Určite túto pochúťku dobre poznáte. A ak nie, je najvyšší čas to napraviť. Počas cuketovej sezóny by bola veľká škoda neskúsiť tento jednoduchý recept. Garantujeme vám, že jedna cuketa vám stačiť nebude. Vyprážaným jedlám sa počas letných horúčav radšej vyhýbame, lebo sú ťažšie na trávenie. No tento recept má určite výnimku, počas leta ho musíte urobiť aspoň raz.
Cuketa je zelenina plná vody, preto ju strávime oveľa rýchlejšie ako napríklad smažený rezeň. Takže neváhajte a poďte si s nami pripraviť vyprážanú cuketu v trojobale! Po tom to recepte, už nebudete pripravovať z cukety len klaciské a veľmi obľúbené cuketové placky. Tomu verte!
Odporúčame prečítať: Recept na zdravé cuketové placky, ktoré chutia ako od babky
Budeme potrebovať:
- užšiu cuketu
- hladkú múku
- asi 5 vajíčok
- strúhanku
- soľ
- olej a masť na vysmážanie
Postup:
1. Cuketu ošúpeme a nakrájame na kolieska. Z obidvoch strán osolíme a necháme ju odležať aspoň 10 minút. Cuketa pustí vodu a zmäkne. Potom ju po jednom poukladáme na utierku a vysušíme.
2. Pripravíme si trojobal. Do jednej misky nasypeme múku, do ďalšej rozbijeme vajíčka, osolíme ich a pridáme trošku mlieka. Do poslednej pripravíme strúhanku. Každé koliesko postupne obalíme najprv v múke, potom vo vajíčku a napokon v strúhanke.
TIP: Ak nemáte radi drsný povrch takto vysmažených cukiet alebo rezňov, pred položením do horúceho oleja ich ešte raz namočte do vajíčka. Budú tak jemné, mäkké a vysmažia sa krásne dočervena.
Odporúčame prečítať: 3 zdravé recepty z cukety
3. Pripravíme si hlbokú panvicu, do ktorej dáme asi štyri kopcovité polievkové lyžice bravčovej masti a potom ešte prilejeme olej. Tuku musí byť toľko, aby v ňom cukety plávali. Musí byť tiež veľmi horúci, inak by ho priveľa vsiakli. Preto si pred smažením urobte skúšku s kúskom strúhanky zlepenej s vajíčkom. Ak okamžite vypláva na povrch, tuk je dostatočne horúci.
Odporúčame prečítať: Recept: Cuketové jednohubky s minipárkami
4. Cuketu smažíme z oboch strán pár minút, musíme ju neustále sledovať, lebo to ide celkom rýchlo. Vysmažené kolieska odkladáme na tanier s kuchynskými obrúskami, aby stiekol prebytočný tuk.
Odporúčame prečítať: Cuketa v kuchyni na 5 spôsobov
Smaženú cuketu podávame napríklad s varenými zemiakmi a tatárskou omáčkou.
Dobrú chuť!