Najkrajšie rozhľadne na Slovensku: Vychutnaj si tie najúchvatnejšie výhľady

Najkrajšie rozhľadne na Slovensku: Vychutnaj si tie najúchvatnejšie výhľady
  • 07.09.2022
  • Michaela Kožáková

Leto sa síce skončilo, ale to neznamená, že by sme mali sedieť doma pri teplom čaji a nostalgicky spomínať na tohtoročnú dovolenku. I jeseň vie niekedy prekvapiť a potešiť príjemnými teplotami a slnečnými dňami. A presne tie sú ideálne na turistiku alebo výlet do prírody. 

Nielen naše hory, hrady, zámky či múzea sú zaujímavé, ale aj rozhľadne a vyhliadkové veže patria medzi veľmi obľúbené turistické ciele pre rodinné výlety. Ak ste aj vy milovníkmi nádherných výhľadov a nenapodobiteľných scenérií, obujte si pevnú obuv, primerane sa oblečte, zbaľte batoh a vyberte sa obdivovať krásy Slovenska z vtáčej perspektívy. Nechajte sa inšpirovať a spoznajte s nami niekoľko najkrajších rozhľadní na Slovensku.

Pozri aj: Viktóriine záhrady a Čertova skala: Navštív najväčšie bludisko v strednej Európe

Rozhľadňa Zbojská

Zdroj: INSTAGRAM/dnes_cestujem

Rozhľadňa Zbojská

Neďaleko Salaša Zbojská v roku 2016 vybudovali Náučný chodník zbojníka Jakuba Surovca. Jeho súčasťou je prekrásna drevená Rozhľadňa Zbojská nesúca sa v znamení ľudovej architektúry. Vyhliadková veža stojí na území Národného parku Muránska planina a je obklopená hustými lesmi. 

V spodnej časti tejto štvorhrannej veže obloženej šindľom sa nachádza menšia kaplnka sv. Juraja. Samostatný interiér a vybavenie rozhľadne je veľmi pútavé. Pri vstupe je menšia izbička s vypreparovanými lesnými zvieratami, ktoré podávajú obraz o miestnej faune. Na prvom poschodí sú umiestnené pamätné kroniky, ktoré stráži drevená socha pustovníka. Ďalšie poschodie sa nesie v duchu ovčiarstva. Tretie poschodie vás vtiahne do sveta zbojníctva, ktoré dalo meno lokalite Zbojská.

Na samom vrchole rozhľadne visí zvon a práve odtiaľ sa môžete kochať krásou sedla Zbojská, Čertovej doliny, vrchu Kučalach či Fabovej hole.

Výhliadková veža Tokaj

Zdroj: INSTAGRAM/jankobobak

Vyhliadková veža Tokaj

Neprehliadnuteľnou dominantou Vinohradníckej oblasti Tokaj je 12 metrov vysoká Vyhliadková veža, ktorá zaujme svojím tvarom dreveného suda. Oceľovú konštrukciu veže dotvárajú drevené lamely.

Veža sa týči uprostred viníc medzi malebnými obcami Malá Tŕňa a Černochov. Jej vyhliadková plošina poskytuje čarovné pohľady na tokajský región predstavujúci jednu z najmenších, ale najvýznamnejších vinárskych oblastí Slovenska. Zvedaví návštevníci si môžu vychutnať dokonalý výhľad i z ďalekohľadu a dozvedieť sa zaujímavé fakty vďaka informačným tabuľkám s popismi panorámy.

Turistická rozhľadňa Čerešenka

Zdroj: INSTAGRAM/ahoj_kosice

Turistická rozhľadňa Čerešenka

Uprostred nekonečných polí medzi obcami Rozhanovce, Čižatice a Chrastné pyšne stojí turistická rozhľadňa, ktorá pripomína stredovekú strážnu vežu. Nevšedná kamenná stavba sa nachádza pri osamelej čerešni na mieste, kde sa v roku 1312 odohrala Rozhanovská bitka. Rozhľadňa je zároveň pripomienkou tohto vojenského stretu považovaného za najväčšiu rytiersku bitku od čias tatárskeho vpádu. 

Tvar Čerešenky sa nápadne podobá stredovekej strážnej veži. Jej bočné otvory v tvare kríža zase naznačujú, že stojí na mieste, kde vyhasli tisíce životov. 

Rozhľadňa sa týči do výšky 12 metrov a z jej najvyššieho miesta budete mať krásny výhľad na Slanské vrchy, časť Volovských vrchov s Kojšovskou hoľou, údolie rieky Torysy a za dobrého počasia z nej môžete zahliadnuť dokonca i časť Lomnického štítu

Zaujme ťa: Tip na výlet na Slovensku: Ochtinská aragonitová jaskyňa

Rozhľadňa Terchovské srdce

Zdroj: INSTAGRAM/eva.baloghova.900

Rozhľadňa Terchovské srdce

Nádhernú vyhliadkovú vežu týčiacu sa na vrchu Oblaz môžete zbadať už pri príchode do Terchovej v smere od Žiliny. Vedie k nej asi jeden kilometer dlhá nenáročná turistická trasa začínajúca v centre Terchovej a ľahko ju zvládnu všetky vekové kategórie turistov.

Z 30 metrov vysokej veže sa vám naskytnú krásne pohľady na majestátne siluety Malého a Veľkého Rozsutca, Boboty či Obšívanky. Z najvyššie umiestnenej plošiny môžete pozorovať i Oravcové, sochu Juraja Jánošíka alebo Tiesňavy. 

Inšpiráciou pre dizajn Rozhľadne Terchovské srdce bola rekvizita šibenice, ktorá tu skutočne stála v roku 1935, počas nakrúcania filmu o Jánošíkovi.

Rozhľadňa Veľké Borové

Zdroj: INSTAGRAM/peterkorcuska

Rozhľadňa Veľké Borové

Nad dedinkou Veľké Borové na hranici Liptova a Oravy, neďaleko vrchu Súšava, stojí netradičná rozhľadňa a zvonica. Obec Veľké Borové je najmenšou na Liptove a žije tu len okolo 50 stálych obyvateľov.

Vyhliadka s výškou 11 metrov vznikla v roku 2002 a pôvodne to bola trafostanica. Dodnes slúži aj ako zvonica. Z rozhľadne sa vám naskytnú úžasné výhľady na okolité pohoria – Roháče, Chočské vrchy, Skorušinské vrchy i Oravskú pahorkatinu. Vo veži sa nachádza i poľovnícka izba. Rozhľadňa inšpirovaná ľudovou architektúrou je ľahko prístupná po celý rok.

Vyhliadková veža Devínska Kobyla

Zdroj: INSTAGRAM/timea_fiedler

Vyhliadková veža Devínska Kobyla

Na najvyššom bode národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla je postavená vyhliadková veža, ktorá vás uchváti nielen svojim nadčasovým dizajnom, ale aj očarujúcim výhľadom na Zobor, Viedeň a dokonca aj Alpy. Veža, ktorá bola oficiálne sprístupnená 15.07.2020, stojí na tom istom mieste ako jej predchodkyňa, a to v oblasti bývalej raketovej základne.

Vyhliadková veža je vysoká 21 metrov a na jej vrchol vedie 112 schodov. V rôznych výškových úrovniach sú umiestnené tri vyhliadkové plošiny. Dostanete sa k nej značkovanými turistickými chodníkmi od hradu Devín, z Dlhých Dielov, z Karlovej Vsi, z Devínskej Novej Vsi alebo z Dúbravky.

Rozhľadňa Krahuľský Vrch

Zdroj: INSTAGRAM/janabrest

Rozhľadňa Krahulský Vrch

Najkúzelnejší výhľad na Kremnicu zažijete z Rozhľadne Krahulský Vrch v nadmorskej výške 959 metrov nad morom, ktorá sa nachádza medzi Kremnicou a Krahulami. Z trojposchodovej veže so šesťbokým pôdorysom vysokej 13,5 metra sa vám naskytne nádherný výhľad na Štiavnické vrchy a pozorovať môžete i Vtáčnik, Žiarsku a Turčiansku kotlinu.

Priamo pod rozhľadňou sa nachádzajú vzdelávacie informačné tabule, drevené lavičky pre všetkých unavených a pre deti pohyblivé obrázky so zvieratkami.

Neprehliadni: Dovolenka na Pohroní: Spoznaj najväčšie lákadlá tohto regiónu

Vyhliadková veža Bobovec

Zdroj: INSTAGRAM/dominika_mikuskova

Vyhliadková veža Bobovec

Rozprávková Rozhľadňa na Bobovci stojí v nadmorskej výške 720 metrov nad obcou Stará Bystrica. Vyhliadka je vysoká až 16 metrov a ponúka úchvatné výhľady na Malú Fatru, Veľkú Raču, Martinské Hole či na Lysú Horu v Českej republike. 

Táto zaujímavá stavba bola vybudovaná v rokoch 2010 – 2011 z tradičných prírodných materiálov ako je kameň a drevo. V jej dolnej kamennej časti môžete obdivovať aj niekoľko umeleckých diel s tematikou anjelov. Názov Bobovec pochádza z pomenovania pre známu strukovinu, ktorá sa v tomto regióne hojne pestovala.

Svätojánska rozhľadňa

Zdroj: INSTAGRAM/benuska_

Medzi ďalšie krásne rozhľadne a vyhliadkové veže na Slovensku patrí aj Vyhliadková veža Hradová stojaca na severnom okraji mesta Košice, Rozhľadňa Veľká Homola v Malých Karpatoch či Vartovka, ktorá sa týči nad obcou Krupina približne od roku 1564.

Príjemný rodinný výlet si môžete naplánovať i na Vyhliadkovú vežu Bojnice – Čajka v oblakoch, Rozhľadňu Háj, Rozhľadňu Dúbravka nad Soblahovom, Svätojánsku rozhľadňu nad obcou Liptovský Ján alebo na Vyhliadku Dubeň. 

Zdroj foto: úvodná koláž – Instagram.com/jankobobak, Instagram.com/branislav_hantak

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Elena Švachová 08.09.22 23:24

karma
109.00

Rada si vystúpam na rozhľadňu, aby som sa rozhliadla po okolí.

  • 2
Odpovedať

Žofia Mažáriová 07.10.22 19:04

ŽM
karma
115.00

Bola som na Tokaji, ale išla by som na ktorúkoľvek. Najmú Malé Borové sa mi páči.

  • 0
Odpovedať

Lenka Křižáková 11.10.22 06:46

LK
karma
-1.00

chýba mi tu rozhľadňa Špičák nad hradom Strečno, tam je trošku náročnejší výstup hore vedie dosť strmá cesta ale zato odtiaľ bol najkrajší výhľad aký som kedy videla

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní