Cuketové fašírky na obed i na večeru: Skvelé sú so syrom, ovsenými vločkami i mletým mäsom

Cuketové fašírky na obed i na večeru: Skvelé sú so syrom, ovsenými vločkami i mletým mäsom

Čo pripraviť z cukety? Na výber máte množstvo receptov, ktoré stoja za vyskúšanie. V prvom rade si môžete pochutnať na cuketových plackách, ktoré sú jednoducho tou najlepšou pochúťkou, ktorá sa v našich domácnostiach pripravuje aspoň raz do týždňa.

A čo také cuketové muffiny? Tie si môžete spraviť na raňajky s vajíčkami, tzv. raňajkové muffiny, alebo na klasický spôsob s múkou ako maškrtu na desiatu či olovrant. Okrem nich je však skvelou voľbou aj zapekaná cuketa, cuketová pomazánka a pod.

A čo by ste povedali na cuketové fašírky? Aj tie sa dajú pripraviť na množstvo rôznych spôsobov, ktoré stoja za vyskúšanie. Piecť ich môžete klasicky – na oleji alebo v rúre. Môžete si ich pripraviť so syrom alebo skombinovať s mletým mäsom pre sýtejší obed. Ktorú verziu skúsite ako prvú?

Cuketové fašírky so syrom

  • 2 cukety
  • 1 mrkva
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 150 g strúhaného syra
  • 1 vajíčko
  • 8 lyžíc hladkej múky
  • 3 lyžice ovsených vločiek
  • strúhanka na obaľovanie
  • majoránka, čierne korenie a soľ podľa chuti

Postup prípravy: Na najmenšom strúhadle nastrúhame očistenú mrkvu aj cuketu. K nastrúhanej zelenine pridáme ovsené vložky a necháme postať, aby sa vločky rozmočili. Pridáme soľ, korenie, majoránku, pretlačený cesnak, nastrúhaný syr a vajíčko. Dobre rozmiešame.

Podľa potreby pridáme múku. Pripravené fašírky obalíme v strúhanke a pečieme na 200 °C približne 30 minút.

Odporúčame: Syrová omáčka vhodná na cestoviny i k mäsu: Najlepšie recepty!

Cuketové fašírky s ovsenými vločkami

  • 1 stredne veľká cuketa
  • 150 – 200 g ovsených vločiek
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 vajíčka
  • soľ, majoránka, korenie podľa chuti
  • strúhanka na obaľovanie
  • olej na vyprážanie

Postup prípravy: Cuketu ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Necháme odležať, aby pustila šťavu, ktorú z nej vyžmýkame. Medzitým si očistíme cibuľu a nakrájame nadrobno. Pridáme k cukete a rovnako aj pretlačený cesnak. Následne pridáme vajíčka a korenie podľa chuti.

K zmesi pridáme ovsené vločky a necháme postáť 15 minút, aby sa vločky „rozmočili“ a zmäkli. Z hotovej zmesi tvarujeme fašírky, ktoré obalíme v strúhanke. Fašírky vyprážame na rozpálenom oleji.

Cuketové fašírky s mletým mäsom

  • 1 stredne veľká cuketa
  • 200 g mletého ​​hovädzieho mäsa
  • 1 cibuľa
  • 4 vajíčka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice oleja
  • soľ a mleté čierne korenie
  • strúhanka

Postup prípravy: Do misky nastrúhame cuketu, jemne ju osolíme a necháme odstáť, aby pustila šťavu. Následne ju vyžmýkame. Pridáme k nej mleté mäso, vajíčka, nadrobno nasekanú cibuľu, prelisovaný cesnak, soľ a korenie.

Všetko spolu premiešame. Ak je potrebné pridáme aj strúhanku, aby bola zmes konzistentnejšia a dali sa z nej tvarovať fašírky. Pripravené fašírky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olejom a pečieme na 220 °C dozlatista.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Katarína Konečná 18.07.23 08:47

KK
karma
105.00

Práve som rozmýšľala čo budem zajtra variť, lebo sa mi nechce v tomto teple stáť nad sporákom a vďaka vám už viem, ďakujem :)

  • 0
Odpovedať

Mária Sivová 18.07.23 10:34

MS
karma
100.00

Už som túto dobrotu robila. Sú naozaj vynikajúce.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 23.07.23 15:35

MM
karma
100.00

cuketová sezóna je tu - mňam

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 26.07.23 12:27

JK
karma
100.00

Zaujímavý recept

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní