Tip na výlet na Slovensku: Gombasecká jaskyňa

Tip na výlet na Slovensku: Gombasecká jaskyňa

Jaskyňa predstavuje prírodný podzemný dutinový priestor, ktorý môže vzniknúť rôznymi spôsobmi. K vytvoreniu tohto prírodného skvostu môže dôjsť napríklad v krase zvetrávaním materskej horniny, alebo aj vo vulkanických horninách v dôsledku pôsobenia plynov či v pobrežných oblastiach pôsobením prílivových vĺn. Na Slovensku máme jaskýň vskutku neúrekom, a to cez 7000. Samozrejme, nie všetky sú sprístupnené, no krásu mnohých objavovať môžeme. 

Ktorú z našich jaskýň ste už navštívili? Je to Demänovská ľadová jaskyňa, Domica, Driny či Belianska jaskyňa? Možno ich máte pochodených hneď niekoľko, no ak ste náhodou vynechali Gombaseckú jaskyňu, je čas to napraviť. Čím je jedinečná práve táto jaskyňa?

Gombasecká jaskyňa a zaujímavosti

Gombasecká jaskyňa je kvapľová jaskyňa a jedna z najvýznamnejších jaskýň Národného parku Slovenský kras. Vytvorená je v druhohorných strednotriasových svetlých wettersteinských vápencoch, ako aj v tmavosivých gutensteinských, svetlosivých a dolomitických vápencoch. Ide o riečnu výverovú jaskyňu, ktorej celková dĺžka je 3057 m. Jaskynné chodby, prebiehajúce v dvoch horizontálnych úrovniach, boli vytvorené erozívnou a korozívnou činnosťou podzemnej riečky Čierny potok.

Táto jaskyňa Slovenského krasu patrí vývojovo medzi najmladšie slovenské jaskyne. Jej prvé časti boli objavené v roku 1951 dobrovoľnými jaskyniarmi z Rožňavy, ktorí sa do priestorov jaskyne dostali prekopaním Čiernej vyvieračky. Verejnosti je prístupná od roku 1955, avšak len pomerne malá časť z celkovej dĺžky. Mnohé priestory Gombaseckej jaskyne sú totiž ťažko prístupné a dostanú sa do nich iba skúsení jaskyniari. 

Odporúčame: Dovolenka 2022: Top dovolenkové destinácie pre milovníkov prírody

jaskyňa

Zdroj: instagram.com/regiongemer

Gombasecká jaskyňa je unikátnym miestom, ktoré sa oplatí vidieť na vlastné oči, a to z mnohých dôvodov. Pre svoju nádhernú výzdobu býva často označovaná za rozprávkovú. Vyniká tenkými sintrovými brčkami, respektíve tenkými trubicovitými stalaktitovými útvarmi. Niektoré dosahujú dĺžku až 3 m, ich hrúbka je asi 2 až 3 mm. Nájsť tu môžeme rôznorodé formy stalaktitov, stalagmity i rôzne sintrové náteky. Výzdoba z rozlične sformovaného sintru je sfarbená bohatou škálou farieb, a to od bielej, cez žltú až po okrovú. 

K najkrajším priestorom jaskyne možno zaradiť Mramorovú sieň s 10 m hlbokou studňou, ako aj Sieň múdrosti, Brkovú sieň či Sieň mieru. Jaskyňa je unikátna aj pre svoje ovzdušie – vysokú vlhkosť, čistý vzduch a pre človeka priaznivé zloženie aerosólu. Ako prvá slovenská jaskyňa začala byť Gombasecká jaskyňa v 60. rokoch využívaná na takzvanú speleoterapiu, čo je liečebná metóda využívajúca vlastnosti prostredia podzemných priestorov, najmä krasových jaskýň, a to na liečbu chronických respiračných ochorení. 

V Gombaseckej jaskyni možno naraziť aj na faunu. Zaznamenaný je tu nález mnohonôžky rodu Typhloiulus sp., čo je najväčší troglobiont (organizmus trvalo prebývajúci v jaskynných a podzemných dutinách) slovenských jaskýň. Výskyt netopierov je v tejto jaskyni skôr ojedinelý, aj to len v jarnom období, okrem toho možno vo vstupnej chodbe naraziť na salamandry škvrnité. 

Odporúčame: Dobrodružné slovenské rieky: Ktoré z nich by si mala toto leto splaviť?

slovenská jaskyňa

Zdroj: instagram.com/thom.03

Kde sa nachádza Gombasecká jaskyňa?

Gombasecká jaskyňa sa nachádza v Košickom kraji v okrese Rožňava, konkrétne v katastrálnom území obce Slavec. Nájsť ju môžeme na západnom úpätí Silickej planiny v Národnom parku Slovenský kras. Leží 10 km južne od Rožňavy, a to na ľavej strane kaňonu Slanej medzi Rožňavou a Plešivcom. Ku Gombaseckej jaskyni sa možno autom dostať zo spomínanej Rožňavy smerom na Tornaľu, alebo z juhu cez Tornaľu smerom na Rožňavu (cca 20 km).

K miestu sa možno dostať aj verejnou dopravou, buď autobusom, alebo vlakom. Najbližšou zastávkou je autobusová zastávka Slavec, rázcestie Silica. Z tohto miesta je následne potrebné sa napojiť na žltú turistickú značku, vedúcu zo Slavca k jaskyni a na Jablonovské sedlo. Cesta trvá asi 20 minút. K jaskyni sa možno dostať aj z vlakovej zastávky z dediny, táto cesta trvá asi 45 minút. 

Možnosti vstupu do Gombaseckej jaskyne

Gombasecká jaskyňa je v roku 2022 sprístupnená od 1. apríla do 30. októbra, mimo tohto obdobia je zatvorená. Dĺžka prehliadkovej trasy je 530 m, návštevník však prejde sprístupnenú časť jaskyne s dĺžkou 285 m takmer celú dvakrát. Prehliadka jaskyne trvá približne 30 minút a návštevník počas nej zdolá cez 80 schodov a minimálne prevýšenie 7 až 8 m.

Teploty v jaskyni bežne neprekračujú hranicu 10 °C, preto sa do jaskyne nevyberte úplne naľahko. Vchod do jaskyne leží 11 m nad Čiernou vyvieračkou v nadmorskej výške 250 m. V bezprostrednej blízkosti vstupu do jaskyne sa nachádza parkovisko. 

Otváracie hodiny do Gombaseckej jaskyne:

  • PO: zatvorené
  • UT – NE (apríl, máj): vstupy o 10:00, 11:30, 13:30 a 14:30
  • UT – NE (jún, júl, august): vstupy od 9:00 do 16:00 každú celú hodinu
  • UT – NE (september a október): vstupy o 10:00, 11:30, 13:00 a 14:30

Vstupné do Gombaseckej jaskyne:

Štandardný okruh:

  • Dospelí – 7 €

  • Deti 6 – 15 r., invalidi – 3,5 €
  • Študenti, osoby nad 60 r. – 6 €
jaskyňa na Slovensku

Zdroj: instagram.com/onroadsuncharted

Čo objaviť v okolí?

Po návšteve Gombaseckej jaskyne je možné objaviť i mnohé krásne miesta v bližšom či širšom okolí. V prvom rade sa tu ponúkajú možnosti pre milovníkov turistiky. Vybrať sa možno na potulky prírodou blízkou Plešiveckou alebo Silickou planinou. Určite sa však neváhajte prejsť aspoň k Bielej vyvieračke. Ide o nádhernú krasovú vyvieračku pri ceste oproti Gombaseckej jaskyni. Vedie k nej aj asi 1,5 km dlhá turistická trasa a cyklotrasa z obce Slavec.

V okolí Gombaseckej jaskyne sa však nachádza i slušné množstvo ďalších jaskýň. Južne za obcou Dlhá ves sa nachádza známa jaskyňa Domica, najväčšia jaskyňa Slovenského krasu. Smerom na sever pri Rožňave, konkrétne v obci Krásnohorská Dlhá Lúka, sa ukrýva Krásnohorská jaskyňa, v ktorej na návštevníkov čaká adrenalín v podobe úzkych priestorov, rebríkov a lanových traverzov.

Pri spoznávaní okolia nevynechajte ani spomínanú Rožňavu. Toto mesto má veľmi pekné historické centrum. Navštíviť tu môžete Banícke múzeum v Rožňave – Historická expozícia, dominantu mesta Strážnu vežu či hvezdáreň.

Tipy na výlety v širšom okolí:

  • Hrad a mauzóleum Krásna Hôrka,

  • Slovenské národné múzeum – Múzeum Betliar, Kaštieľ Betliar,
  • Hutnianska jaskyňa,
  • Hrhovský vodopád a Hrhovské rybníky,
  • vrch Matesova skala,
  • Ochtinská aragonitová jaskyňa,
  • Rozhľadňa Turecká,
  • Vodný hrad Štítnik,
  • Huta Etelka,
  • Štôlňa Dionýz.

Zdroj úvodnej foto: instagram.com/life_is_big_adventure


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 19.06.22 06:07

ĽŠ
karma
100.00

Jaskyňa, ktorú sa oplatí navštíviť.

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 19.06.22 20:13

KS
karma
133.00

Ešte som ju nemala možnosť navštíviť, ale vyzerá krásne, ako všetky slovenské jaskyne :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní