaju pomáha redukovať telesnú hmotnosť a telesný tuk. Po dobu 3 dní bola skupine mužov meraná rýchlosť ich metabolizmu po konzumovaní tohto čaju. Zistili, že oolong čaj zvýšil výdaj energie v priemere o 2,9 % viac ako u mužov, ktorým bola podávaná len čistá voda. Vďaka čaju tak údajne môžete spáliť viac kalórií počas dňa než pri popíjaní čistej vody.

Samozrejme, v prípade tohto čaju je potrebné podrobiť ho ďalším výskumom, aby boli jeho účinky na chudnutie skutočne preukázateľné. No rozhodne stojí za vyskúšanie – už len kvôli jeho chuti.

Zaujme ťa: Guduchi – cenná bylina ajurvédskej medicíny. Aké sú jej účinky?

biely čaj

Zdroj: Shutterstock®

Biely čaj na chudnutie

Biely čaj vyniká medzi ostatnými druhmi čaju, pretože sa minimálne spracováva a zbiera sa ešte v dobe, keď je čajovník mladý. Podľa niektorých má výraznú chuť, no zároveň chutí jemne sladko.

Mnohé štúdie poukazujú na jeho pozitívny vplyv na naše zdravie. Podľa všetkého pomáha zlepšovať zdravie ústnej dutiny a dokonca pomáha zabíjať rakovinové bunky (to však bolo zistené len pri skúmavkových testoch). Štúdie však poukazujú aj na jeho vplyv na telesnú hmotnosť. Biely čaj totižto obsahuje porovnateľné množstvo katechínov aké obsahuje zelený čaj, preto sa aj o tomto čaji hovorí, že je skvelý na chudnutie.

Neprehliadni: Čo je katechín a aké sú jeho účinky? Objavte jeho silu!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 29.12.21 06:28

ĽŠ
karma
100.00

Výborné druhy čajíkov.

  • 0
Odpovedať

Vierka Ondrovičová 29.12.21 15:23

VO
karma
-1.00

Výborné sú všetky uvedené čaje. Ja pijem už roky každé ráno zelený čaj s citrónom.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní