Domáce rezance s makom: Rokmi overená klasika

Domáce rezance s makom: Rokmi overená klasika

Kedy naposledy ste si robili tradičné domáce jedlo, ktoré vôbec nie je náročné na prípravu a je lahodné? Domáce pirohy sú dokonalá klasika, ktorú dokážu oceniť aj tí najnáročnejší stravníci. I šúľance s makom dokážu potešiť alebo aj také dukátové buchtičky s vanilkovým krémom alebo pečené buchty. Dnes však môžete svoju rodinu potešiť domácimi rezancami s makom, ktoré chutia vždy a každému. Ak vám nevadí mak medzi zubami, tak sa pustite spolu s nami do ich prípravy.

makové rezance

Zdroj: Shutterstock®

Na domáce rezance potrebujeme:

  • 1 vajíčko
  • 100 g polohrubej múky (môžete tiež spraviť mix polohrubej a hrubej múky)
  • štipku soli

Na posýpku potrebujeme:

  • mletý mak
  • práškový cukor
  • podľa chuti slivkový lekvár, hrozienka,...

Najskôr sa vrhneme na prípravu domácich rezancov. Aj keď je jednoduchšie zájsť do obchodu a nejaké kúpiť, domácim sa rozhodne nevyrovnajú. Na pracovnú dosku si dáme múku do stredu ktorej spravíme jamku na vajíčko a pridáme štipku soli. Najskôr pomocou príborového noža vajíčko zmiešame s múkou a následne si vyhnetieme hladké cesto. Ak by sa vám zdalo príliš mäkké, pridajte trochu múky. S ňou však opatrene, aby cesto nebolo príliš tvrdé, lebo by sa vám ťažko „vaľkalo".

Vyhnetené cesto podsypeme múkou a vyvaľkáme na tenký plat (hrubý približne ako papier). Cesto nakrájame na 8 cm široké pásy, tie naukladáme na seba a nakrájame rezance. Aby sa nám nezlepili, je dobré pomúčiť ich múkou. Necháme chvíľu postať na doske. Medzitým si dáme do hrnca variť vodu, keď začne vrieť osolíme ju a pridáme pripravené rezance. Varíme ich približne 3 minúty.

Hotové rezance precedíme, posypeme mletým makom (alebo orechmi), práškovým cukrom a prelejeme roztopeným maslom. Ak chcete, môžete ich zmiešať aj so slivkovým lekvárom. Budú mať o niečo zaujímavejšiu chuť. Alebo ich posypte hrozienkami, ktoré si ale vopred namočte do vody, aby trochu zmäkli. Prajeme dobrú chuť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 28.01.22 06:17

ĽŠ
karma
100.00

Niet nad domáce.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 28.01.22 11:15

KK
karma
109.00

domáce je vždy lepšie

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 28.01.22 23:46

karma
109.00

Šúľance s makom, rezance s makom, slivkové guľky s makom - to u nás máme radi. Mňamka :-)

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 10.05.22 07:48

MR
karma
109.00

zbožňujem ich s lyžicou slivkového lekváru

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní