Najkrajšie slovenské vodopády: Tieto by si nemala určite vynechať!

Najkrajšie slovenské vodopády: Tieto by si nemala určite vynechať!
  • 16.04.2022
  • Michaela Kožáková

Viete, koľko máme na Slovensku vodopádov? Ak by ste tipovali, že ich je okolo dvadsať, maximálne tridsať, tak ste na omyle. Na Slovensku máme vyše dvesto veľkolepých, pútavých a očarujúcich vodopádov, ktoré lákajú nielen domácich, ale i návštevníkov zo zahraničia. Na jar uchvátia svojou silou a hučiacou vodou, v lete príjemne osviežia a potešia oko i dušu, na jeseň ticho šumia v symfónií padajúcich farebných listov a v zime okolitú krajinu premieňajú na rozprávkové ľadové kráľovstvo. V každom kúte Slovenska nájdete niekoľko krásnych vodopádov, ktoré sú dokonalým dielom Matky prírody. My vám prestavujeme zopár najkrajších z nich. Neváhajte a naplánujte si výlet k týmto okúzľujúcim miestam našej krajiny. 

Neprehliadni: Najmysterióznejšie záhady Slovenska: Bude ti behať mráz po chrbte!

Lúčanský vodopád

Zdroj: INSTAGRAM/emilyfotograf

Lúčanský vodopád

Nádherný vodopád vsadený do podmanivej prírody Chočských vrchov, nachádzajúci sa priamo v centre dedinky Lúčky, ponúka magickú atmosféru s nádychom romantiky. Dvanásť metrov vysoký kaskádový vodopád, ktorého voda steká po travertínovom povrchu do jazierka, pôsobením teplých minerálnych prameňov nikdy nezamŕza. Lučanský vodopád je ľahko prístupný v každom ročnom období, no najkrajší je na jar. V lete sa v ňom dokonca môžete i okúpať, ale na vlastnú zodpovednosť. 

Vodopád Bystré

Zdroj: INSTAGRAM/ martin_pravda11

Vodopád Bystré

Do pätice vodopádov uznaných za národné prírodné pamiatky patrí vodopád Bystré, známy tiež ako Vodopád Bystrého potoka či vodopád Bystrô. Tento vodopád ležiaci na južných svahoch Poľany na Strednom Slovensku, pár kilometrov severne od obce Hriňová v detvianskom okrese, patrí k najatraktívnejším prírodným výtvorom svojho druhu na Slovensku. Vďaka svojej výške presahujúcej dvadsať metrov sa zároveň radí i k tým najväčším. Vodopád vznikol vďaka lávovému prúdu v tektonických puklinách. K vodopádu sa môžete dostať od Horského hotela Poľana alebo aj po dlhšej trase priamo z obce Hriňová. Najpútavejší obraz ponúka vodopád po jarnom topení snehu a väčších dažďoch, kedy vyniká silným prietokom vody a môžete dokonca zahliadnuť i dúhové efekty spôsobené hrou svetla a farieb v kamennom amfiteátri, do ktorého voda vodopádu Bystré dopadá.

Kmeťov vodopád

Zdroj: INSTAGRAM/sojaktomas

Kmeťov vodopád

V Kôprovej doline vo Vysokých Tatrách, skákajúci po tvrdých skalách majestátnych hôr, sa nachádza najvyšší slovenský vodopád – Kmeťov vodopád. Tento ľadovcový vodopád skladajúci sa z dvoch stupňov, ktoré padajú cez skalné prahy, je tvorený Nefcerským potokom v nadmorskej výške 1245 m. Dostať sa k nemu môžete túrou z Troch studničiek alebo z obce Podbanské.

Šútovský vodopád

Zdroj: INSTAGRAM/chlapo_m

Šútovský vodopád

V Šútovskej doline v Malej Fatre môžete nájsť krásny Šútovský vodopád, ktorý so svojou výškou tridsaťosem metrov je štvrtým najvyšším vodopádom na Slovensku. Voda pretekajúca vodopádom pochádza z Šútovského potoka, ktorý pramení na ďalšej vyhľadávanej prírodnej lokalite, ktorou sú Mojžišove pramene. K vodopádom sa môžete dostať po náročnejšej, ale zato krajšej trase od Chaty pod Chlebom alebo od obce Šútovo, odkiaľ vás k Šútovskému vodopádu dovedie náučný chodník.

Závojový Vodopád

Zdroj: INSTAGRAM/praveslovenske

Závojový vodopád

Kúzelný Závojový vodopád v Sokolej doline je vysoký sedemdesiat metrov a je najvyšším vodopádom v Slovenskom raji a druhý najvyšší vodopád na Slovensku. Sokolia dolina je súčasťou rozsiahlej Národnej prírodnej rezervácie Kyseľ. Úsek trasy, ktorý vedie okolo vodopádu, sa považuje za najnáročnejší v Slovenskom raji. Vyžaduje si prechod cez sústavu rebríkov, mostíkov a stúpačiek. Jedinečnú prírodu Slovenského raja, v ktorej sa v dokonalej harmónii spája voda a zem vo forme Krásneho Závojského vodopádu, by ste si nemali nechať ujsť.

Hájske vodopády

Zdroj: INSTAGRAM/veronikahavasi

Hájske vodopády

Čarovné vodopády ukryté v lesoch Hájskej doliny patria k najkrajším prírodným výtvorom v Slovenskom krase. Najvyšší z Hájskych vodopádov, nazývaných tiež Vodopády Hlboký jarok, meria viac ako 6,5 metra. Okrem neho sa tu nachádzajú ešte ďalšie vodopády – tri veľké (asi päť metrov dlhé) a niekoľko menších. Šum padajúcej vody a krása divokej východoslovenskej prírody robia z návštevy tejto lokality nezabudnuteľný zážitok. Z obce Háj do obce Hačava priamo cez Hájsku dolinu prechádza žltá turistická a červená cykloturistická trasa. Je to nenáročná turistika, ktorú zvládnu i deti.

Vodopády Studeného Potoka

Zdroj: INSTAGRAM/maraposolda

Vodopády Studeného potoka

Pútavé kaskádovité vodopády, vytvorené na krátkom úseku Studeného potoka medzi Reinerovou a Bilíkovou chatou v závere Malej a Veľkej Studenej, doliny patria k najvyhľadávanejším atraktivitám okolia Starého Smokovca a Tatranskej Lomnice. Nachádzajú sa v podmanivom prostredí a najohromujúcejšie sú na jar po roztopení snehov či po väčších dažďoch. Vodopádov Studeného potoka je niekoľko, najzaujímavejšie z nich sú Malý, Veľký, Dlhý a Skrytý vodopád. K vodopádom sa dostanete po značených turistických chodníkoch z Tatranskej Lomnice, Tatranskej Lesnej, Starého Smokovca či Hrebienka.

Severozápadne od Vodopádov studeného potoka z výšky dvadsať metrov padá Obrovský vodopád, ktorý taktiež tvorí Studený potok. Keďže sa však nachádza trochu ďalej, do skupiny Vodopádov Studeného potoka sa nezaraďuje.

Vodopád Skok

Zdroj: INSTAGRAM/iwo._.na

Vodopád Skok

Vyberte sa na príjemnú túru do Tatier k vodopádu Skok. Asi tridsať metrov vysoký vodopád v Mlynickej doline je jedným z najatraktívnejších tatranských vodopádov, ktorého krása vyniká najmä po výdatných dažďoch. Vodopád dramatický padá zo skalného prahu vo výške 1789 metrov nad morom. Výstup okolo vodopádu je zaistený reťazami a vedie po klzkých žulových platniach. Túra plná dobrodružstva je nenáročná a zvládnu ju aj rodiny s deťmi.

Starohútsky vodopád

Zdroj: INSTAGRAM/weve_knihy_vylety

Starohutský vodopád

Približne tristo metrov severne od osady Stará Huta (mestská časť Novej Bane) vytvára miestny Sklený potok nádherný päť metrov vysoký vodopád zvaný Starohutský alebo Starohutiansky. Tento vodopád padá do magického skalného amfiteátra tvoreného sopečnou horninou andezit, ktorú možno zahliadnuť i na skalných stenách okolo vodopádu. Starohutský vodopád je najpôsobivejší v jarnom období, v čase, kedy má Sklený potok najväčší prietok. Avšak v zime, keď zamrzne, očarí každého návštevníka. Vo vodnom toku okolo vodopádu žije veľmi vzácny rak čierny. V lokalite možno nájsť tiež chránenú jaštericu múrovú či salamandru škvrnitú. K Starohutskému vodopádu vás privedie náučný chodník z osady Stará Huta. 

Branskovský vodopád

Zdroj: INSTAGRAM/pepeslovakia

Brankovský vodopád

Na západnom okraji Nízkych Tatier, v okrese Ružomberok, sa nachádza najvyšší vodopád Nízkych Tatier. Brankovský vodopád dosahuje výšku päťdesiatpäť metrov. Nájdete ho pri vstupe do Revúckej doliny, v západnej časti Nízkych Tatier, pričom najľahšie sa k nemu dostanete z oblasti Podsuchá, medzi Ružomberkom a Donovalmi. Majestátny útvar zaujme počas akéhokoľvek ročného obdobia, v zime však masa vody zamŕza a tvorí ľadovú stenu plnú cencúľov. Na jar naberá na sile a prekvapí svojou burácajúcou silou. 

Kľacký vodopád

Zdroj: INSTAGRAM/slovenskojenajkrajsie.sk

Kľacký vodopád

V pohorí Malej Fatry v nadmorskej výške 990 metrov nad morom, v lúčanskej časti sa nachádza tridsať metrov vysoký Kľacký vodopád, učupený priamo pod vrchom Kľak. Kľacký vodopád bol ako jeden z piatich na Slovensku v roku 1996 vyhlásený za národnú prírodnú pamiatku. Vyskytujú sa tu tiež vzácne druhy živočíchov, najmä vodných mäkkýšov, a dokonca tu môžete natrafiť i na medveďa. Kľacký vodopád je prístupný po značkovaných turistických chodníkoch. Najjednoduchšie sa k nemu dostanete z obce Vrícko, ale tiež z Fačkovského sedla alebo obce Fačkov.

Kamenný vodopád Somoška

Zdroj: INSTAGRAM/oldhoboes

Kamenný vodopád Somoška

Asi deväť metrov vysoký kamenný vodopád pod hradom Šomoška patrí k najpôsobivejším prírodným výtvorom na Slovensku. Vznikol asi pred štyrmi miliónmi rokov stuhnutím lávy a pozostáva z tmavých päť až šesťhranných čadičových stĺpov ohnutých do tvaru padajúcich prameňov. Tento nevšedný vodopád sa svojou formou radí k celoeurópskym unikátom. V jeho blízkosti sa nachádza ďalšia atrakcia, kamenné more tvorené úlomkami takých istých tmavých čadičových stĺpov. Tieto stĺpy boli použité i pri stavbe hradu Šomoška. Kamenný vodopád i kamenné more ležia na území národnej prírodnej rezervácie Šomoška. Dostanete sa k nim po náučnom chodníku, ktorý vedie z obce Šiatorská Bukovinka na hrad Šomoška.

Zdroj foto: Zdroj foto - úvodná koláž: Instagram.com/riso_cs, Instagram.com/fotografieslovenska

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Mária Slováková 17.04.22 08:35

MS
karma
118.00

Krása, pri troch z nich sme už s manželom aj boli.

  • 2
Odpovedať

Elena Švachová 17.04.22 21:43

karma
109.00

Pri viacerých sme boli. Slovensko je krásne .

  • 1
Odpovedať

Kristína Sekeráková 18.06.22 17:01

KS
karma
133.00

Videla som iba zlomok z nich, sú čarovné :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní