Kulajda – vyskúšala si už túto výbornú staročeskú klasiku?

Kulajda – vyskúšala si už túto výbornú staročeskú klasiku?

    • Zdieľaj:
  • 13

Zdá sa, že sezóna húb sa naplno rozbehla. Aj vďaka nim si môžeme v našej kuchyni pripraviť tie najlepšie recepty s hubami. Jednou z takýchto klasík je aj známa a chutná polievka kulajda.

Táto nezameniteľná polievka staročeskej kuchyne sa vyznačuje svojou lahodnou sladkokyslou chuťou, ktorá je doplnená o voňavé huby a zemiaky. Ak hľadáte klasickú a sýtu hubovú polievku, ideálnu na jesenný sychravý deň, na kulajde si zaručene pochutíte nielen vy, ale aj vaša rodina.

Odporúčame: Poctivá a chutná hokkaido polievka – zaženie hlad, doplní živiny

polievka kulajda

Zdroj: Shutterstock®

Na prípravu kulajdy budete potrebovať

  • 500 gramov zemiakov
  • Čerstvé (250 gramov) alebo sušené huby (asi dve plné hrste)
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • Vodu alebo vývar
  • Trochu masla alebo oleja

Na dochutenie podľa potreby

  • Soľ
  • Celé čierne korenie
  • Kryštálový cukor
  • Mletá rasca
  • Bobkový list
  • Štipka mletého čierneho korenia
  • Ocot
  • Čerstvý alebo nasekaný kôpor v náleve

Na zátrepku

  • 1 šľahačkovú smotanu alebo kyslú smotanu
  • 2 dcl mlieka
  • 1 – 2 lyžice hladkej múky

Prečítaj si aj: Jednoduchá polievka zo sladkej kapusty: Luxusná ako od babičky

kulajda polievka

Zdroj: Shutterstock®

Postup

Jednou z najvýraznejších ingrediencií polievky sú práve huby. Ak máte k dispozícii sušené huby, je potrebné ich vopred namočiť do teplej vody (najlepšie na 30 minút, potom vodu zlejeme a huby zbavíme prebytočnej vody). Čerstvé huby očistíme a nakrájame. Cibuľku nakrájame a orestujeme na kúsku masla alebo na oleji. K takto pripravenej cibuľke pridáme čerstvé alebo sušené huby a na krátku dobu ich orestujeme. Potom ich zalejeme vodou alebo vývarom asi do ¾ hrnca. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a dochutíme čiernym korením, bobkovým listom, rascou a soľou. Polievku varíme do zmäknutia zemiakov. Medzitým si pripravíme smotanovú zátrepku zmiešaním šľahačkovej alebo kyslej smotany, mlieka a hladkej múky. Aby sme predišli prípadným hrudkám v polievke, zátrepku lejeme pomaly do polievky cez sitko a polievku zároveň premiešavame. Polievku ešte cca 10 minút povaríme na miernom ohni a dochutíme podľa potreby soľou, kryštálovým cukrom a octom. Chutnou bodkou na záver kulajdy je nasekaný kôpor a mierne namäkko uvarené vajíčko.  

Inšpiruj sa: Frankfurtská polievka s párkom a zemiakmi – nestarnúca klasika


    • Zdieľaj:
  • 13
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

13 komentárov

Lenka Křižáková 20.09.21 15:18

LK
karma
-1.00

manžel miluje hríby takže určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 20.09.21 16:29

DB
karma
109.00

takúto polievku varievame, len som nevedela, že je to kulajda.

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 20.09.21 19:07

MK
karma
100.00

Vyzerá báječne

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 21.09.21 06:03

ĽŠ
karma
100.00

Výborná klasika!

  • 0
Odpovedať

Mária Slováková 21.09.21 08:00

MS
karma
107.00

Veru vyskúšala. Takáto polievka zahreje na tele aj na duši.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 21.09.21 09:24

KK
karma
103.00

Robievam takú a práve som rozmýšľala, čo budem zajtra variť, ďakujem za inšpiráciu :)

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 21.09.21 13:02

MC
karma
100.00

Kulajdu by som rada vyskúšala.

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 21.09.21 14:17

DB
karma
102.00

Je to výborná polievka, odskúšaná

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 22.09.21 18:40

MM
karma
103.00

ďakujem za pripomenutie, teraz v jeseni aktuálny recept

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 29.09.21 06:42

MK
karma
100.00

Oplatilo sa - bola výborná, len škoda, že toho roku je menej hríbikov

  • 0
Odpovedať

Zuzana Jasna 01.10.21 10:52

ZJ
karma
-1.00

Kulajdu "dôverne" poznám, keďže sme pred rokmi žili v Českej republike. Ostali sme jej verní aj po príchode na Slovensko:), a milujeme huby, takže nie je čo riešiť:)

  • 0
Odpovedať

Alena Hocková 04.10.21 15:40

AH
karma
-1.00

Nikdy som ju nevarila, načase, to vyskúšať. Inak jej chuť milujem, varievali nám ju tam, kde sme chodili na obedy z práce, mňam..

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 07.10.21 15:22

JK
karma
100.00

Rád varím určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Výročná edícia Dermacol: To najlepšie pre vaše líčenie
Novinky

Výročná edícia Dermacol: To najlepšie pre vaše líčenie

  • 0
  • 22.10.2021
Spoznaj ANNAYAKE – novú japonskú značku vo FAnn parfumériách!
Pleť

Spoznaj ANNAYAKE – novú japonskú značku vo FAnn parfumériách!

  • 4
  • 16.07.2021
Oplatí sa ju vyskúšať! TOTO dokáže čokoládová maska s pleťou!
Vyrob si sama

Oplatí sa ju vyskúšať! TOTO dokáže čokoládová maska s pleťou!

  • 7
  • 18.07.2021
TOPlist