Dovolenka na Gemeri: Nechaj sa očariť krásou tohto regiónu

Dovolenka na Gemeri: Nechaj sa očariť krásou tohto regiónu
  • 30.07.2022
  • Michaela Kožáková

Tajomné jaskyne, zaujímavé technické pamiatky, úchvatné prírodné krásy, nekonečné lúky a lesy, chutné Muránske buchty - toto všetko môžete nájsť na Gemeri. Tento rozprávkový región leží na juhu stredného Slovenska a presahuje až do Maďarska. 

Na severe na Gemer zasahuje Národný park Slovenský raj, s ktorým susedí Národný park Muránska planina. V južnej a juhovýchodnej časti Gemera vyhlásili v roku 2002 Národný park Slovenský kras. Jeho viaceré priepasti a jaskyne sú zaradené do Zoznamu svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO.

Napriek tomu, že bane a hute sú už dávno opustené, stále je tu však čo objavovať. Aj keď už nie v baniach, ale pod zemou v čarovných jaskynných chodbách. Za starými múrmi gotických kostolíkov či majestátnych hradov nájdete ticho a pokoj. Na šírych planinách v sprievode huculských koní môžete spoznávať krásu rozľahlej Muránskej planiny. 

Ak ste na Gemeri ešte neboli, nastal ten správny čas, aby ste to napravili.

Pozri aj: Tip na výlet na Slovensku: Demänovská ľadová jaskyňa

Brdárka

Zdroj: INSTAGRAM/phobosphotos

Brdárka

Brdárka predstavuje horskú idylickú dedinku v náručí malebných vŕškov a voňavých ovocných sadov. Nachádza sa v okrese Rožňava a len málokto vie, že skrýva slovenský a možno aj európsky unikát. Leží v tzv. slnečnej pasci, vďaka čomu tu aj napriek pomerne vysokej nadmorskej výške, rastie viac ako 4000 čerešňových stromov, 2000 hrušiek, jabloní i vlašských orechov.

Občianske združenie Alter Nativa v spolupráci so Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou v Nitre mapuje, identifikuje množstvo odrôd a snaží sa štepiť a uchovávať ich pre budúce generácie. Postupne sa k projektu týchto nadšencov pridružili aktivity v oblasti chovu zvierat, pestovania plodín bez chémie a prírodného staviteľstva.

Ľudia z celého Slovenska, ale i zo zahraničia prichádzajú do Brdárky, aby sa inšpirovali, vzdelávali alebo pomohli pri zachovávaní dedičstva tejto obce. Ročne sa tu organizujú rôzne vzdelávacie aktivity vo forme kurzov permakultúry, prírodného staviteľstva a včelárstva, seminárov či remeselných dielní. Združenie okrem ochrany prírodného dedičstva vyvíja aktivity na záchranu pôvodných domov v obci.

Pri návšteve Brdárky a prechádzke v nádherných sadoch si spravte krátku túru do Vdovčíkovho sedla - vyhliadkového miesta na skalnatom brale, z ktorého sa naskytá krásny pohľad na Brdárku, Hankovú, Plešiveckú planinu a celú dolinu až do Maďarska. Dostanete sa naň po žltej turistickej značke.

Mauzóleum Andrássyovcov

Zdroj: INSTAGRAM/radoslavovic

Mauzóleum Andrássyovcov

Mauzóleum Andrássyovcov v Krásnohorskom Podhradí je unikátna secesná pamiatka, postavená v rokoch 1903 – 1904, ktorá je dielom mníchovského architekta Richarda Berndla. Rodinnú kryptu dal postaviť posledný mužský potomok vetvy rodu Andrássyovcov - Dionýz pre svoju manželku Francisku a neskôr aj pre seba.

Od svojho dokončenia je stavba považovaná za vzácnu pamiatku architektúry 20. storočia. Je to unikátne dielo inšpirované ranokresťanským a byzantským umením, ktoré bolo postavené za rekordný čas – 18 mesiacov nepretržitej práce. 

Nádherné mauzóleum je vystavané z rôznofarebného mramoru privezeného z rôznych kútov sveta. Je umiestnené v strede dláždeného nádvoria, obkolesené monumentálnym kamenným múrom a sedem hektárovým parkom s rôznymi cennými sochárskymi prácami. Vnútro krypty je bohato zdobené. Umiestnené sú tu dva vzácne sarkofágy z bieleho carrarského mramoru a telesné pozostatky Františky a Dionýza Andrášiho. Medzi oknami na sklenených mozaikách zlatistej farby sa nachádza dvanásť anjelov so symbolmi kresťanstva.

Mauzóleum je vysunutou expozíciou Slovenského národného múzea - Múzea Betliar, ktoré sídli v kaštieli Betliar. 

Čertova dolina

Zdroj: INSTAGRAM/mayanka9

Čertova dolina

Kúzelná Čertova dolina nachádzajúca sa v Národnom parku Muránska planina, neďaleko sedla Zbojská bola vyhlásená pre hodnotné krasové formy a zachovalé lesné spoločenstvá za prírodnú rezerváciu. Nádherná tiesňava sa vďaka svojim prírodným krásam nazývaná aj malý Slovenský raj. 

I tu môžete obdivovať mohutné skalné bralá, vodopády vytvorené pretekajúcim potokom, priepasti, krasový reliéf či zaujimavé lesné porasty. Najužšie miesto tiesňavy sa nazýva Surovcov stisk a s najbližším okolím je považované za najkrajšiu časť rezervácie. Tento názov dostalo miesto podľa legendárneho tisovského zbojníka Jakuba Surovca, ktorý dolinou podľa legendy unikal pred žandármi. Roklinou preteká rovnomenný potok a jeho skalnatým korytom vedie náučný chodník, ktorý je tiež pomenovaný po tomto zbojníkovi.

Jaskyňa Domica

Zdroj: INSTAGRAM/fotografieslovenska

Jaskyňa Domica

Unikátna Domica je najznámejšou a najdlhšou jaskyňou Národného parku Slovenský kras. Vašu pozornosť upúta najmä vzácnymi archeologickými nálezmi, bohatým výskytom jaskynných útvarov ako sú stalagmity, stalaktity a stalagnáty, kaskádovými jazierkami, ako aj početným druhovým zastúpením netopierov. V rámci jaskýň Slovenského a Aggtelekského krasu je zaradená do svetového prírodného dedičstva UNESCO.

Unikátna výzdoba siení jaskyne Domica uchvátila aj filmárov. Aj preto tu v roku 1982 natáčali známu rozprávku Soľ nad zlato.

Dĺžka sprístupnenej časti jaskyne je 780 metrov s prevýšením tri až sedem metrov. Prehliadka trvá približne 45 minút. V závislosti od počasia a na ňom závislej výške hladiny podzemnej riečky Styx, môžete príležitostne absolvovať aj dlhší okruh s plavbou s celkovou dĺžkou 930 m. Domica je jedinou slovenskou jaskyňou, ktorá bežnému návštevníkovi ponúka možnosť podzemnej plavby.

Teplý vrch

Zdroj: INSTAGRAM/slukynko77

Vodná nádrž Teplý vrch

Vodná nádrž Teplý vrch leží v Rimavskej kotline na rieke Blh medzi obcami Teplý vrch, Budikovany a Drienčany. Stredisko patrí medzi najvyhľadávanejšie rekreačné lokality a nádrž má dlhodobo najvyššie priemerné letné teploty vody na Slovensku. Slúži najmä na kúpanie, jachting, vodný šport a na svoje si tu prídu i rybári.

Na letnú rekreáciu sa využíva hlavne východné pobrežie tejto nádrže, kde sa nachádza kemping, reštauračné zariadenia a požičovňa športových potrieb. Na juhozápade sa zase rozprestiera chránený areál hikóriového porastu (severoamerické dreviny vysoké asi 40-50 metrov), cez ktorý vedie trasa Náučného chodníka Driečanský kras. 

V letnej sezóne sa tu organizujú rôzne podujatia a hudobné koncerty. 

Drienčany

Zdroj: INSTAGRAM/mackasvk

Príjemne sa osviežiť môžete i v najväčšej vodnej nádrži na území Slovenského raja s názvom Palcmanská Maša, ktorá zároveň predstavuje i najchladnejšiu vodnú nádrž na Slovensku. Obdivovať krásy podzemného sveta môžete i v Ochtinskej aragonitovej a Gombaseckej jaskyni

Sedem kilometrov od baníckeho mestečka Rožňava sa nachádza malebná dedina Betliar, ktorá sa pýši prepychvým kaštieľom s pôvodným zariadením a zbierkami. Jeho návštevu by ste si nemali nechať ujsť ani vy. 

Pútavým miestom na Gemeri je aj Hvezdáreň Rožňava. Medzi ďalšie zaujímavosti patria Slnečné hodiny v obci Drienčany, ktorá bola pôsobiskom najväčšieho zberateľa slovenských ľudových rozprávok, Pavla Dobšinského. Môžete tu dokonca vidieť i drevené sochy hrdinov z rozprávok.

Agroturistické zariadenie Konský dvor v obci Brzotín poteší nielen deti. Návštevníkom ponúka jazdu na koni, vozenie na koči aj vychádzky do prírody, grilovačky a opekačky. Absolvujte i zážitkovú jazdy parnou zubačkou Tisovec.

Ďalšie miesta, ktoré by ste mali zahrnúť do svojho itinerára sú Brzotínske skaly, veľkolepý Koprášsky tunel a viadukt, Zejmarská roklina, Plešivecká Planina či Rožňava, ktorá sa pýši najväčším štvorcovým námestím na Slovensku. 

Neprehliadni: Dovolenka na Liptove: Ktoré zaujímavé miesta by ste nemali vynechať?

Zdroj foto: Zdroj foto: úvodná koláž- Instagram.com/regiongemer, Instagram.com/kastiel_betliar

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Andrea Hazuchová 05.08.22 10:10

AH
karma
-1.00

Pôjdeme navštíviť
Vďaka za tip

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 16.03.24 16:39

KS
karma
133.00

Ako prvú by som určite v jari navštívila Brdárku...musí to byť nádherný pohľad na toľko rozkvitnutých stromov :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní