Vlhkosť v byte či pleseň na stenách – jednoduchý trik, ktorý pomôže!

Vlhkosť v byte či pleseň na stenách – jednoduchý trik, ktorý pomôže!

V mnohých obydliach majú ľudia problém so suchším vzduchom. Ten môže byť následne pôvodcom viacerých problémov so zdravím, ako sú suché oči, suchý a svrbiaci nos a celkovo podráždené sliznice, ktoré sú náchylnejšie na baktérie a vírusy. V mnohých domoch a bytoch sa však objavuje presne opačná situácia, a teda nadmerná vlhkosť, pričom ani tá nie je v poriadku. I nadmerné vlhko môže mať negatívny vplyv na zdravie človeka, taktiež výrazne zvyšuje riziko rozvoja plesní, s ktorými v domácnosti nechce bojovať pravdepodobne nikto. 

Problémy s vlhkom a plesňami sa pritom často vyskytujú práve v tomto období, teda počas zimy a vykurovacej sezóny. Pozrite sa spolu s nami na to, čo všetko môže byť príčinou nadmernej vlhkosti v obydlí a čo všetko môže zvyšovať riziko rozvoja nežiaducich plesní. No hlavne sa pozrieme na to, ako vyhrať boj s týmito nepríjemnými problémami vďaka jednoduchému triku!

Aké sú príčiny vlhkosti v domácnosti?

Vlhkosť v domácnosti by sa mala ideálne pohybovať medzi 40 až 60 %. Ak je pod 35 %, spravidla hovoríme o suchom vzduchu, ak naopak stúpa nad 60 %, hovoríme o zvýšenej až vysokej vlhkosti vzduchu v domácnosti. Vysoká úroveň vlhkosti sa pritom spája s viacerými problémami, a to nielen s pocitmi diskomfortu v obydlí, ale aj zdravotnými ťažkosťami a ďalšími problémami súvisiacimi s domácnosťou. 

Na vysokú vlhkosť často upozornia kvapky na skle, zarosené okná z vnútornej strany, prípadne stopy kondenzácie na toaletných nádržiach a potrubiach. Ku kondenzácii dochádza pri kontakte teplého a vlhkého vzduchu s chladnými povrchmi, pričom sa para vo vzduchu premení na vodu. Stopy vlhkosti možno postupne badať i na stenách, výsledkom sú farebné zmeny, odlupovanie farby, vo vážnejšom prípade zdraviu škodlivé plesne. Nadmerná vlhkosť v byte či dome však môže časom spôsobiť napríklad aj vŕzganie a deformáciu podlahových dosiek či zatuchnutý zápach v miestnosti. 

Na zvýšenú vlhkosť v domácnosti môžu napríklad vplývať i nasledujúce faktory:

  • zlé alebo nedostatočné vetranie,

  • každodenné činnosti, ako varenie, umývanie, sprchovanie, sušenie bielizne v interiéri,
  • netesnosti a trhliny vo vodovodnom systéme (kvapkanie z vodovodného kohútika, únik vody z práčky),
  • nedostatočná izolácia – prenikanie vlhkosti cez múry či zo suterénu, trhliny v stenách,
  • podnebie (napr. obydlie v mieste so zvýšeným výskytom zrážok).

Odporúčame: Vieš, čo je hypermangán? V domácnosti sa už bez neho nezaobídeš!

pleseň na stenách

Zdroj: Shutterstock®

Nebezpečné plesne v domácnosti

Ako sme spomenuli vyššie, jedným z následkov vysokej vzdušnej vlhkosti v domácnosti je aj tvorba plesní. Tie sú zdraviu škodlivé, preto by sme ich výskyt v obydlí nemali ignorovať. Podnecovať môžu rozvoj respiračných ťažkostí, môžu zhoršovať infekcie dýchacích ciest, astmu i alergickú nádchu, dokonca majú negatívny vplyv na našu imunitu. Plesne v domácnosti možno spozorovať napríklad na stenách, obvykle sa prejavujú povlakmi a škvrnami pripomínajúcimi zamat alebo vatu. Môžu mať sivé, čierne, zelené i hnedasté sfarbenie. 

Najčastejšie sa s problémom s plesňami stretávame v kúpeľni a kuchyni, keďže v týchto miestnostiach je obvykle vlhkosť ovzdušia vyššia, a to z dôvodu sprchovania sa, sušenia bielizne, varenia a podobne. Na rozvoj plesní v domácnosti má vplyv hlavne vyššia vlhkosť, často však rolu zohrávajú i ďalšie faktory, napríklad použité materiály (drevo, koža), nekvalitné materiály, vyššia teplota vzduchu, respektíve vykurovanie (20 – 35 °C), nedostatok vetrania, zlý technický stav budovy a ďalšie. 

S vlhkosťou aj plesňami pomôže jednoduchý trik!

Problém s vysokou vlhkosťou v domácnosti je potrebné čo najskôr riešiť, vďaka čomu možno predísť ďalším komplikáciám s vlhkým vzduchom, napríklad plesniam. Najzákladnejšou, najjednoduchšou a zároveň veľmi účinnou metódou, ako bojovať s vlhkosťou a predchádzať plesniam, je už niekoľkokrát spomínané vetranie. Nie je však vetranie ako vetranie, a to hlavne teraz v zime. 

Ak si totiž myslíte, že ak necháte v miestnosti počas zimy otvorenú vetračku, tak tým vyriešite problém s vlhkosťou a plesňami, ste na omyle. Takýto spôsob vetrania je vhodný napríklad počas letných večerov, v zime sa spája s tepelným únikom, zvyšovaním nárokov na opätovné vykurovanie miestnosti a nakoniec aj s vyšším rizikom rozvoja plesní. Vetranie musí byť efektívne a dodržiavať by sme pri ňom mali pár základných pravidiel.

Ak sa chceme zbaviť vlhkosti, vetrať by sme mali jednorazovo, a to tak, že v domácnosti dokorán pootvárame všetky okná a vytvoríme tak prievan. Vďaka tomuto jednoduchému triku sa opotrebovaný vlhký vzduch v domácnosti vymení za studený čerstvý. Výhodou chladného vzduchu je, že zadržiava menej vlhkosti. Takéto vetranie by malo trvať okolo troch minút a malo by byť pravidelné. Ideálne je vetrať aspoň trikrát denne – ráno, po príchode z práce a pred spaním. Krátke a účinné vetranie je skvelým pomocníkom v boji so zvýšenou vlhkosťou ovzdušia a navyše nezruinuje rozpočet na teplo.  

Odporúčame: Kvalitný olivový olej – aké kritériá by mal spĺňať?

vetranie

Zdroj: Shutterstock®

Ďalšie užitočné tipy na boj proti vlhkosti a plesniam:

  • Použitie odvlhčovače vzduchu. Na trhu je obrovské množstvo rôznorodých prístrojov na zbavenie ovzdušia v miestnosti nadmernej vlhkosti, fungujúce napríklad na princípe absorpčných tabliet, alebo potom aj profesionálne elektrické odvlhčovače. 
  • Zabezpečte v miestnosti dobrú cirkuláciu vzduchu. Dvere do miestnosti nechávajte otvorené, nepreplňujte ju nábytkom a umiestnený nábytok odsuňte aspoň 10 cm od steny. Vzduch bude v miestnosti lepšie prúdiť, čím sa zníži riziko rozvoja problému s plesňami.
  • Používajte v kuchyni digestor. Ten pomôže okrem vetrania odviesť paru z miestnosti, ktorá vznikla pri varení, čím predídete nadmernej vlhkosti.
  • V kúpeľni používajte odsávací ventilátor. Ten je prakticky nevyhnutný v kúpeľniach bez okien, kde nie je možné vetranie. Rovnako je vhodné nechávať dvere do kúpeľne otvorené, najmä po sprchovaní.
  • Vyhýbajte sa sušeniu bielizne v interiéri. Steny dokážu vlhkosť z opratej bielizne rýchlo nasať. Ak to nie je úplne možné, bielizeň najskôr presušte vonku, až potom vnútri a nezabúdajte na vetranie. 
  • Použite protiplesňový náter. Vhodný je do miestností s vysokou vlhkosťou (kúpeľne, pivnice), alebo aj do izieb, v ktorých sa vyskytol problém s plesňami. Tento náter prispieva k prevencii vzniku plesní. 

Odporúčame: Moderná kuchyňa v roku 2022 – aké kuchynské trendy prichádzajú tento rok?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Marta Kendrová 17.02.22 07:07

MK
karma
100.00

Ďakujem za skvelé riešenia

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 18.02.22 14:01

JK
karma
100.00

Rada som si prečítala zas som o niečo múdrejšia

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní