Moderná kuchyňa v roku 2022 – aké kuchynské trendy prichádzajú tento rok?

Moderná kuchyňa v roku 2022 – aké kuchynské trendy prichádzajú tento rok?

Chystáte sa počas nasledujúceho roka trošku zrenovovať kuchyňu, prípadne ju úplne vynoviť, alebo budete dokonca zariaďovať úplne nové obytné priestory, či už v byte alebo v dome? V tom prípade vám možno hlavou víri obrovské množstvo myšlienok, a to hlavne otázok týkajúcich sa toho, ako na to. Aké farby zvoliť do tejto časti domácnosti? Aké použiť materiály? V akom štýle a duchu zariadiť celú miestnosť? Nuž, každý má, čo sa zariaďovania domácnosti týka, úplne iné preferencie. Vzhľad či usporiadanie kuchyne by mal v prvom rade spĺňať vaše požiadavky.

No nie je na škodu inšpirovať sa i tým, čo je práve v kurze. Aké kuchynské trendy k nám prichádzajú v roku 2022? V nasledujúcom článku sa pozrieme hneď na 7 zaujímavých a možno v niektorých prípadoch i prekvapivých trendov, ktoré si možno nájdu miesto i vo vašej kuchyni. 

Pozri aj: Nadmerná vlhkosť v byte či dome: Kedy zasiahnuť a problém riešiť?

Farby inšpirované prírodou

I tento rok budú v kuchyniach dominovať v prvom rade prvky inšpirované prírodou, a to nielen čo sa materiálov týka, ale hlavne i farieb a vzorov. Ak pri výbere farebnej škály, ktorú chcete vo svojej kuchyni použiť, zvolíte zemité odtiene, rozhodne nešliapnete vedľa. Sú neutrálne, čisté a moderné budú aj o niekoľko ďalších sezón. Ak sa obzeráte po niečom netradičnejšom, skúste hnedasté odtiene s nádychom fialovej.

Ak sa však nebojíte vyčnievať z davu, vo svojej kuchyni neváhajte privítať snáď najtypickejšiu farbu pre prírodu, a to zelenú. Populárna bude šalviová zelená, ale aj ostrá emeraldová. Je už len na vás, či sa rozhodnete pre zelenú kuchynskú linku, zelenú farbu na stenu alebo zelené doplnky. 

Kuchyňa v odtieňoch modrej

V roku 2022 to nebude v kuchyniach hýriť len zelenou, ale kuchynskému dizajnu budú dominovať aj odtiene modrej. Uprednostňované pritom budú hlavne sýtejšie odtiene, ako je indigová, parížska modrá, námornícka či kobaltová. Tmavomodrú v kuchyni sa odporúča kombinovať s kovovými doplnkami, pokojne aj zlatými alebo medenými v starožitnom štýle. Zdá sa vám modrá kuchyňa ako šialený nápad? Skúste jej dať šancu! No a ak sa vám sýte modré tóny páčia, no modrá kuchynská linka nie je nič pre vás, vsaďte na modré doplnky – závesy, riad, koberec, obrus či modré čalúnenie na stoličkách. 

Vzory na podlahe

Rok 2022, čo sa kuchynského dizajnu týka, dáva takpovediac zbohom minimalistickému dizajnu, jednoduchým a čistým líniám a pocitom akejsi sterility a chladu v miestnosti. Narúšajú to už spomínané farby, ktoré sa budú tento rok v kuchyniach objavovať, ešte väčšiu revolúciu budú mať na svedomí trendy týkajúce sa podláh. Do módy sa totiž vracajú výrazné vzorované dlaždice, ktoré vlejú do priestoru osobitý charakter. V modernejších i tradičnejších interiéroch sa rovnako budú objavovať i drevené alebo kamenné podlahy so vzorom rybej kosti (obrázok vyššie). 

Unikátne obklady

Ak sa obávate výraznej vzorovanej podlahy, no zároveň túžite po nejakom unikátnom a dominujúcom prvku v kuchyni, zamerajte sa na obklad za kuchynskou linkou. V kurze budú štvorcové aj obdĺžnikové dlaždice s rôznou textúrou a v rôznych farbách či vzoroch. Na obklade sa bude tiež objavovať vyššie spomínaný vzor rybej kosti. Ak obľubujete industriálny štýl, staviť môžete na obklad s tehlovým, kamenným alebo betónovým vzhľadom.

Pozri aj: Ako správne pestovať vianočný kaktus? Čo môže spôsobiť nekvitnutie?

Mramorový vzhľad

Mramor neodchádza z trendov ani v roku 2022, či už hovoríme o skutočnom mramore, alebo rôznych imitáciách mramoru. Mramorový vzhľad, teda vzhľad kameňa s nenapodobiteľným žilkovaním, je skrátka stále moderný a veľmi populárny. Vzhľad jedinečného mramoru pritom môžete privítať v kuchyni prakticky v akejkoľvek forme a podobe. Mramor je skvelou voľbou vo forme pracovnej dosky, no rovnako môžete zvoliť mramorový obklad na stenu. 

Vzor mramoru sa dokonca bude objavovať aj na kuchynskom ostrovčeku, kuchynskej linke, prípadne doplnkoch. Ak sa rozhodnete, že mramor je pre vás tou správou cestou, neváhajte ho skombinovať aj s predchádzajúcimi trendami. Perfektne totiž ladí so zelenou a tmavomodrou, taktiež medenými prvkami. 

Kuchynské police

Ďalší trend je možno trochu prekvapivý a dozaista sa nestane každý jeho fanúšikom, minimálne teda nie milovníci veľkého množstva úložných priestorov. V kuchyniach sa totiž, takpovediac, sčasti lúčime s hornými skrinkami, ktoré postupne nahrádzajú otvorené poličky. Pochopiteľne, týmto krokom sa zmenší práve úložný priestor v kuchyni, ktorý bude potrebné hľadať inde, no zároveň takéto riešenie vnesie do miestnosti oveľa viac vzdušnosti. Priestor tak nebude kvôli skrinkám siahajúcich skoro až po strop pôsobiť uzatvorene. 

Prepojenie kuchyne s obývačkou

Prepojenie kuchyne s obývačkou nie je skutočne žiadnou novinkou. So spájaním týchto dvoch miestností sa v rodinných domoch stretávame už veľmi dlho, čoraz častejšie aj v bytoch. Tento rok sa však bude niesť v znamení prepájania oboch miestností do vzhľadovo jednotného multifunkčného priestoru. Moderná kuchyňa bude pôsobiť ako predĺženie obývacej izby, nie len ako samostatná miestnosť, ktorá nie je oddelená stenou.

Zaujal vás tento nápad? Jednotne pôsobiacu kuchyňu s obývačkou možno dosiahnuť zladením týchto dvoch funkčne odlišných častí do posledného detailu. Celá miestnosť musí byť zariadená v jednom štýle. Dizajn skriniek kuchynskej linky sa napríklad odporúča zosynchronizovať s nábytkom obývacej izby. Klasické drevené či kovové stoličky tiež možno nahradiť čalúnenými, ktoré budú ladiť s gaučom a kreslami. Možností, ako prepojiť priestor, je mnoho. 

Pozri aj: Geometrické tvary v interiéri: Stavíš aj ty na tento horúci trend?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Emma Nakls 04.04.23 14:18

EN
karma
-1.00

pri rieseni nasej kuchyne nas trendy nezaujimali, vybrali sme si tak aby sa nam pacila, mame tmavu kuchynu kombinovanu s drevom, akurat do nej zhanat nejaky pekne dreveny stojan na noze

  • 0
Odpovedať

Zuz Kosle 11.04.23 14:25

ZK
karma
-1.00

skus pozriet stranku dellinger, ja som si u nich kupovala aj noze a aj krasny stojan na ne

  • 0
Odpovedať

Ban Hul 16.04.23 13:38

BH
karma
-1.00

my sme z dellinger objednavali noze a stojan ako darcek pre znameho, velmi sa tomu potesil

  • 0
Odpovedať

Linda Nijkl 19.04.23 14:49

LN
karma
-1.00

u nas ide celym domom jedna farebna skala, vsetko mame skôr do tmava

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní