Čokoládové muffiny z cukety, vďaka ktorej budú šťavnaté a vláčne

Čokoládové muffiny z cukety, vďaka ktorej budú šťavnaté a vláčne

Muffiny sú veľmi vďačné koláčiky. Sú hotové raz-dva, zvládnu ich upiecť aj úplní začiatočníci a navyše sa dajú pripraviť v mnohých rôznych príchutiach, takže si každý príde na svoje. Skvelé sú kokosové muffiny, ale aj muffiny so sušeným či čerstvým ovocím a orieškami. Mnohí však bez pochýb dávajú prednosť čokoládovým muffinom. Muffiny čokoládovej chuti sú lahodné, ale zároveň je pre čokoládové cesto typické, že je neraz pomerne hutné a ťažké.

Ako upiecť čokoládové muffiny tak, aby boli nadýchané, šťavnaté a mäkučké? My rozhodne odporúčame do cesta pridať nahrubo nastrúhanú cuketu. Ak si myslíte, že táto zelenina a sladké muffiny nejdú dokopy, ste na veľkom omyle. Nastrúhaná cuketa po upečení dokonale splynie s cestom a vy v muffinoch nebudete cítiť ani jej chuť, ani postrúhané kúsky. Vďaka nej však bude cesto ľahučké a mäkké.

Ak ste takéto muffiny ešte neskúšali upiecť, neváhajte. Ak nikomu neprezradíte, že vo vašej sladkej dobrote je cuketa, nikto to nikdy nezistí. A vy môžete takto ľahko prepašovať do jedálnička vašich stravníkov viac zeleniny. Vyskúšate naše muffiny tiež?

Suroviny na čokoládové muffiny z cukety (12 ks):

  • 220 g nahrubo nastrúhanej cukety so šupkou (cca 1 stredne veľká cuketa)
  • 160 g hladkej múky
  • 40 g holandského kakaa
  • 70 g trstinového cukru
  • 2 vajcia
  • 120 ml oleja
  • 100 – 150 ml mlieka
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 100 g čokolády (horkej, mliečnej)
  • džem (podľa chuti marhuľový, pomarančový)

Postup prípravy čokoládových muffinov z cukety:

  • Vo väčšej miske si zmiešame hladkú múku s kakaom, cukrom, vanilkovým cukrom, soľou a práškom do pečiva. Poriadne premiešame.
  • V druhej miske si rozšľaháme vajcia a pridáme k nim olej a nastrúhanú cuketu. 
  • Cuketovo-vajíčkovú zmes postupne zamiešavame k sypkej zmesi až do spojenia ingrediencií. Podľa potreby na zriedenie prilejeme mlieko a vytvoríme jednotné cesto.
  • Papierové alebo silikónové košíky poukladáme na plech na muffiny a do polovice ich naplníme cestom. 
  • Následne do každého košíčka pridáme lyžičku vybraného džemu a prikryjeme cestom tak, aby boli vyplnené približne 2/3 košíčka. Na vrch cesta položíme jednu tabuľku čokolády. 
  • Muffiny dáme piecť na približne 20 až 30 minút pri teplote 180 °C.
  • Po upečení muffiny necháme ochladnúť a môžeme podávať. Dobrú chuť!
- Čokoládové muffiny z cukety
1 z 3
Čokoládové muffiny z cukety, vďaka ktorej budú šťavnaté a vláčne - KAMzaKRASOU.sk
Čokoládové muffiny z cukety, vďaka ktorej budú šťavnaté a vláčne - KAMzaKRASOU.sk
Čokoládové muffiny z cukety, vďaka ktorej budú šťavnaté a vláčne - KAMzaKRASOU.sk

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Nikol Turková


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Mária Reibergerová 09.10.22 11:24

MR
karma
114.00

už sa teším, najbližší víkend ich vyskúšam

  • 1
Odpovedať

Janka Komadova 10.10.22 05:52

karma
-1.00

Zaujímavý recept

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 12.10.22 01:41

karma
109.00

Ďalšia pochúťka. Už mám recept zapísaný :-)

  • 1
Odpovedať

Ivana Hlôšková 16.10.22 04:12

IH
karma
-1.00

Zaujímavý recept, určite vyskúšam. Recepty s cuketou sú top. Ďakujem

  • 0
Odpovedať

Beata Kolkova 03.12.22 12:13

BK
karma
100.00

Tak to vyzerá perfektne. Vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Peter Kaštier 14.12.22 21:35

PK
karma
-1.00

Velmi dobre

  • 0
Odpovedať

Helena Povalova 18.02.23 10:50

HP
karma
107.00

Muffiny vyzerajú skvele. Aj suroviny na ne sú dostupné.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní