Musaka s baklažánom – dokonalá pochúťka zo slnečného Grécka

Musaka s baklažánom – dokonalá pochúťka zo slnečného Grécka

Aký typ dovolenkára ste vy? Patríte k tým, ktorí na dovolenku prišli úplne vypnúť a najviac sa tešia z celodenného ničnerobenia na pláži a večerného potulovania sa okolím? Alebo patríte k aktívnym typom dovolenkárov, ktorí pobehajú všetky zaujímavé miesta v destinácii a neváhajú vyraziť aj na výlety do širšieho okolia? A možno patríte k milovníkom jedla, ktorí na dovolenke musia predovšetkým ochutnať všetko z tunajšej kuchyne.

Veď pre rôzne destinácie sú typické najrôznorodejšie pochúťky, tak prečo ich neskúsiť? Skvelou kuchyňou je typické aj Grécko, jedna z obľúbených dovolenkových destinácií Slovákov. Pre grécku kuchyňu je typický napríklad uhorkový šalát tzatziki, gyros, špíz suvlaki aj sladučká baklava. Zabudnúť však nemožno ani na musaku.

Musaka predstavuje zapekaný pokrm typický pre Balkán aj Blízky východ. V rôznych zákutiach sa pripravuje na trošku iný spôsob. Tá grécka musaka sa spravidla skladá z vrstiev mletého mäsa, baklažánu a bešamelovej omáčky, prípadne sa niekedy pridáva aj vrstva zemiakov. Jej príprava nie je zvlášť náročná, no je možno trošku zdĺhavá. Výsledok však stojí za to. Zaspomínajte si na dovolenku v Grécku touto tradičnou tunajšou pochúťkou!

Suroviny na grécku musaku:

  • 6 baklažánov
  • olej

Mäsová omáčka:

  • 750 g mletého hovädzieho mäsa

  • 2 červené cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 400 g lúpaných krájaných paradajok (1 plechovka)
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 1 ČL cukru
  • 1 pohár červeného vína
  • morská soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 bobkový list
  • štipka škorice
  • 1 tyčinka škorice
  • 1/4 šálky olivového oleja

Bešamelová omáčka:

  • 900 ml mlieka

  • 120 g masla
  • 120 g múky
  • 2 žĺtky
  • štipka muškátového orieška
  • 100 g tvrdého syra (parmezán, kefalotyri)

Postup prípravy gréckej musaky:

  1. Umyté baklažány nakrájame na plátky s hrúbkou 1 cm. Osolíme a necháme odležať asi 30 minút. Potom ich dáme do sitka a prepláchneme veľkým množstvom vody. Rukami z nich vyžmýkame všetku vodu, osušiť ich môžeme i servítkami.
  2. Následne baklažány osmažíme vo väčšom množstve oleja a poukladáme ich na servítky, do ktorých sa vsiakne prebytočný olej. Baklažány zatiaľ odložíme nabok.
  3. Do veľkej panvice pridáme olivový olej a osmažíme na ňom cibuľu nakrájanú nadrobno. Pridáme mäso a keď začne hnednúť, tak aj paradajkový pretlak a cesnak nasekaný nadrobno.
  4. Restujeme do zmäknutia cesnaku a podlejeme červeným vínom. Opekáme, kým sa vyparí alkohol.
  5. Následne pridáme lúpané paradajky, cukor, škoricu, bobkový list, soľ a korenie. Privedieme k varu a pod pokrievkou na miernom plameni dusíme asi 30 minút (šťava by sa mala odpariť). Nezabudneme odstrániť bobkový list. 
  6. Na druhej panvici si na miernom plameni rozpustíme maslo. Postupne pridávame múku a za stáleho miešania vytvoríme pastu. 
  7. Postupne začneme prišľahávať zohriate mlieko, dávame pozor, aby omáčka nebola hrudkovitá. 
  8. Keď má omáčka konzistenciu hustého krému, odstavíme ju z ohňa a primiešame žĺtky, soľ, korenie, muškátový oriešok a strúhaný syr. Potrebné je miešať veľmi rýchlo, aby sa žĺtky rovnomerne rozmiešali.
  9. Jednu lyžicu pripraveného bešamelu primiešame aj do mäsovej omáčky. 
  10. Pripravíme si veľký pekáč a spodnú časť aj boky natrieme maslom. 
  11. Najskôr navrstvíme polovicu baklažánov a na ne rovnomerne nalejeme všetku mäsovú omáčku.
  12. Následne pridáme druhú vrstvu baklažánov, na ktoré vylejeme celú bešamelovú omáčku. 
  13. Uhladíme stierkou a posypeme strúhaným syrom. Pečieme pri teplote 180 °C až 200 °C asi 60 minút.
  14. Keď má kôrka svetlohnedú farbu, musaku vyberieme a necháme dôkladne ochladnúť. Až vtedy nakrájame a podávame. Dobrú chuť!

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Katarína Šugar 10.08.22 17:45

karma
108.00

Musaku som nejedla este nikdy. Je cas to napravit. Vyzera velmi chutne.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní