Tip na výlet na Slovensku: Demänovská ľadová jaskyňa

Tip na výlet na Slovensku: Demänovská ľadová jaskyňa

Na Slovensku máme ohromné množstvo krás, ktoré čakajú na to, kým ich objavíme, preskúmame a opätovne budeme obdivovať. K najväčším skvostom bezpochyby patria jaskyne. V stredoeurópskom meradle patríme ku krajinám s najväčším bohatstvom krasových javov. Možno vás to prekvapí, no na Slovensku je ich známych niečo málo cez 7000. 

Samozrejme, širokej verejnosti je prístupný len maličký zlomok z uvedeného množstva, avšak i tých pár sprístupnených vie turistom ponúknuť neskutočný zážitok. K tým najznámejším bezpochyby patrí Demänovská ľadová jaskyňa. Už ste objavili jej krásy? 

Demänovská ľadová jaskyňa a zaujímavosti

Demänovská ľadová jaskyňa predstavuje severnú časť podzemnej sústavy Demänovských jaskýň. Známa bola už v stredoveku, prvý záznam o nej pochádza z roku 1299. Verejnosti bola prvýkrát sprístupnená v 80. rokoch 19. storočia. Vytvorená bola v sivomodrých vápencoch stredného triasu, pričom na jej tvorbe sa okrem iného zúčastnila aj podzemná riečka Demänovka. Jaskyňa pozostáva zo štyroch pod sebou sa tiahnucich poschodí s celkovou dĺžkou takmer 2,5 km. 

Do jaskyne sa zostupuje úzkou chodbou do najnižšieho poschodia ležiaceho o 40 m nižšie, ktoré je charakteristické podlahovým ľadom a robustnejšími stalagmitmi a stĺpmi. Demänovská ľadová jaskyňa je známa napríklad aj náleziskom kostí rôznych stavovcov, vrátane jaskynného medveďa. V prvej polovici 18. storočia považovali ľudia tieto pozostatky za kosti drakov, preto bola jaskyňa nazývaná aj ako Dračia jaskyňa. 

Demänovská ľadová jaskyňa je domovom niekoľkých druhov netopierov, predstavuje významné zimovisko večernice severskej či netopiera fúzatého. Zaujímavosťou jaskyne je bezpochyby aj akási kniha návštev na zasintrovanej stene. Na stenách možno nájsť podpisy významných osobností slovenských dejín (G. Fejérpataky-Belopotocký, S. Chalupka či M. M. Hodža), pričom ten najstarší pochádza z roku 1714. 

Pozri aj: Telgárt a Chmarošský viadukt – prečo navštíviť tento krásny kút Slovenska?

jaskyne v Nízkych Tatrách

Zdroj: instagram.com/tanasmolejova

Demänovská ľadová jaskyňa je jednou z prvých známych jaskýň na svete. Po Dobšinskej ľadovej jaskyni v Slovenskom raji je druhou najväčšou svojho druhu na Slovensku. Pre Demänovskú ľadovú jaskyňu bola v minulosti typická trvalá ľadová výplň, ktorá vznikla pravdepodobne pred 400 až 500 rokmi. I vďaka nej patrila medzi turistami najvyhľadávanejšie a najviac navštevovanejšie jaskyne. Jej vzhľad sa však v posledných rokoch výrazne zmenil, v dôsledku klimatických zmien a slabých tunajších zím je v jaskyni čoraz menej ľadu. 

Za posledných 10 rokov sú prírastky ľadu v zime oveľa nižšie ako úbytok ľadu v letnom období. Jaskyňa sa tak postupne dostala na minimum ľadovej výplne za 70 rokov. Ľad nájdeme už len v najnižších častiach jaskyne, aj to iba na podlahe. Návštevníci sa, žiaľ, na ľadové kvaple a stĺpy momentálne tešiť nemôžu. Nádherná ľadová výplň Demänovskej ľadovej jaskyne je aktuálne zachytená len na starších fotografiách.  

Pozri aj: Tip na výlet: Navštívte preslávenú obec Hoštice u Volyně

ľadová jaskyňa

Zdroj: instagram.com/jackpiotrdaniels

Kde sa nachádza Demänovská ľadová jaskyňa?

Demänovskú ľadovú jaskyňu nájdeme v Žilinskom kraji v okrese Liptovský Mikuláš. Nachádza sa na pravej strane katastrálneho územia Demänovská dolina na severnej strane Nízkych Tatier. Je súčasťou územia Národného parku Nízke Tatry. Najbližším mestom je Liptovský Mikuláš, ktorý sa nachádza asi 10 km severne od jaskyne.

K Demänovskej ľadovej jaskyni je možné dostať sa autom z Liptovského Mikuláša – smer Jasná. V okolí jaskyne je väčší počet parkovísk. K jaskyni však možno pricestovať aj verejnou dopravou, respektíve autobusom z Liptovského Mikuláša. Najbližšia zastávka je Demänovská dolina, Ľadová jaskyňa. 

Možnosti vstupu do Demänovskej ľadovej jaskyne

Demänovská ľadová jaskyňa je v roku 2022 sprístupnená od 15. mája do 15. septembra. Mimo uvedeného dátumu je jaskyňa zatvorená. Dĺžka okruhu je približne 650 m, pričom jeho prejdenie trvá asi 45 minút. V jaskyni sa teplota aj počas letných mesiacov pohybuje v rozmedzí od + 0,4 °C do + 3 °C, čiže je potrebné zabezpečiť si teplejšie oblečenie. Vhodná je pevná obuv, počas prehliadky čaká na návštevníka prevýšenie 48 m a cez 600 schodov.

Okrem toho je potrebné počítať s asi dvadsaťminútovým výstupom k vchodu jaskyne. Vstup do jaskyne v brale Bašta sa nachádza v nadmorskej výške 840 m, približne 90 m nad dnom doliny. K jaskyni vedie serpentínový chodníček. 

Otváracie hodiny do Demänovskej ľadovej jaskyne:

  • PO: zatvorené
  • UT – NE (od 15. 5. do 31. 5.) vstupy o 9:30, 11:00, 12:30 a 14:00
  • UT – NE (od 1. 6. do 31. 8.) vstupy o 9:00, 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00
  • UT – NE (od 1. 9. do 15. 9.) vstupy o 9:30, 11:00, 12:30 a 14:00

Vstupné do Demänovskej ľadovej jaskyne:

Štandardný okruh:

  • Dospelí – 9 €

  • Deti 6 – 15 r., invalidi – 4,5 €
  • Študenti, osoby nad 60 r. – 8 €
jaskyňa

Zdroj: instagram.com/stredneslovensko

Čo objaviť v okolí?

V okolí Demänovskej ľadovej jaskyne sa nachádza mnoho ďalších krásnych miest, ktoré sa oplatí navštíviť. Ak patria práve jaskyne medzi vaše obľúbené miesta na skúmanie a obdivovanie, zavítajte aj do Demänovskej jaskyne slobody, ktorá sa nachádza neďaleko, pár minút autom alebo približne pol hodiny pešou chôdzou.

V Demänovskej doline pritom na vášnivých turistov čaká nespočetné množstvo turistických chodníčkov, či už sa chcete len zľahka poprechádzať, alebo máte chuť na poriadnu niekoľkohodinovú túru. Podniknúť možno výstup na Chopok alebo Ďumbier, avšak je tu i možnosť nechať sa vyviesť lanovkou.

Blízkymi turistickými chodníčkami sa možno dostať napríklad i na Krakovu hoľu či rozhľadňu Ostredok. Ak už sa budete túlať priamo po Demänovskej doline, nevynechajte ani prechádzku okolo Vrbického plesa. A v prípade, že hľadáte tip na výlet s deťmi, určite je skvelou voľbou Lanový park TARZANIA priamo v Jasnej.

Tipy na výlety v širšom okolí:

  • Liptovská Mara,
  • Aquapark Tatralandia,
  • Vodný park Bešeňová,
  • ZOOKONTAKT family park,
  • Jaskyňa Mŕtvych Netopierov,
  • Hrad a Kaštieľ Liptovský Hrádok,
  • Archeoskanzen Havránok,
  • Svätojánska rozhľadňa,
  • Stanišovská jaskyňa,
  • Zábavný Park Liptov.

Zdroj úvodnej foto: instagram.com/slovakia.travel, instagram.com/dodinoono


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Katarína Šmidová 08.06.22 07:37

karma
-1.00

Tento rok ju určite navštívime

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 09.06.22 14:15

IM
karma
100.00

Ako decká zo školy sme chodievali na výlety aj do jaskýn a sú nádheré

  • 0
Odpovedať

Soňa Horáčková 09.06.22 14:41

SH
karma
123.00

Boli sme viackrát a určite ju ešte navštívime.

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 18.06.22 17:23

KS
karma
133.00

Boli sme tento rok, ale ľad v nej už veľmi nečakajte, sú v nej už iba pozostatky ľadu, kvôli globálnemu otepľovaniu, veľká škoda. Už zostane iba v spomienkach s filmami Soľ nad zlato a Perinbaba, ktoré sa tam natáčali.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní