Tých tradičných klasických receptov našich starých mám je nespočetné množstvo. Stačí len zaloviť v pamäti, aké kulinárske špeciality nám naše staré mamy pripravovali vždy, keď sme u nich boli na prázdninách.
Jednou takou špecialitou je fašírka, ktorá sa dá pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. V dnešnej dobe, kedy všetci sledujú čo jedia a akým spôsobom je dané jedlo pripravované, môžete voliť buď fašírky pečené v rúre, karfiolovo-mrkvové fašírky alebo aj hubové fašírky.
Nič sa však nevyrovná klasickému receptu. Skúste teda klasickú fašírku síce pečenú v rúre, ale v celku a sa vajíčkom uprostred.
Odporúčame: Sladké domáce makovky ako od pekára, ktoré prevoňajú celú domácnosť
Na fašírku s vajíčkom potrebujte:
- 1 kg mletého mäsa
- 2 staršie rožky
- 4 vajíčka
- 1 cibuľu
- 4 strúčiky cesnaku
- trochu mlieka
- soľ a čierne mleté korenie
- strúhanku
Najskôr si dajte uvariť vajíčka na tvrdo. Po uvarení ich nechajte vychladnúť a následne ich ošúpte. Medzitým si do väčšej misky presunieme mleté mäso, pridáme na jemno nasekanú cibuľu a pretlačený cesnak. Zľahka osolíme a okoreníme. Staršie rožky si buď narežeme na kocky a zalejeme troškou mlieka, alebo ich prelomíme na polovice a zalejeme mliekom, aby sa „rozmočili“. Až budú rožky mäkké, tak ich pridáme k mäsu a všetko rukou alebo varechou premiešame. Do tejto fašírky sa oplatí pridať aj trochu majoránky alebo oregana.
Medzitým si pripravíme alobal a potrieme ho olejom a posypeme troškou strúhanky. Na alobal si rozprestrieme pripravenú mäsovú zmes (nie v úplne tenkej vrstve) a na ňu položíme vajíčka uvarené natvrdo (samozrejme, olúpané) a celé to zrolujeme. Poprípade môžete využiť aj formu na srnčí chrbát. Formu vymastíte olejom, vysypte strúhankou a naplňte.
Fašírku v alobale pečieme približne 60 minút pri teplote 200 °C. Pred pečením nezabudnite alobal mierne popichať vidličkou alebo špáradlom, aby z fašírky mohla vytiecť nepotrebná šťava i para.
Aktualizovaný článok: 8.1.2023